Profil hráčov - Daniil Medvedev a Nathalia Vikhlyantseva

Profil hráčov - Daniil Medvedev a Nathalia Vikhlyantseva

01. Jun 0  

Danil Medvedev
Dátum narodenia: 11.2.1996 (20 rokov), Ruská Federácia
Postavenie v ATP rebríčku: 62 (kariérne maximum)
Hrá: pravou rukou, obojručný backhand
Prezývka na okruhu: Medveď (Bear)

Zdroj: dailymail.co.uk

Daniil bol dlho neznámym hráčom ale v priebehu minulej sezóny sa nezmazateľne zapísal medzi vychádzajúce hviezdy a už vo veku 20 rokov atakuje svetovú top 50tku. Rozhodne stojí za to predstaviť si tento vychádzajúci talent ešte bližšie. V tejto sezóne o ňom ešte budeme počuť.

Momentálne je na 62-hom mieste svetového rebríčka čo je jeho kariérne maximum. Minulú sezónu pritom začínal na mieste číslo 331 a tak je jeho posun v rebríčku skutočne impozantný. Najbližšie týždne bude určite patriť medzi čiernych koňov jednotlivých turnajov. Dôvod sa dočítate nižšie.

Osobne som si prvýkrát všimol Danila na konci sezóny 2015. Hral sa vtedy challenger v Shanghaii, kde bol Daniil jeden z úspešných kvalifikantov. Prvé kolo som si chcel pozrieť, keďže Daniil mal nastúpiť proti Duckhee Leemu o ktorom som už vtedy počul veľké slová chvály o obrovskom talente. Daniil ma v tomto zápase zaujimať nemal. Lenže výsledok 64 60 som rozhodne nečakal a Daniilovou hrou a servisom som bol na jeho vek veľmi prekvapený. Druhé kolo ho čakal nasadený Peter Gojowczyk, ktorý bol jasným favoritom. Danil uspel, rovnako aj s Fabbianom a zastavilo ho až zranenie v semifinálovom zápase, no Danil prvýkrát ukázal svoj potenciál. V minulej sezóne už odohral aj svoj prvý zápas na hlavnom ATP okruhu. Stalo sa tak v Nice, kde sa úspešne prebil kvalifikáciou aby tam nastúpil proti antukovému špecialistovi Guido Pellovi. Daniil opäť nesklamal a prehral po veľmi vyrovnanom a pre neho aj smoliarskom zápase 6/7 v tiebreaku rozhodujúceho tretieho setu. Hneď Ďalší turnaj už ale priniesol aj prvú výhru na ATP, keď na trávnatých dvorcoch v holandskom Hertogenboschi dokázal poraziť Horacia Zeballosa. Na jeseň si Daniil zaknihoval ďalší tenisový míľnik ked dokázal vyhrať challenger v St.Remy a čakalo sa na prvú grandslamovu výhru, či úspech z ATP turnaja. To sú zatiaľ nedosiahnuté úspechy, ale už v Chennai si Daniil zahral svoje prvé finále keď nestačil na Bautistu Agut. Je momentálne lídrom rebríčka Race to Milan o čom sme písali minulý týždeň.

Čím Daniil vyniká a čo sú jeho tenisové zbrane ? V prvom rade jeho 198cm a s tým súvisiaci vynikajúci servis. Jeho silným povrchom tak bude tráva, resp akýkoľvek rýchlejší povrch. Čo o Daniilovi vie len málokto sú jeho silné vzťahy k Francúzsku, kde dlhodobo žije, trénuje a celý jeho realizačný tím sú Francúzi. Jeho súčasným trénerom je bývalý ATP hráč Jean-Rene Lisnard. Preto sme v úvode písali, že pre Daniila by mohol byť február pomerne úspešný a turnaje v Montpelier či Marseille sú pre neho takmer domáce. Úplne doma sa cíti práve v Nice, kde vstúpil na ATP okruh skvelým zápasom s Pellom čo sme vyššie spomínali. Daniilove plány môže zhatiť víkendový skreč v Davis Cupe proti Djokovičovi kde viedol už 6/3 3/0. Každopádne z neho už počas tejto sezóny môže vyrásť komplexný tenista s výborným servisom. Francúzske halové či antukové podmienky postupom času vymažú aj tie posledné slabiny, ktoré na jeho hre bolo možné ešte nachádzať.

Nathalia Vikhlyantseva

Dátum narodenia: 16.2.1997 (19 rokov), Ruská federácia
Postavenie vo WTA rebríčku: 89 (kariérne maximum)
Hrá: Pravou rukou, obojručný backhand

Zdroj: zimbio.com

Podobne ako Daniil aj Nathalia je mladučká ruská nádej, ktorá 
bude čo chvíľa oslavovať svoje narodeniny. Počas turnaja v St.Petersburgu sa prvý krát vo svojej kariére stála hráčkou elitnej top 100. Nathalia na seba upútala pozornosť na konci sezóny 2014 keď ako 17 ročná tenistka na ITF v Španielsku dokázal vyhrať zápas ako outsiderka v kurze 5,0 proti Allie Kiick. Na tom by ešte nebolo nič neobyčajné, ak by to Nathalia nezvládla po výsledku 6/0 6/0. Sezónu 2015 začínala ako wild card a to rovno na jej prvom turnaji WTA okruhu. Nesklamala. Friedsam porazila a proti Halepovej si vyskúšala svoj prvý zápas proti hráčke top 10. Avšak celá sezóna 2015 ostala rozpačitá a Nathallii sa nedarilo postupovať na rebríčku tak ako by sa na začiatku roka očakávalo. Aź koniec minulej sezóny znamenal očakávaný zlom. Nathalia vyhrala 100k ITF na domacej pôde v St.Petersburgz bez straty setu, keď vo finále suverejne porazila aj Donnu Vekič 6/1 6/2. Hneď na to uhrala semifinále v Limoges a finále v Dubaji na 125k, resp. 100k. Sezóna 2017 už naplno ukazuje obrovský talent Vikhlyantsevy. Druhé kolo Australian Open z kvalifikácie a potom návrat domov do St.Petersburgu kde sa pomyselne začala jej kariéra prvým väčším úspechom. Nathalia po semifinále vykročila pevným krokom do top 100.

Nathalia je vysoká 185cm čo je na tenistku veľmi veľa a to podobne ako Daniil Medvedev patrične využíva na rýchlych povrchoch vďaka vynikajúcemu servisu. Nathalia je celkovo veľmi aktívnou až agresívnou tenistkou. Diktuje tempo hry a pokiaľ na druhej strane stojí súperka, ktorá ju nechá diktovať tempo hry tak potom je zo zápasu úplna strelnica. Na druhej strane Nathalia je príliš jednostranná a to ju zatiaľ brzdí rozvíjať jej talent. Je stále hráčkou ktorej chýba plán B a ak sa nedarí jej aktívnej hre, resp narazí na variabilnejšiu hráčku potom nastáva problém. Podobnosti s Daniilom nekončia. Rovnako ako on aj Nathalia uvádza ako svoj najobľúbenejší povrch práve trávu, čo jej pri jej herných preddispozíciach celkom logické. A rovnako ako Daniil aj ona trénuje vo Francúzku na akadémií Patricka Mouratoglou. 
Rozhodne obaja zástupcovia ruského tenisu v tejto sezóne ešte nepovedali posledné slovo.

Zdroj titulná fotka: www.atpworldtour.com

Komentáre