PREVIEW 2019

PREVIEW 2019

28. Dec 0  

Sezona 2019 nam prinesie hned niekolko noviniek v tenisovom svete. Tou prvou a najviditelnejsou zmenou bude zmena loga ATP ako sme o tom informovali minuly tyzden :). Podstatnejsie je, tak ako uz je zvykom kazdu sezonu, ze sa nam opat trosku obmeni tenisovy kalendar. Na ATP okruhu konci tenisovy turnaj v Quite. Licencia na tuto juhoamericku 250tku sa presuva pravidelne po par sezonach z mesta do mesta a uzili si ju uz rozne destinacie. Tou najnovsou bude Argentinska Cordoba a po Buenos Aires sa tak jedna o druhy turnaj v tejto krajine. Avsak nemyslime si ze turnaj pobudne v kalendari viac ako 4-5 sezon. Tou druhou zmenou je koniec turnaja v Shenzhene a jeho presunutie do Zhuhaiu. Obe mesta maju vyborne tenisove zazemie s obrovskymi tenisovymi campami s moznostou usporiadat vacsie turnaje. Trosku nas koniec Shenzhenu prekvapil, tomu tak ostal len januarove WTA.


Velkou zmenou prejde aj samotny challengerovy okruh a ITF okruh. Tam sa jedna o vyznamnu zmenu bodovania a pridania noveho vacsieho poctu turnajov. Dolezite najma na challengerovom okruhu bude aby si turnaje vypracovali istu povest a historiu a nie su to len prechodne jednorocne zastavky. Kazdopadne pripravte sa na to, ze na challengeroch tento rok uvidite omnoho viac novych mien ako ste na to boli zatial zvyknuty. Bude to rozhodne vyzvou aj pre nas a je mozne ze kvoli mnozstvu turnajov sa nasa pozornost zacne viac a viac sustredovat len na ATP a WTA okruh.


Na WTA okruhu je uz tradicne tych zmien viacero. Suvisi to s mensou atraktivitou zapasu a tym padom rychlejsim odlivom sponzorom a predaja licencie do ineho mesta. Staronovou destinaciou na tenisovej mape sa stane Thajsky Hua Hin, ktory nadviaze na tradiciu turnajov v Pattayi. Miesto v kalendari zabral po Taiwane. Vo svajciarskom Gstaade opat ostane uz len ATP turnaj, zenska cast sa presuva do nedalekeho Lausanne. Po jednej sezone konci letny turnaj v Moskve a na natlak sponzorov sa presuva do rozhodne zaujimavejsej destinacie, ktorou bude Lotysska Jurmala. Vzhladom na momentalnu silu Lotysskeho tenisu na cele s Ostapenko ci Sevastovou je toto vyborny krok a skvely vyber lokacie. Konecne sa mozeme tesit na obnoveny turnaj v talianskom Palerme, ktory bude v rovnaky tyzden ako Jurmala a tak antukarky budu mat pred odchodom do USA skvelu prilezitost na posledne antukove skalpy. Nezmyselny termin pre Nanchang v strede leta bol konecne zmeneny a tento turnaj v Cine sa posunul do Azijskeho turne kam ho mala WTA posunut uz davno. Tou najdolezitejsou zmenou na okruhu je vsak presunutie WTA Finals zo Singapuru do Shezhenu. To bol prave dovod, preco Cinsky investori s ochotou prepustili kvalitne septembrove ATP :).


Novinky na ktore sa mozme tento rok tesit sa tykaju aj grandslamov. Od tejto sezony sa po prvy krat stane, ze kazdy zo styroch grandslamov sa bude hrat s uplne inymi pravidlami.
Australian Open: v rozhodujucom sete za stavu 6:6 nasleduje Tiebreak do 10.
Roland Garros: bude sa hrat stale donekonecna :)
Wimbledon: v rozhodujucom sete za stavu 12:12 tiebreak do 7
US Open: v rozhodujucom sete za stavu 6:6 tiebreak do 7.
Napiste nam do komentov, ktoru verziu povazujete za najlepsiu vy ?


PREVIEW ATP 2019


Co ocakavat od novej sezony ? Asi to bude opat ta ista rokmi obohrana platna. Dokazu najma na grandslamoch mlade pusky konecne zlomit hegemoniu Djokovica, Nadala a Federera ? Rafa bol na konci sezony zraneny, od Rogera tazko ocakavat top tenis v tak vysokom veku i ked nas uz neraz presvedcil o tom ze je to legenda a do stareho zeleza nepatri. Realne tak z top tria ostava len Djokovic a proti nemu svorka mladych vlkov. Napada nas otazka, kedy ak nie tento rok ? Kedy konecne sa hraci ako Zverev, Thiem a dalsi zacnu vyrazne presadzovat na grandslamoch ak nie tuto sezonu ?
Djokovic by mal ziskat minimalne jeden grandslam. Roger a Rafa asi dalsi, verime ze bud Roger bude fit a uhra Wimbledon, alebo Rafa Roland Garros. V akej forme su a ci na to maju sa dozvieme o chvilku. U nich robit predpoklady je momentalne viac menej len otazka zdravia a kondicky. Herne su tito pani stale na inom leveli. Ak si mame vybrat jedneho z hracov, ktory tento rok vyrazne prehovori na grandslame tak to nebude ani Zverev a ani Thiem od ktorych sa to uz extremne ocakava, ale Karen Khachanov. Dovod je jednoduchy, on sa nam z tejto trojice zda byt najlepsie psychicky odolny. Najmenej je jednoznacne Thiem a s jeho preliftovanym tenisom mimo antuky bude mat stale problem. Posun do top 20 na konci sezony by mohol urobit Nicolas Jarry. On nie je uplne komplexny typ tenistu, ale so svojim razantnym tenisom a pomerne kvalitnym servisom nebude vypadavat v prvych kolach a body budu pribudat. Na posun do top 50 mame jasneho kandidata v podobe Jaimeho Munara a kludne sa moze stat ze Jaime tento rok vyhra jednu z nizsich antukovych 250tiek. Na prienik do top 100 je to opat jednoduchy vyber. Felix Auger Alliasime mal byt v top 100 uz davno. S jeho rekordmi ktore zlomil ako teeneger nie je ani ina cesta ako buduci hrac top 10. Od tohto ciela sa moze odstavit paradoxne len on sam, talentovo sa mu v druhej stovke hracov nikto nevyrovna. Ale musi to zo seba dostat aj na kurte s cim mal v minulosti problem. Toto moze a mala by byt prelomova sezona v jeho podani. A koho tipujeme na odpadlika roka ? I ked je to legenda a ambasador tenisu, ale myslime si ze Roger bude na konci roka chybat v elitnej 10tke. Predsa len vek nezastavis a za nim je az prilis vela kvalitnych hracov, ktorym uz nechybaju skusenosti z velkych zapasov. Spolu s nim by dole vodou mal ist aj Fernando Verdasco. U neho by sme cakali prepad vyrazne do druhej polovice prvej stovky. Nas tip je ze Fernando ukonci sezonu okolo 70-tky. Slovensky tenis to rozhodne nema na ruziach ustlane a tento rok asi viac ako po ine roky sa budeme musiet spoliehat na Martina Klizana a Martin to je kapitola sama o sebe. Nuz snad to nebude cierny rok muzskeho slovenskeho tenisu.


PREVIEW WTA 2019


Nie, WTA sa neda predpovedat, tam je to prilis vyrovnane a z top 20 moze vyhrat grandslam spokojne kazda jedna tenistka. Simona Halep avsak predsa len ukazuje ze po zlomeni finaloveho prekliatia sa stala tou pravou svetovou jednotkou, ktoru zensky tenis nemal dlhe roky. Rozhodne jeden gradslam by mala ziskat. Nas tip je vsak ze Simona ziska dva gradslamy a s velkym nadskoskom obhaji post koncorocnej jednotky. Ta prava vyrovnanost bude dalej za nou. Vo vseobecnosti sa titul ocakava aj od dua Osaka ci Sabalenka. Tie vtrhli minuly rok na tour uzasnym sposobom, ale toto bude trosku o niecom inom. Nikto ich nepodceni, uz nie su v pozicii ze nemaju co stratit a tlak na ich pleciach bude znacny. Jedna  z nich to statisticky neustoji. Tenis je az prilis o psychike a nebolo by to prvy krat ak by sa po hviezdnej sezone neobjavila priserna sezona a prepad. Bouchard, Bencic ci nasa Kaja Schmiedlova by o tom vedeli napisat svoje. I ked je tour vyrovnana predsa len by sme si tipli ze do top 10 sa prebojuje Ashleigh Barty. Ona je totiz extremne talentovana hracka a svoj vyskovy handicap uhra az nezvycajne sikovnou rukou. To sa musi prejavit. Do top 50 sa moze pozriet vela tenistiek, ale predsa len na jeden talent netreba zabudat. Nou je Marketa Vondrousova. O nej bola v minulych sezonach rec azda neustale, ale rovnako ako ine mlade hracky musi nabrat najprv skusenosti a potom to moze cele pozitivne vypalit. Pre Marketu nastal cas. Do top 100 sa moze dostat ktorakolvek z mladych nadejnych hracok ako je Kalinina, Kostyuk ci Danilovic. Avsak nas tip je Caroline Dolehide. Je to trosku netradicna hracka na WTA okruhu. Velmi silovo zalozena a mnoho jej superiek bude mat s tymto tenisom problemom. Odpadlik roka ? asi Carolina Wozniacki po titule a po istom ukludneni bude nasim tipom na odpadlika z top 10. Dalsim moze byt Buzarnescu. Ale u nej je to skor o zdravi a to zistime po prvych turnajoch. Nuz a slovensky tenis ? Ten bude upierat zrak najma na mladucku Viktoriu Kuzmovu. Ta mala vynikajucu sezonu 2018, ale rovnako ani ona uz nebude neokukana pre superky a viacero si da na nu pozor. Kazdopadne je to silova hracka, ktora si body uhrava sama. Ak bude psychicky odolna a dokaze zvladat tlak v dolezitych zapasoch, tak Viktoria moze smelo pokracovat v postupe rebrickom smerom nahor.
 

Komentáre