Škola bettingu 12.diel -  Cestovanie po turnajoch

Škola bettingu 12.diel - Cestovanie po turnajoch

20. Jul 0  

Toto nie je úplne to pravé zo školy Bettingu, každopádne keď sa nás opýtal tretí zákazník čo všetko obnáša takéto cestovanie rozhodli sme sa napísať o tom článok a všetky detaily vysvetliť.

PREČO CESTOVAŤ ?

Odpoveď je jednoduchá. Ani my netrávime úplne celé týždne len na tenisových kurtoch a často krát po dvoch dňoch už máte napozerané zápasy dostatočne na to, aby zvyšok týždňa alebo plánovanej dovolenky bolo o cestovaní. A keďže väčšina turnajov sa hrá v peknom a zaujímavom prostredí tak je si z čoho vyberať.

NA ČO SI DÁVAŤ POZOR ?

Tých veci je viac. Začali by sme asi kúpou lístka. Samozrejme záleží od toho aký turnaj si vyberiete ale myslite na to, že niekde je vhodné lístok kupovať v predstihu a niekde naopak nie. Ak plánujete návštevu halového turnaja, tak jednoznačne nemáte nad čím premýšľať a je vhodné kupovať čím skôr. Turnaj nie je ovplyvnený počasím a skoršia kúpa Vám dáva možnosť lepšieho výberu miesta. Ak plánujete návštevu turnaja Masters či grandslamu, tak tam sa skorší nákup priam vyžaduje s tým že kúpa lístku na Wimbledon je z roka na rok náročnejšia z dôvodu vysokého dopytu po lístkoch a často krát Vám ako jediná možnosť ostane čakanie v dlhých radoch. Keď kupujete lístok vopred dajte si záležať na výbere miesta. Od toho bude závisieť kvalita Vášho zážitku. Hľadajte lístky s takzvaným televíznym pohľadom a nie lístky na bočnej tribúne. Väčšina ľudí si to neuvedomuje a potom po dvoch hodinách krútenia hlavou si uvedomujú že tie miesta vôbec nie sú take kvalitné. Dbajte aj na slnko, turnaje ako napr Halle či Madrid si omnoho viac užijete keď si kúpite lacnejší lístok pod strechu ako drahý lístok do spodnej rady. Na dolné časti strecha nedosiahne a vy tak v lepšom prípade len odídete úplne spálený slnkom v tom horšom prípade ak počas dňa pršalo sedíte na špinavom sedadle. Pri úplne otvorených kurtoch je zase výhoda sedieť nižšie. Najmä na menších turnajoch je to úplne jedno čo kúpite, pretože si sadnete kam chcete. Sú turnaje, kde kupovať drahý lístok na Center Court sa v podstate až tak neoplatí. Príkladom je Dubaj. Môžete si sadnuť na Center Court a sledovať jeden zápas, alebo využiť rozmiestnenie bočných kurtov kde je možnosť z jedného miesta sledovať až tri kurty naraz.

AKÉ TURNAJE SI VYBERAŤ ?

Skúsime Vám napísať špecifiká len niektorých z veľkého množstva turnaj, ktoré sme navštívili. Challengerové a ITF turnaje úplne na tomto zozname vynecháme.

BUDAPEŠŤ – tu sme navštívili už neexistujúce WTA na antuke, halové WTA aj antukové ATP. Ak Vás vyslovené ženský tenis nebaví a nie ste jeho veľkým fanúšikom, tak halové WTA vôbec neodporúčame. Toto bude jeden z turnajov ako napr. Katowice, ktorý sa podľa nás dlho na okruhu neudrží. Nie veľmi príťažlivé podmienky, málo divákov a nemožnosť si odsledovať pripadne tréningy. ATP turnaj sa hra v pomerne peknom prostredí, ale ak prídete ako divák tak rátajte že každý jeden stánok vrátane priľahlej reštaurácie podporuje len platbu cashom a samozrejme nie eurom J. Inak je výborne, že si viete pozrieť kompletne všetky tréningy.

BUKUREŠŤ

My sme tento turnaj navštívili ešte keď sa tam hralo antukové ATP. Teraz sa na rovnakých kurtoch hrá antukové WTA. Turnaj sa nachádza takmer v centre mesta neďaleko sídla Digi TV, ktorá samozrejme tento turnaj vždy prenáša, alebo známeho obrovského parlamentu. Celkovo sa jedná o veľmi pekný turnaj. Centrálny kurt je pomerne veľký, ale rozťahaný takže zhora sa až tak dobre nepozerá. Nevýhodou je, že takmer vždy sa tu hrá v úmorných teplotách a na centri sa slnku neskryjete. Bočné kurty majú strechu, ale aj z tohto dôvodu zvyknú byť natrieskané.  V pohode sa dostane na všetky tréningy. Je tu dostatok miesta a stánkov kde sa dá najesť. Nám sa tento turnaj páčil.

MOSKVA

Tento spoločný ATP/WTA turnaj sa hrá v obrovskej olympijskej hale porozdeľovanej plachtami na veľa dvorcov + reštauráciu pre hráčov uprostred haly. Viete si asi predstaviť ako sa to ozýva z každej strany ak sa naraz hrá na piatich kurtoch. Na tréningy sa ako vo väčšine halových turnajov nedostanete, ale tým že sa tu hrá vždy naraz na viacerých kurtoch tak to až tak nevadí.

ŠTOKHOLM

Staručká drevená hala má asi najmenší centrálny kurt na akom sme boli J. Celkovo tento turnaj má svoje čaro a atmosféru. Centrálny kurt je viacmenej v strede, veľa ľudí ani nesedí, len postáva naokolo a popíja drinky J Severania tento turnaj berú ako spoločenskú udalosť a na tenis sa sem až tak nechodí. Bočný kurt je maličký, vsunutý úplne na koniec haly J. Tretí kurt ani nehovoríme J. Rozhodne Štokholm je extrémne špecifický a nedá sa porovnávať so žiadnou inou halou na svete.

UMAG

Keď sme boli v Umagu my, tak ste si lístok kupovali len na center. Všade inde ste sa dostali v plavkách, žabkách a uteráku priamo z mora a podľa toho to tam aj vyzeralo. Balkánci, Taliani a Maďari tam majú domáce prostredie, na tribúnach často sedia náhodní turisti, ktorí nemajú tenisové správanie a typický chorvatský cirkus tak môže začať. Turnaj je známy obrovskými prekvapeniami. No bodaj by nie, keď je v hluchej časti sezóny a hráči tu chodia aj na legendárnu players party. Tu nemáte žiaden problém stretnúť akéhokoľvek hráča pri jedle, či pive J (Starace si s nami jedno ťukol svojho času) a prehodiť s nimi dve – tri vety. Všetko je tu maximálne uvoľnené a pre Vás je tento turnaj ideálnou možnosťou skombinovať to s letnou dovolenkou. Turnaj sa hrá ozaj len pár metrov od mora a začína až od 17.00 kvôli obrovskému teplu v ktorom sa turnaj vždy hráva. Širšie okolie turnaja je veľmi pekné a samozrejmosťou je prístup na akýkoľvek tréning.

VIEDEŇ

Tento turnaj sa nám rozhodne nepáčil. Viedenská Stadthalle je hala prispôsobená na akýkoľvek typ podujatia a nie je to vyslovene tenisová hala. Bočný kurt nám pripadal ako obyčajná telocvičňa. Turnaj navyše patrí k jedným z drahších. Výhodou je snáď len blízkosť od Slovenska. Kedže v dnešnej dobe máte väčšinu zápasov na streame, tak pri cestovaní na turnaje sa snažíme užiť si prostredie, vidieť tréningy, alebo pozrieť hráčov ktorých bežne v TV neuvidíte. Tu sme z toho nemali vôbec nič.

KITZBUHEL

Ak si to spojíte spoločne s Gstaadom a natrafíte na rok kedy budú tieto turnaje dva týždne po sebe, tak si môžete naplánovať krásnu alpskú dovolenku. Tu je rozhodne zbytočne kupovať si lístok vopred, keďže počasie v horách je maximálne nevyspitateľne. V prípade tepla sa na centri dá ukryť pod strechu. Kitzbuhel nie je veľké mesto a turnaje mimo veľkých miest majú svoje čaro. Je len veľkou škodou že sa v Rakúsku zrušili iné nádherne turnaje ako Portschach a najmä Bad Gastein, ktorý bol doslova legendárny. Ak Kitzbuhel, tak určite v spojení s Gstaadom.

LINZ

Klasická hala rozdelená plachtou na dva kurty. Nič horšie si ako divák nemôžete priať. Tu sa chodí len na tenis, ktorý máte aj v TV. Tu ozaj nemá žiaden zmysel cestovať. Tréningy neuvidíte. Linz bol o to horší, že tu boli organizátori nepochopiteľne premotivovaní aby ustrážili ľudí čo vsádzajú z kurtu. Pritom v Linzi to nerobí absolútne nikto, pretože oba kurty sú streamované a nie je dôvod kvôli tomu niekam cestovať. Vrcholom bolo keď za nami prišiel usporiadateľ, že si máme vypnúť telefóny. Keď som mu povedal, že na kurte predsa nikto nehrá (čakalo sa na nástup hráčiek) a ja som sa hral na mobile hru a mobil som mu ukázal, tak odvetil že to nesmieme aj tak. Nuž veľmi divný turnaj.

ISTANBUL

Tento turnaj sa koná v jednom z najväčších tenisových centier na svete. Ale tým že je nové, je vybudované veľmi veľmi ďaleko  od centra a vy budete mať pocit, že tam snáď ani nikto nechodí. Prostredie na nás pôsobilo ako keby kurty vyrástli uprostred rozostavanej betónovej džungle. Toto odporúčame ozaj len pre skúsených cestovateľov a tenisových fajnšmekrov J. Inak budete nadávať J

STUTTGART – WTA

Nádherna Porsche-Arena hneď veďla futbalového štadiónu či automobilového múzea. Táto hala je iná ako napríklad Viedeň či Linz. Nám sa tu páčilo i keď to berieme ako balíček so všetkým čo v okolí Arény je. Keďže tu vždy chodia top hráčky, oplatí sa prísť. Ale len raz, druhý krát by Vás to už nebavilo.

MNÍCHOV

Jeden z najhorších antukových turnajov. Dôvodom je počasie. Každoročne je začiatkom mája v Mníchove veľká zima a tak sa turnaj hrá občas v riadnom extréme. Keď sme turnaj navštívili my, tak hráči hrali pri +3 stupňoch a rukaviciach. O rok na to počas turnaja dokonca snežilo J. Turnaj je maličký, ale tak typický nemecký je veľmi pekný.

GSTAAD

To čo sme spomínali pri Kitzbuheli avšak tu pozor na pár vecí. Gstaad je aj na švajčiarské pomery mimoriadne drahý a tak musíte rátať s možným problémom s ubytovaním. Jediné že sa ubytujete v tom hoteli nad turnajom J kto ste boli na turnaji asi presne viete o ktorom hovoríme J Center je veľmi útulný ale maličký. Bočný kurt je veľmi malý a sused od vedľa len otvorí okno a má parádny televízny pohľad J. V areálli sú len tieto dva kurty. Zvyšné pre 4hru a tréningové sú na opačnej strane mesta zhruba 3km. Takže sa trošku obeháte. Turnaj sa hrá v nádhernom alpskom prostredí a je to ideálne spojenie s Kitzbuhelom.

BARCELONA

Real Club de Tennis Barcelona znie luxusne ale rozhodne tomu tak nie je. Najhoršie WC aké sme kedy na turnajoch videli a asi jediný antukový turnaj, kde nebolo možné dostať sa na tréningy. Inak je turnaj pekný a keďze Barcelona ako mesto je nádherné, tak sem rozhodne vycestujte.

PRAHA

Rozhodne je aj lepšie miesto v Prahe kde urobiť turnaj ako na Stromovke. Sem sa oplatí ísť len z dôvodu že to je blízko, žiadne väčšie čaro tento turnaj neposkytuje. Zmena prostredia by možno pomohla. Jedinou výhodou je že to nie je v centre a je tu pomerne ticho.

HERTOGENBOSCH

Tu si turnaj skutočne užijete ako málokde. ATP + WTA. Dostatok zaujímavých zápasov. Ozaj nádherne prostredie s tým že neviete čo si skôr vybrať. Či pozrieť niečo z troch TV kurtov, alebo si sadnúť do trávy na bočné kurty, popíjať vychladené pivo a sledovať niekoľko tréningových kurtov.

MONTE CARLO

Toto je prestíž. Fotka z centrálneho kurtu je snáď najkrajšia na celom okruhu. Turnaj je postavený do kopca a na malom mieste, preto rátajte že na tréningy hviezd sa nedostanete. Je tu pretlak ľudí. Ak sa sem chystáte a chcete vidieť toho čo najviac dáme Vám dobrú radu. Kúpte si vopred lístok na druhý kurt do horného rohu z ktorého je výhľad na trojku kurt. Tých miest je len asi 4-5 odkiaľ je taký výhľad preto si to skontrolujte na mape. Ak sa Vám tieto lístky podaria, tak vlastne bez nutnosti presúvania sa vidíte dva kurty naraz.

PARIS BERCY

Obrovský centrálny kurt a neskutočne maličký bočný kurt J. Keďže tieto zápasy máte aj v TV a hala sama o sebe Vám toho až tak veľa neponúka, tak toto nie je turnaj, ktorý by sme označili za nezabudnuteľný. Paradoxne tretí kurt pôsobí o niečo väčší ako dvojka.

ROLAND GARROS

Najhorší spomedzi grandslamov. Jasne, stále je to úžasný turnaj s veľkou tradíciou, ale pripravte sa na obrovské množstvo ľudí natlačených na jednej kope. Už pár rokov sa na RG intenzívne riešila možnosť presťahovať turnaj do väčších podmienok, ale nakoniec z toho nič nebude a RG budú zakrývať centrálny kurt. Ak si myslíte že pobeháte väčšie množstvo kurtov a popozeráte toho čo najviac tak ste na omyle. Pripravte sa dlhé rady kým si niekam sadnete a nakoniec po dvoch hodinách budete radi že máte miesto a presúvať sa prestanete. Tu je ideálne pozrieť si deň vopred kde kto hrá a podľa toho si naplánovať návštevu jednotlivých dvorcov. Alebo to spravte inak J môžete navštíviť na jeseň turnaj Masters a prejsť si celý areál Roland Garros bez divákov. Ten pocit keď sa postavíte na centrálny kurt je na nezaplatenie. To isté ako vo Wimbledone.

STRASBOURGH

Turnaj v blízkosti europského parlamentu. Z centrálneho kurtu máte pekný výhľad. Nuž a to je asi tak všetko. Malý turnaj avšak s dostatočným počtom kurtov a tréningov. Keďže je to pred RG tak to bolo pre nás ideálne. Cestovať sem ako divák ale veľký zmysel nemá.

LONDON MASTERS

Koncoročná veľká tenisová party v obrovskej hale. Nuž toto je ten zážitok na ktorý sa nezabúda. Jediný problém je že lístok si kupujete na day alebo night session v rámci ktorej máte jeden double match a jeden single match. No a keď kupujete v predstihu tak neviete koho vlastne uvidíte.

QUEENS

Absolútna a dokonalá pecka. Tak toto bude veľmi dlho u nás v top 5. Za lístok zaplatíte viac ako na Wimbledone, ale ľutovať nebudete. Pravé britské prostredie. Obrovský počet kurtov kde máte možnosť vidieť každého hráča. Kedysi platilo pravidlo že lístok na center neplatil na jednotku kurt a naopak. My sme tam boli keď sa turnaj hral v rozšírenom formáte ako ATP250. Po zmene na ATP 500 sa aj toto pravidlo snáď zmenilo.

BIRMINGHAM

Birmingham sa hrá v peknom prostredí Edgbaston Priority Clubu. Center bol pred pár rokmi vybudovaný na novo a špecifikáciou je pohľad ako keby z terasy na 5 bočných kurtov. Ak sa postavíte do stredu tak vidíte všetko J.

EASTBOURNE

Asi ako väčšina typických trávnatých turnajov aj toto je jeden z tých nezabudnuteľných. Rozhodne krajší ako Nottingham či Birmingham. Turnaj je veľmi veterný pretože sa hrá v blízkosti mora avšak v prostredí mestského divadelného parku. Prechádzate sa medzi kurtami a zastavíte sa tam kde vás to zaujíma bez toho aby ste museli niekde čakať. Absolútne ideálne podmienky pre diváka. Nádherný centrálny kurt, veľmi málo tlačiacich sa divákov. Top 5 pre nás.

MIAMI

Či si vyberiete Miami, alebo Indian Wells tak neoľutujete. Každý je iný, ale vybrať ktorý je krajší je veľmi ťažké. Miami však v spojitosti s mestom asi ponúka predsa len o čosi viac. Turnaj sa hrá na ostrove Key Biscaine podľa ktorého sa kedysi aj volal. Krásne podmienky, typicky americké kde o tenis veľmi nejde J

DUBAJ

Tak ako sme písali v úvode článku tak Dubaj ponúka toho veľa, ale na centrálny kurt sa ísť až tak neoplatí. Zvoľte si Irish Pub J. Áno dobre čítate. Práve tu sa nachádza najoceňovanejší Irish Pub za rok 2016. Nuž Dubaj J. Výhodou sú bočné kurty, kde z jedného miesta viete sledovať 2-3 kurty naraz, podľa toho ako sa vám podarí sadnúť. Okolie kurtov je nádherné.

STUTTGART ATP

Stuttgartsky turnaj po prebudovaní na trávnate dvorce už nepatrí medzi najväčšie komplexy. O to je krajší a prechod na trávu sa rozdhodne vyplatil. Aj tu platí, že sa dostanete na väčšinu tréningov a bočne kurty máte ako na dlani. Tieto bočné kurty su svojou atmosférou asi najlepšie čo sme videli. Nemci robiť turnaje proste vedia.

ESTORIL

Asi jediný turnaj série ATP, kde je tak obrovský divácky záujem že je lepšie kupovať lístky vopred. Turnaj je rozťahaný na pomerne veľkej ploche. Napriek tomu že sa v histórií niekoľko krát sťahoval z klubu do klubu tak je organizovaný na prekvapujúco vysokej úrovni a rozhodne má čo divákom ponúknuť. Toto bolo pre nás až mimoriadne príjemné prekvapenie vzhľadom na očakávania.

MADRID

Jeden z top turnaj pre divákov z viacerých dôvodov. Centrálny kurt je nádherný a lístky tu nestoja veľa peňazí. Pozor funguje to klasický, že lístok na center neplatí na jednotku a naopak. Dvojka je v rámci hlavného areálu a všetky tri veľké kurty poskytujú možný úkryt pred slnkom pod strechami. Madrid sa hrá viac menej ako keby v jednej obrovskej otvorenej hale. Bočné kurty sú fantastické. Prechádzate sa dlhým chodníkom a jednotlivé kurty sú na oboch stranách. Je to niečo podobné ako v Birminghame, ale podľa nás lepšie. Nevidíte síce naraz viac ako jeden kurt, no pri každom kurte máte rozpísaný harmonogram tréningov a ak niekde sa dajú pozrieť tréningy všetkých hráčov úplne bez problémov tak potom je to jednoznačne Madrid. Vynikajúci turnaj. Pre diváka absolútne bezchybný. Pricestovať sem rozhodne odporúčame.

HALLE

Asi vždy bude platiť že turnaj na tráve bude krajší ako antukový. Ale tá precíznosť s akou je robený tento turnaj na nemeckom vidieku je úžasná. Jediné čo by sme tomuto turnaju vytkli je fakt, že sa na žiaden tréning nedostanete a to bolo pre nás celkom veľké sklamanie aj vzhľadom na to, že od stredy sú bočné kurty od dvojky nižšie úplne prázdne. Navštíviť Halle ale odporúčame. Už len kvôli najlepšiemu cateringu, ktorý sme na nejakom turnaji zažili (snaď jedinou konkurenciou bol už neexistujúci turnaj v Dusseldorfe), ale aj kvôli obrovským netenisovým možnostiam a nakupovaniu.

WIMBLEDON

Legenda. Kto nezažil nepochopí. Môžete navštíviť akýkoľvek turnaj na svete, ale Wimbledon bude len jeden. Škoda, že je z roka na rok stále väčší problém s lístkami, ale vzhľadom na popularitu je to asi logické. O Wimbledone by sme Vám mohli napísať jeden samostatný článok :). Najskôr sa k lístkom dostanete tak, že si vystojite dlhú radu, ktorá má kľudne aj 4 hodiny. Čo sme sa mali možnosť rozprávať s organizátromi čo mali queue na starosti, tak je to vždy horšie v deň keď hrá Andy Murray. Tieto dni sú extremne plné. Na centrálny kurt sa viete dostať aj na posledný zápas dňa za symbolických 10 libier, ale aj tam si musíte vystať radu, ktorá začína nad legendárnym kurtom číslo 18. Lístky na jednotku, Center a dvojku sa tu zháňau len veľmi ťažko, alebo su extremne drahé. Avšak Wimbledon to nie je len centrálny kurt. Už aj piknik na Henman Hille, alebo po novom Murray Mountain ma svoje nenapodobiteľné čaro. Jednoducho, Wimbledon treba zažiť.

INÉ

Veľa turnaj, ktoré sme navštívili už neexistujú. Niektoré boli nudné ako napríklad Kodaň, Brusel či Katowice a niektoré zase v kalendári veľmi chýbajú. Portschach, Nice a Bad Gastein boli jednoznačné nádherne turnaje v nádhernom prostredí a ich zrušenie nás nepotešilo.

Tých rád čo by sme mohli napísať je rozhodne veľa a ak sa niekto odhodlá vycestovať tak radi pomôžeme. Na veľa turnajov s nami cestovali aj ľudia, ktorích tenis až tak nebavil a napriek tomu sa málokto nudil. Väčšina turnajov ponúka veľa mimotenisových aktivít a možností a návšteva turnaja tak vôbec nemusí byť len o tenise samotnom.

A ako vravíme my. Kto raz začne cestovať za tenisom, ten už tak skoro neprestane :)

Samozrejme z každého turnaja Vám vieme ukázať fotky na motiváciu.

Komentáre