Rafael Nadal - cesta za La Décimou

Rafael Nadal - cesta za La Décimou

14. Jun 0  

O tomto obrovskom úspechu sa bude písať a hovoriť ešte veľmi dlho. Teda možno presne rok kým Rafa nezíska jedenastý titul, ale to už bude ďalší príbeh. Keďže aj my sa prikláňame k názoru, že toto je najväčšia tenisová udalosť v histórií a ťažko prekonateľný moment, rozhodli sme sa že túto Rafovu cestu za desiatimi Parížskymi titulmi zmapujeme v číslach.

Mimochodom viete proti komu nastúpil Rafa na svoj úplne prvý ATP zápas v kariére ? Bolo to rovno v Monte-Carle a Rafa tam svoj zápas zvládol a senzačne vyhral. Ako bonbónik pridal v druhom kole vyradnie Alberta Costu, ktorý v Monte-Carle nastupoval ako víťaz z Roland Garros a po tejto výhre bolo asi všetkým jasné, že tento mladučký Španiel má obrovský potenciál. Odpoveď na našu otázku nájdete na konci článku :)

1.Titul: 2005

Bilancia na antuke pred RG v sezóne: 31-2 (prehral s Gaudiom v Buenos Aires a Andreevom vo Valencii)

Počet prehraných setov na RG: 3 (Grosjean, Federer, Puerta)

Počet prehraných gemov na RG: 77

Na turnaji nasadený ako: 4

Prvý Rafov Roland Garros na ktorom štartoval. Lenže pozor, keď väčšina hráčov začína na grandslame, tak je to najmä ako kvalifikant, alebo hráč kdesi okolo svetovej stovky. Rafov progress od sezóny 2003 bol ohromný, ale RG musel kvôli zraneniu v roku 2003 aj 2004 vynechať a tak prišiel až v sezóne 2005 a to rovno ako nasadená štvorka a po zisku titulov zo Salvadoru, Acapulca, Monte Carla, Barcelony a Ríma aj ako hlavná hviezda. Rafov postup až do semifinále bol bezproblémový: Burgsmullera, Malisseho a Gasqueta nenechal ani rozohrať sa. Set síce stratil s domácim Grosjeanom, ale i tak bol jasne lepším hráčom. Vo štvrťfinále Ferrer a to bol jasný zápas a tak v semifinále na veľmi dlhú dobu nastupoval v pozícií outsidera proti Rogerovi Federerovi. Veľmi očakávaný súboj skončil výhrou Nadala 63 46 64 63. Vo finále s Marianom Puertom to bol opäť štvorseťák, ale titul bol zaslúžene prvýkrát Rafov.

2. Titul: 2006

Bilancia v sezóne pred RG: 17-0

Počet prehraných setov na RG: 3

Počet prehraných gemov na RG: 86

Nasadený ako: 2

Toto bol špeciálny RG. Rafa sem prišiel ako lepší hráč voči predchádzajúcej sezóne no napriek tomu stratil viac gemov. Dôvod ? Na turnaji totiž prvý krát porazil svojich budúcich katov Robina Soderlinga a Novaka Djokoviča. Okrem nich ešte po finále porazil Kima, Mathieua z otočky, Hewitta so stratou setu a Ljubičiča. Vo finále nastúpil proti Rogerovi Federerovi a Švajčiar začal parádne, keď prvý set ovládol suverejne 6-1. Lenže Rafa zabral, ďalšie tri sety zvládol a zápas otočil. Mimochodom deň predtým vyhral juniorku náš Martin Kližan :) 

3.titul: 2007

Bilancia pred RG: 19-1 (prehral v Hamburgu s Federerom, keď od neho dokonca dostal ´´kanára´´)

Počet prehraných setov na RG: 1

Počet prehraných gemov na RG: 67

Nasadený ako: 2

Sezóna podľa predpokladov až prišlo finále v Hamburgu proti Rogerovi. Rafa víťazi v prvom sete jasne 62, lenže ďalšie dva prehráva potupne 26 06 a tak sa na poslednom turnaji pred RG vynára otázka, či Roger zastaví konečne Rafu na Parížskej antuke. Až po finále nič zaujímavé. Del Potro, Cipolla, Montanes, Hewitt, Moya aj Djokovič boli len sparing partnermi. Ten pravý zápas malo priniesť finále s Rogerom. A Roger už nikdy potom nebol k výhra nad Nadalom na RG bližšie ako v tomto veľmi vyrovnanom zápase, ktorý skončil 63 46 63 64. Zaujímavosťou je, že to bol druhý rok po sebe, kedy Rafa znemožnil Rogerovi vyhrať všetky štyri grand slamy v jednej sezóne.

4.titul: 2008

Bilancia pred RG:  15-1 (prehral s Juanom Carlosom Ferrerom v prvom kole v Ríme)

Počet prehraných setov na RG: 0

Počet prehraných gemov na RG: 41

Nasadený ako: 2

Toto už bol legendárny grand slam. Extrémne jednoznačný turnaj. Po(s)tupne porazil Bellucciho, Devildera, Nieminena, Verdasca, Almagra, Djokoviča a vo finále roztrhal Federera 61 63 60. Federer tak utŕžil prvého kanára na grandslame od roku 1999. Otázka po tak famóznom grandslame bola len jediná. Dokáže niekto Nadala na RG vôbec zastaviť ? Odpoveď na seba nenechala dlho čakať.

5.titul: 2010

Bilancia pred RG: 15-0

Počet prehraných setov na RG: 0

Počet prehraných gemov na RG: 71

Nasadený ako : 2

Ak mal niekedy Rafa obrovskú motiváciu tak to bolo určite v tejto sezóne po tom čo v roku 2009 absolútne senzačne vypadol s Robinom Soderlingom. Že sa v prípade Soderlinga nemôže hovoriť o náhode bol fakt, že o rok na to vyradil pre zmenu Federera. Rafa vyhral tento titul druhý krát bez straty setu. Na turnaji porazil postupne Minu, Zeballosa, Hewitta, Bellucciho, Almagra, Melzera a vo finále v sladkej odvete aj Robina Soderlinga. Týmto titulom sa tak stal prvým tenistom, ktorý dokázal získať tzv. antukový slam. Vyhral všetky tri antukové Masters + RG.

6.titul: 2011

Bilancia pred RG: 18-2 (prehral 2x s Novakom Djokovičom v Madride a Ríme)

Počet prehraných setov na RG: 3

Počet prehraných gemov na RG: 93

Nasadený ako: 1

Veľmi ťažký grandslam pre Rafu a to hneď z niekoľkých dôvodov. Na RG vstupoval s dvoma finalovými prehrami od Novaka Djokoviča, ktorého na svojej ceste turnajom našťastie nestretol. Rafa bol pod mierným tlakom, keď sa veľa hovorilo že by mohol byť po desiatich rokoch od čias GuGu Kuertena prvou nasadenou jednotkou na RG, ktorá tento náročný turnaj vyhrá. No a na sebavedomí mu určite nepridalo ani prvé kolo, kde John Isner po troch setoch senzačne viedol 46 76 76, Rafa musel zapnúť na najvyšší stupeň, aby zápas ovládol. Ani druhé kolo s Andujarom nebolo ideálne a až potom v zápasoch s Veicom, Ljubičičom, opäť Soderlingom a Murrayom ukázal svoj typický antukový tenis. Finále a v ňom Roger Federer, ktorý prekvapujúco porazil v semifinále Djokoviča. Roger svoje sebavedomie ukázal aj vo finále a bol z toho krásny štvorsetový a veľmi vyrovnaný súboj, kde Rafa vyhral 75 76 57 61. Každopádne na tento titul sa Rafa veľmi nadrel čo vidieť aj na počte gemov.

7.titul: 2012

Bilancia pred RG: 16-1 (prehral s Fernandom Verdascom v Madride)

Počet prehraných setov na RG: 1

Počet prehraných gemov na RG: 53

Nasadený ako: 2

Zápasmi s Bolellim, Istominom, Schwankom a najmä Monacom znamenali pre Rafu najlepší štart na RG vôbec, keď stratil len 17 gemov. Ďalej porazil poľahky aj Almagra a Davida Ferrera a bola tu očakávana bitka proti svetovej jednotke Novakovi Djokovičovi. Ďalšie výborne finále, ale ani tentokrát sa Djokovič nedostal ďalej ako k jednému setu. Tento rok označuje veľa odborníkov za najnudnejší, či s najočakávanejším priebehom.

8.titul: 2013

Bilancia pred RG: 31-2 (prehral so Zeballosom vo Vina del Mar a Djokovičom v Monte Carle)

Počet prehraných setov na RG: 4

Počet prehraných gemov na RG: 94

Nasadený ako: 3

Rafa vstupoval do sezóny po viac ako polročnej odmlke keď nehral od Wimbledonu. Z tohto dôvodu začal netradične už na juhoamerických turnajoch aby sa na antuke kvalitne rozohral. Isto pomohlo. 31-2 bola fantastická bilancia pred RG a na začiatku sezóny tomuto veril iba málokto. Napriek tomu sa RG nezačalo dobre. Veľké trápenia s Danielom Brandsom a Martinom Kližanom neveštili ideálnu formu, ale potom prišli očakávané výkony a výsledky s Fogninim, Nishikorim a Wawrinkom a tak opäť Djokovič, ktorý sa chcel revanšovať za množstvo prehrier z RG. Toto semifinále prinieslo jedinečný a po dlhých rokoch určite najlepší antukový tenis. Rafa vyhral veľmi tesne 9-7 v piatom sete a to bola predzvesť, kto bude jeho druhým katom na RG po Robinovi Soderlingovi. Finále s Ferrerom bolo nudné a najmä veľmi rýchle.

9.titul: 2014

Bilancia pred RG: 18-3 (prehral s Ferrerom v Monte Carle, Almagrom v Barcelone a Djokovičom v Ríme)

Počet prehraných setov na RG: 2

Počet prehraných gemov na RG: 57

Nasadený ako: 1

I keď sezóna nebola na antuke tá najpresvedčivejšia aj tak prichádzal Rafa do Paríža ako nasadená jednotka a výhrami nad Gineprim, Thiemom, Leom Mayerom, Lajovičom, Ferrerom a Murrayom prešiel pohodlne až do finále kde ho nečakal nikto iný ako opäť Novak Djokovič. Djoko bol polovicu zápasu lepším hráčom no napriek tomu to aj tak nestačilo na viac ako len zisk jedného setu. Jeho bilancia s Nadalom na RG tak už bola hrozivá.

10.titul: 2017

Bilancia pred RG: 17-1 (prehral s Thiemom v Ríme)

Počet prehraných setov na RG: 0

Počet prehraných gemov na RG: 35

Nasadený ako: 4

Až na siedmy pokus sa podarilo Djokovičovi poraziť Nadala na RG2015. O to bolo víťazstvo krajšie že to bolo bez straty setu. Keď navyše Rafa nemohol hrať na RG v sezóne 2016 viac ako dve kolá a zo zápasu tretieho kola sa odhlásil, zdalo sa že na jubilejný desiaty titul nikdy nedosiahne. Predsa len roky a zranenia pribúdali a konkurencia na čele s Djokovičom, Murrayom, Wawrinkom a radou mladých hráčov sa zdala prisilná. No nie pre Rafu.

Ak vyhrať La Décimu tak vo veľkom štýle. Tretíkrát bez straty setu a s dokonca najmenším počtom prehraných gemov v histórií. Tomuto sa povie výkon hodný Nadala. Absolútne dokonalá cesta za titulom, bez jediného zaváhania či horšieho setu. Jednoznačné smerovanie za vytúženým snom, ktorý sa na veľmi dlhé roky už nikomu nepodarí napodobniť.

Čo myslíte, dokáže Nadal ešte svoju zbierku rozšíriť ?

A odpoveďou na otázku z úvodu článku je Karol Kučera :)

Komentáre