ROLAND GARROS – juniorská časť

ROLAND GARROS – juniorská časť

05. Jun 0  

V našom tíme dávame každý rok veľký dôraz práve na juniorské časti každého z grandslamov. Každoročný príliv nových tvári na ATP či WTA okruhu je enormný a práve mladé pušky je vhodné poznať ešte predtým ako sa na okruh dostanú.

Pozor ! Nie je však pravidlom, že úspech v juniorskej časti automatický zaručuje rýchly presun na ATP okruh a následne pokračovanie skvelé rozbehnutej kariéry. Napr Novak Djokovič ani Rafael Nadal nikdy žiaden juniorský grandslam nezískali a aj tak sa stali obrovskými hviezdami svetového tenisu.

Kto teda sa v minulosti tešil na RG a na koho sa môžeme tešiť tento rok ?

Začali by sme v dávnej minulosti a to až v sezóne 1998 od ktorej jednotlivý víťazi dosiahli pomerne slušné výsledky aj v seniorskom tenise. Postupnými víťazmi sa stali Fernando Gonzalez, Guillermo Coria, Paul Henri Mathieu, Carlos Cuadrado, Richard Gasquet, Stan Wawrinka, Gael, Monfils, Marin Čilič a náš Martin Kližan. Nasledovali roky víťazov o ktorých bežný divák viac nepočul a rozhodne nikdy nenaplnili svoj potenciál. Mená ako Ignatik, Yang, Berta či Vellotti rozhodne veľký vzruch na kurtoch nespôsobili. Od sezóny 2011 sú tu však juniori, ktorí majú skvelý potenciál. Vo svojich rokoch boli solídny juniori ale len dokazujú ako ťažko sa dá presadiť ďalej. Trofej pre víťaza postupne dvihli Fratangelo, Coppejans, Garin, Rublev, Paul. Minulý rok priniesol veľký úspech pre domáci tenis keď sa zo zisku tešil mladučký Geoffrey Blancaneux, ktorý porazil v obrovskej trojsetovej bitke končiacej 8-6 v rozhodujúcom sete Felixa Augera Alliasmeho.

Tu sa dostávame k podstate. I keď víťaz je len jeden, často sa môže stať že mu samotný titul v mladom veku skôr ublíži ako pomôže. Nasledovný veľký tlak môže byť pre mladého tenistu veľmi nepríjemný a často krát sa jeho kariéry po tomto úspechu začne točiť na mŕtvom bode a trvá roky kým sa tenista naplno prejaví aj v seniorskom tenise. Ak budeme spomínať na minulý ročník juniorskej časti Roland Garros, určite si nespomenieme na víťaza. Geoffrey bol skvelý počas tohto týždňa, ale rozhodne nie najtalentovanejší. Titul pre neho vybojovalo tak trochu aj rozvášnene francúzske publikum, ktoré tento rok ženie Kristinu Mladenovič na WTA okruhu k veľkým výsledkom. Osobne si myslíme, že spomedzi finalistov sa skôr presadí Felix Auger Alliasme, ktorý je omnoho komplexnejší a vyzretejší na svoj vek ako jeho francúzsky protihráč. Kanadská tenisová škola po Milošovi Raoničovi začína vychovávať veľké hviezdy či už pre ATP alebo WTA okruh. Mená ako Andreescu, Shapovalov, Auger Alliasme a ďalší sú veľké vychádzajúce hviezdy.

Apropo viete kto bol minulý rok nasadenou juniorskou jednotkou ? Síce na RG zlyhal vo štvrťfinále, ale tento rok ako jediný už hral seniorskú časť a jeho progress je jasne viditeľný. Reč je o Stefanosovi Tsitsipasovi.

A na koho sa môžeme tešiť tento rok ? Nasadenou jednotkou je Srb Miomir Kecmanovič. Nasadenou štvorkou je Maďar Piros, ktorý je aktuálnym víťazom juniorky Australian Open, ale náš favorit je niekto úplne iný. Tipovať juniorské zápasy je takmer nemožné, keďže okrem pár známych mien je zvyšok pre nás úplne nový a navyše psychika zohráva veľkú rolu, no napriek tomu v pavúku svietia hneď dve mená. Prvým je Nicola Kuhn – Nemec žijúci a trénujúci v španielsku na tamojších antukových akadémiách. Tento rok už v kvalifikácií v Madride porazil také meno ako Nikoloza Basilashvilliho s tým že mu na cestu nadelil nepopulárneho kanára. Minulý rok zase nadelil kanára v Barcelone Renzovi Olivovi a tak si na Nicolu tento rok špeciálne posvietime.

Druhým veľkým favoritom podľa nás je nasadená domáca dvojka Corentin Moutet. Corentin už pravidelne hráva challengre. Navyše si v Paríži už skúsil aj seniorskú časť, kde v prvom kole kvalifikácie vypadol po veľkej trojsetovej bitke so Stefanom Kozlovom. Rozhodne Corentin na tomto podujatí bude mať čo povedať a jeho prípadne finále s Kuhnom  by mohlo byť ozdobou turnaja.

 

U dievčat je  situácia trošku iná. Tu je takmer vždy víťazka výbornou hráčkou aj medzi seniorskými a ich presun je omnoho rýchlejší ako u mužov, kde je dnešný tenis predsa len extrémne fyzický a pre mladých tenistov nie je jednoduché držať tento trend. Víťazkami RG od roku 2006 boli: Agniezka Radwanska, Alize Cornet, Simona Halep, Kristina Mladenovič, Elina Svitolina, Ons Jabeur, Annika Beck, Belinda Benčič, Daria Kasatkina či Paula Badosa Gibert.

V minuloročnej edícií sa tešila z titulu Rebeka Masarová ktorá vo vyrovnanom finále porazila Amandu Anisimovú. Že tento úspech nebol náhodný a fakt ako si tieto mladé tenistky treba všímať sa dokázalo o pár týždňov neskôr na antukovom turnaji v Gstaade, kde Rebeka dostala WC a po fantastických výhrach nad Jelenou Jankovič, Anett Kontaveit či Annikou Beck skončila až v semifinále. Okrem Masarovej však z minulorčnej edície treba spomenúť iné tri juniorky, ktoré je už bežne vidieť na WTA okruhu. Kayla Day je v USA už známym menom. S príchodom trávnatej sezóny dávame do pozornosti Britku Katie Swan a treťou hráčkou je Markéta Vondroušová. Tá i keď minulý rok vypadla na RG veľmi predčasne dosiahla už medzitým na seniorský titul z Bielu a je v top 100. Jej progress je obdivuhodný a Česká tenisová škola tak ma o úspechy na najbližsie roky pravdepodobné vystarané.

Zdroj: www.srf.ch

A koho favorizujeme tento rok ? Nasadenou jednotkou je Ruska Potapova. Trojku ma skvelá Bianca Andreescu o ktorej sme už písali. Čislo 4 víťazka z Austrália Marta Kostyuk no favoritkou na titul je pravdepodobne len jedna jediná tenistka. Tou je Amanda Anisimová.

Amanda tu hrala finále už minulý rok. Tento rok si svojimi úspechmi na WTA okruhu vybojovala wild card na seniorské Roland Garros kde v prvom kole prehrala s Narou. Herne, fyzicky ale aj psychicky je Amanda už dávno hráčkou patriacou na WTA okruh a zisk titulu na RG by vzhľadom na tohtoročné výsledky a formu jednotlivých hráčiek bol veľmi logický.

Komentáre