Začína červené tenisové peklo - antukový ROLAND GARROS

Začína červené tenisové peklo - antukový ROLAND GARROS

05. Jun 0  

French Open, Medzinárodné majstrovstva Francúzska v tenise alebo najčastejšie Roland Garros je bezpochyby jeden z najobľúbenejších a najsledovanejších turnajov na svete. Svoju históriu píše už od roku 1891 a to je už slušná doba.
Apropo, viete odkiaľ vznikol názov Roland Garros ? Asi málokto tuší, že turnaj nesie pomenovanie po pilotovi Rolandovi Garrosovi, ktorý v roku 1913 ako prvý preletel Stredozemné more.

Turnaj sa spája s niekoľkými špecifikami. Turnaj bude asi navždy spojení najmä s jedným menom a to je žijúca antuková legenda Rafael Nadal. Ten sa absolútne nezmazateľne zapísal do histórie, keď dokázal zvíťaziť už 9x čo sa v Open Ére tenisu nikomu nielen že nepodarilo ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa k niečomu podobnému nikto dlho ani nepriblíži. Nehovoriac o tom, že Rafa si tento rok ide za svojou vysnenou La Decimou - 10tym titulom a pri jeho súčasnej forme je rozhodne veľmi blízko to dosiahnuť.

Zdroj: www.eurosport.com

V našom článku sme sa rozhodli ale nespomínať na všetky štatistické informácie, počty titulov a podobne. Skúsime vám priblížiť našich pár momentov, pre ktoré ostane Roland Garros nezmazateľne zapísaný v našich srdciach.

1. Robin Soderling vs Rafael Nadal - je to možno veľký paradox, ale keď sme sa na jednom tenisovom stretnutí pred rokmi bavili o najkrajších momentoch z Roland Garros a prišla reč na famózneho Rafaela Nadala, tak si každý ako prvý moment spomenul jeho jedinú prehru v tých zlatých rokoch, ktorú mu senzačne pripravil Robin Soderling. A naopak na Robinove úspechy ( a tých teda bolo ) si postupne nespomenie nikto, no na jeho výhru sa už nezabudne.
https://www.youtube.com/watch?v=qxT2twF-JuQ zostrih s legendárneho zápasu.

2. Yannick Noah a potopa francúzskeho tenisu - znie to možno až prekvapujúco, ale keď Yannick Noah v roku 1983 porazil vo finále Matsa Wilandera, domáci diváci asi nepredpokladali že na ďalší domáci titul budú čakať minimálne 34 rokov a pravdepodobne toto číslo ešte narastie. Dlhé čakanie na mužského víťaza prerušila aspoň Mary Pierce v roku 2000. Francúzi za tie roky vyprodukovali neuveriteľné množstvo potenciálnych víťazov. Za všetkých stačí spomenúť možno najväčší tenisový talent Richarda Gasqueta, ktorý svoj potenciál nikdy nenaplnil. Tsonga či Monfils odohrali na kurtoch Suzanne Lenglen či Phillipa Chatriera nespočetné množstvo úžasných tenisových bitiek ale Francúzsku tenisovú Bastilu nikdy nedobili. Francúzskym divákom tak za posledné roky možno najväčšiu radosť urobila takmer neznáma Virginia Razzano, ktorá absolútne šokovala Serenu Williams v roku 2012. Rozhodne najväčšie prekvapenie v Open Ére na WTA okruhu. Serena do zápasu vstupovala s bilanciou 17-0 z antuky či 46-0 v prvých kolách na grandslamoch. Razzano dokonca nebola ani v top 100 na rebríčku. Serena viedla 64 a v tiebreaku druhého setu 5-1, ale potom nastal úžasný obrat sympatickej Virginie a dielo skazy pre Serenu, ktorú inak Francúzske publikum aj vďaka jej avantúrke s Patrickom Mouratoglou a plynulej francúzštine úplne zbožňuje.
https://www.youtube.com/watch?v=KjwhkG1xxT4 zostrih

3. Andre Agassi a Roger Federer. Pamätáte si na našu súťažnú otázku niekedy zo začiatku roka, ktorí dvaja tenisti sú držiteľmi golden grand slamu, teda titulu zo všetkých grandslamov a zlatej olympijskej medaily ? Rafa Nadal a Andre Agassi. A práve u Agassiho sa dlho zdalo, že to nikdy nedosiahne z jediného dôvodu. Tak ako väčšina Američanov, ani on na antuke nikdy nehral svoj top tenis a titul prišiel o to nečakanejšie v pokročilejšom veku. Finále proti Medvedevovi musel navyše otáčať z 0:2 na sety. Ale dokázal to a stal sa legendou. Odporúčame prečítať si jeho autobiografiu, kde krásne rozpisuje svoje pocity a cestu za týmto titulom. Mimochodom v semifinále tohto turnaja porazil práve nášho Dominika Hrbatého. Btw možno symbolicky sa na kurty tento rok opäť vráti ako tréner Novaka Djokoviča https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png nuž tenisový život píše svoje príbehy neustále.
Rovnakú situáciu do roku 2009 zazíval aj peRFect Roger. Najobľúbenejší a zrejme najlepší hráč svojej doby mal jednu smolu. V tých rokoch hral aj Rafa Nadal a proste Paríž mu patril. Roger si na skompletizovanie svojho kariérneho grand slamu musel počkať pekne dlho a nakoniec mu pomohol až Robin Soderling. Každopádne za svoj celoživotný prínos tenisu si tento titul Roger zaslúžil tak ako nikto.

Zdroj: www.dailymail.co.uk

4. Gustavo ´´ GUGA ´´ Kuerten - skutočne, neexistuje hráč mimo Francúzska, ktorého by Parížske publikum za posledné roky milovalo viac ako charizmatického Gugu. Kuerten vyhral senzačne titul ako 66ty hráč sveta a i keď sa ako obhajca titulu postaral o úplný šok, keď ho v druhom kole vyradil vtedy neznámy Marat Safin, neubralo mu to na jeho neskutočnej popularite. Zapametateľných mien bolo veľa, ale GuGa je len jeden.

5. Gael Monfils vs Fabio Fognini - aj škandalózne zápasy či príbehy patria k tenisu a nevyhol sa im ani Roland Garros. Určíte si spomeniete na zápas Monfilsa s Fogninim ktorý sa dohrával za absolútnej, ale ozaj absolútnej tmy. Jediné svetlo ktoré pomáhalo bolo z miestnosti vo vnútri dvorca ako aj z komentátorských stanovíšť. Kto vie či Fabio vtedy ešte vnímal svojho súpera v tej tme https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png. Každopádne zápas musel byt prerušený a dohrávaný na druhý deň. I keď sa organizátori snažili pomôcť Gaelovi nakoniec to nepomohlo. Fabio vtedy veľmi prekvapujúco postúpil.
https://www.youtube.com/watch?v=8rpwv3Jgmks - zostrih síce v horšej kvalite, ale stále je rozpoznateľné v akej tme zápas dohrávali. Viď príklad v čase 2:30, alebo od 6tej minúty keď po skončení hneď prepli do komentátorského štúdia https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png. Nuž nikdy nepochopiteľné rozhodnutie riaditeľa turnaja. Zápas bol prerušený o 21:55 miestneho času. A ozaj obdivujeme Carlosa Bernardesa ako mohol z umpiru rozhodovať auty.

6. Martina Hingis a jej emócie - Martina isto ani netušila akú vlnu nevôle spôsobí svojou hádkou s umpirom, supervisorom a riaditeľom turnaja vo finále 1999 proti Steffi Graf. Spôsob akým sa jej publikum otočilo chrbtom a bučanie takmer pri každej lopte nemohla mladučká Martina uniesť. Finále prehrala a po finále skončila v objatí svoje mamy a trénerky v jednej osobe v nezadržateľnom plači. Rok 1999 mal tak nezabudnuteľné finále nielen v mužskej časti, kde triumfoval Agassi ale aj v ženskom turnaji. Možno aj to nakoniec spojilo Steffi a Andrého na ich životnej ceste.

Okrem týchto momentov, prináša Roland Garros každoročne úžasné, famózne výmeny.
Tu je niečo na ochutnávku: https://www.youtube.com/watch?v=a7O54L_vcyo odporúčame najmä číslo 3 v podaní Gaela Monfilsa https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png.

Roland Garros to nie je len tenis, ale aj neskutočná prestíž, krásne fanúšikovské momenty, plno ľudí, ale aj ... neskutočne stiesnené podmienky. RG sa hra na veľmi malom mieste, kde prechod medzi jednotlivými dvorcami nie je vôbec jednoduchý. Dlho sa viedli debaty o tom že sa turnaj presťahuje niekde na perifériu mesta a rozšíri sa, ale to miesto ma Genius Loci a to si usporiadatelia veľmi dobre uvedomujú.

Mimochodom, viete o tom že na turnaji sa skonzumuje približne 80.000 hotdogov za dva týždne ? Zjete tento rok aj vy jeden a pridáte sa k zástupu fanúšikov, ktorí tento turnaj navštívia ? Tím TenisOnline už na RG bol ale o tom sa dozviete v inom článku z nasej dielne https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png

Zdroj titulná fotka: www.franciavisitas.fr

Komentáre