História turnajov série ATP WORLD TOUR MASTERS 1000

História turnajov série ATP WORLD TOUR MASTERS 1000

01. Jun 0  

Tento týždeň sa koná prvý veľký antukový turnaj v Monte Carlo, ktorý je súčasťou série Masters 1000.
Tato séria menila svoj názov už niekoľko krát. V roku 1990 sa celý tento kolotoč odštartoval pod názvom ATP Championship Series. Táto séria sa hrala už od roku 1970 pod názvom Grand Prix Tour Championship Series, ale tenisoví historici túto sériu za súčasť ATP Masters 1000 nepovažujú a tohto sa budeme teda držať aj my. Zakladajúcimi turnajmi boli Indian Wells, Miami, Monte-Carlo, Hamburg, Rím, Montreal/Toronto, Cincinnati, Stockholm a Paris. Prvým víťazom sa stal Stefan Edberg. Jedinou zmenou tejto série bolo keď Stockholm v roku 1995 vystriedal nemecký Essen. Od sezóny 1996 sa menila podoba turnajov druhy krát a niesla názov ATP Super 9. Jej prvým víťazom sa stal Michael Chang. Tento koncept však vydržal len 4 sezóny a prišla tretia zmena. Tennis Masters Series však opäť ponúkol len 4 sezóny pod touto hlavičkou. Prvým víťazom sa stal Alex Corretja a počas tejto série skončil turnaj v Essene, ktorý nahradil Madrid ktorý sa konal ešte na jeseň v halových podmienkach.

V roku 2009 sa však ustálila podoba tohto konceptu. Prijal sa nový názov, ktorý vydržal dodnes. No opäť sa zmenil kalendár. Hamburg kvôli finančným problémom musel prejsť na level ATP500. Svoje miesto prenechal v rámci antukovej sezóny Madridu, ktorý sa určite potešil možnosti prejsť z haly na antuku a do jesenného programu sa vmestil prvý ázijský turnaj v Shanghaii.

Aspoň jeden titul počas existencie získalo hneď 60 hráčov.
Djokovič (30), Nadal (28), Federer (26), Agassi (17), Murray (14), Sampras (11), Muster (8), Chang (7), Becker (5), Safin (5), Kuerten (5), Courier (5), Rios (5), Roddick (5), Edberg (4), Medvedev (4), Ferrero (4), Enquist (3), Moya (3), Davydenko (3), Forget (2), Bruguera (2), Chesnokov (2), Corretja (2), Coria (2), Nalbandian (2), Tsonga (2), Ivanisevič (2), Stich (2), Ferreira (2), Rafter(2), Krajicek (2), Hewitt (2), Aguilera (1), Nováček (1), Sanchez (1), Pernfors (1), Carretero (1), Woodruff (1), Korda (1), Costa (1), Rusedski (1), Phillipoussis (1), Johansonn (1), Pioline (1), Norman (1), Portas (1), Pavel (1), Haas (1), Grosjean (1), Canas (1), Mantilla (1),Henman (1), Berdych (1), Robredo (1), Ljubičič (1), Soderling (1), Ferrer (1), Wawrinka (1), Čilič (1).

Zdroj: www.atpworldtour.com

Najúspešnejším je Novak Djokovič. Čo myslite, kto pribudne na zoznam ako 61-vy hráč s titulom zo série Masters1000 ?
Stále čakáme na prvého tenistu, ktorý dokáže vyhrať všetkých 9 Masters. Hovorí sa, že vyhrať celú túto Super9 je ťažšie ako vyhrať všetky 4 grand slamy a zrejme niečo na tom bude. Najbližšie k tomu ma Novak Djokovič, ktorému dlhodobo uniká titul v Cincinnati. Svoje prekliatie v Cinci nezlomil ani pri jednej z početných finálových účasti. V rokoch 2009,2012 a 2015 ho zastavil Federer. V sezónach 2008 a 2011 to bol Andy Murray.

Stane sa Novak prvým držiteľom korunky Super9 ?

Tato séria sa hrala na rôznych povrchoch. Od antuky, cez rôzne variácie halových či outdoorových povrchov až po zvláštnu modrú antuku ktorú skúšali v Madride. Pamätáte si ešte kto bol víťazom jediného turnaja na tomto povrchu ?
Ak sme v úvode článku spomínali, že tento kolotoč pôvodne štartoval už v roku 1970, tak dodáme že počas tohto obdobia sa vystriedalo hneď niekoľko miest. Od zakladajúcich Philadelphie, Sydney, Johanesburgu, Bostonu, Los Angeles, Londýnu cez Las Vegas, Indianapolis, Washington, Tokio, Forest Hills a Stuttgart.

Ktorý spomedzi Super9 je Vaším najobľúbenejším turnajom ?
Ktorý zápas je podľa Vás ten najpamätnejší ?

Tešíme sa na Vaše názory a postrehy

 

Komentáre