Predstavujeme: Hubert HURKACZ a Iga SWIATEK

Predstavujeme: Hubert HURKACZ a Iga SWIATEK

02. Jun 0  

To co polskym tenistom nepriniesla ani Aga Radwanska a ani Jerzy Janowicz moze po rokoch priniest nova vlna polskeho tenistu vyrazne zastupena dvoma mladymi superstar.

Hubert Hurkacz ma 22 a Iga Swiatek 18r. Obaja patria k Next Gen a ich vysledky v tomto roku jasne dokazali, ze s nimi treba naplno ratat a je mozne, ze Polsko sa v blizkej buducnosti konecne docka grandslamoveho titulu.

Kto je Hubert HURKACZ ?

Hubert zacinal s tenisom uz v uplne utlom veku a i ked jeho juniorska kariera nepatri medzi tie nejskvostnejsie, tak predsa si zahral juniorske grandslamove finale. V sezone 2015 na AO prehral spolu s nasim Alexom Molcanom finale stvorhry proti domacej dvojici Delaney/Polmans napriek tomu ze prvy set zvladli 60. Po 4 rokoch Delaneya na okruhu nevidime a Polmans s Molcanom su daleko daleko za ocakavaniami, kym Hurkacz ako jediny naplna nadalej svoj potencial. 

V seniorskom tenise sme ho mohli prvy krat vidiet v sezone 2015 ako 18r mladika, ktory dostal Wild Card na domacom challengeri v Stetine. Tam rozhodne nesklamal a velmi prekvapujuco porazil Lamasine a dokonca v druhom kole vzal set Pablovi Carrenovi Bustovi. O rok neskor sa zacal objavovat uz pravidelne na challengerovej tour. I ked to muselo byt cez kvalifikacie, jeho progress bol viditelny. Prva cast sezony bola este trapenie, ale od leta sme uz o nom poculi takmer kazdy tyzden. Skvelymi vykonmi sa prezentoval najma u nas v Trnave, kde po kvalifikacii zdolal v hlavnej sutazi Melzera a Gimena Travera. Sezona 2017 vsak zaostala za ocakavaniami. Napriek finalovej ucasti na jesen v Shenzhene sa rozhodne cakalo viac a o Hurkaczovi sa hovorilo ze bude mat problem s postupom na vyssie priecky.

Omyl bol pravdou. Sezona 2018 bola ta prava prelomova. Hubert najprv uhral dalsie challengerove finale v Cine. Tentokrat v Zhuhai. Nasledne po zvladnutej kvalifikacii si odkrutil uspesny grandslamovy debut na Parizskej antuke, kde porazil Sandgrena a potencial ukazal aj v druhom kole po stvorsetovej bitke s MArinom Cilicom. Nasledoval premierovy titul z challengeroveho okruhu, ktory ziskal v domacej Poznani po lahuckom vitazstvo vo finale nad Tarom Danielom 61 61. Hubert hral hlavnu sutaz aj vo Wimbledone, Atlante ci Washingtone a razom sa stal hracom pre ATP okruh. To podskrtol dalsim druhym kolom na grandslame. Tentokrat na US Open. Je nutne povedat, ze tam dostal riadnu lekciu od Cilica, ktory mu vystavil brutalnu stopku po vyhra 62 60 60. Sezonu vsak ukoncil ako clen Next Gen ATP Finals. 

Pred tohtorocnou sezonou sa tak od Huberta ocakavalo minimalne vyrovnavanie uspechov z grandslamov a zastabilizovanie sa na ATP okruhu. To mu vychadza nad mieru uspesne. Hned vstup do sezony bol excelentny ked vyhral na challengeri v Canberre. AO sice prinieslo nestastne prve kolo s Karlovicom a prehru 76 67 67 67, ale vsetko to odciniul stvrtfinalovou ucastou v Dubaji po senzacnej vyhre nad Nishikorim. Ze to nebola nahodna vyhra potvrdil hned v Indian Wells, kde na turnaji Masters1000 uhral fantasticke stvrtfinale a pripisal si skalpy SHapovalova, Pouilleho a najma po druhy krat Nishikoriho. Po tomto turnaji bolo jasne, ze Hurkacz je hrac s ktorym uz musime ratat. Momantalne Hurkacz atakuje svetovu top 50 co by sa mu do konca sezony malo podarit. V ATP rebricku uz predbehol aj nasho Mata Klizana, ci Carrena Bustu. 

Hubert je mnohymi odbornikmi oznacovany za hraca bez jedinej slabiny. So svojou vyskou ma kvalitny servis s mohutnym forehandom. Ma zladenu hru na sieti a ani z backhandovej strany nehrozi nejaka vyrazna slabina. Absolutne vyladeny tenista, ktory potrebuje dospiet na velke vykony. U neho sa rozhodne este mame na co tesit.

Kto je Iga SWIATEK ?

Tu to bude o poznanie kratsie :) Iga totiz vletela na okruhu ako neriadena strela a zo mesiaca na mesiac sa stale superstar. V juniorkach ziskala takmer vsetko. Je to juniorska deblova kralovna z Roland Garros spolu s Cathy McNally. Tentorok by mala na Wimbledone obhajovat jniorsky titul, ale zo zrejmych dovod ju uvidime v trosku inej kategorii :). O talente ktory Swiatek ma sa este pred spomenutym Wimbledonom dozvedeli aj v USA, ked na 25k turnaj v Pelhame prisla ako kvalifikantka, ale po vysledkoch 61 60, 61 61 a 60 60 sa super lahucko kvalifikovala do hlavnej sutaze. Tam to bolo takmer rovnake a po vysledokoch 60 63, 62 64, 62 62, 62 61 s Bolsovou sa dostala az do finale, kde rozbila domacu Kiick 62 60. Iga mala v tom case 16rokov.  Z 25k si to namierila na 80k do Charlestonu, kde skoncila ako kvalikantka az v semi na rakete Brengle. Tak prisli juniorky v RG a Wimbledone a dalsi titul z Budapesti zo 60k a Montreaux 60k. Vysledky z turnajov boli porovnatelne s tymi v Pelhame a bolo jasne, ze Iga vleti na WTA okruhu velmi rychlo. Tato sezona to jasne dokazuje. Uz v uvode sa Swiatek ako kvalifikantka predstavila v druhom kole na AO pri svojej grandslamovej premiere. WTA Budapest rovnako druhe kolo a WTA Lugano uz finale po tom co v semi nalozila Kristine Pliskovej 60 61. Teraz je uz Iga po dalsich dvoch kanaroch vo stvrtom kole, kde na nu caka Simona Halep. 

Ak sme pisali ze Hurkacz je komplexny hrac, tak u Swiatek to plati dvojnasobne. Uz len fakt ze ako juniorka bola uspesna aj na RG aj vo Wimbledone svedci o tom ze jej nebude prekazat ziadna superka a ziaden povrch. Momentalne na WTA je hned niekolko skvelych teenegeriek, najma z USA, ale Iga sa istotne nestrati. Pri Hurkaczovi si myslime ze raz by mal byt GS finalistom, ale pri Ige sme si tymto tvrdenim takmer isty. Je na to mozno prilis skoro a konkurencia je obrovska, ale my vidime v Ige podobny potencial aky mala Aga Radwanska. A to co sa jej nepodarilo moze napravit jej nasledovnicka. 

Komentáre