Budúcnosť tenisu

Budúcnosť tenisu

28. Mar 0  

Páči sa vám súčasny tenis ? Viete si predstaviť nejaké zmeny, ktoré by podľa vás pomohli zatraktivniť tento šport ? Nuž pokúsime sa zafilozofovať si, čo všetko je možné, ale aj nemožné v tenise zmeniť a kam by sa v nasledujúcej dekáde mohol posunuť.

To ako súčasný tenis vyzerá je dôsledkom mnohých úspešných ale aj neúspešných pokusov, ktoré tenisová asociácia za mnohé roky vyskúšala. Nám sa akosi automaticky zapamätali len tie kladné ako je napríklad zavedenie jastrabieho oka, heat rule, či zmena tiebreakovych pravidiel na grandslamovych turnajoch. Lenže za tie roky tu boli mnohé pokusy, ktoré proste zlyhali. Asi najväčšie zlyhanie zaznamenal pokus, hrať ATP250 turnaje namiesto klasického pavúkoveho systému na základne skupiny kde boli traja hráči a postupoval vždy len jeden. Neúspešný bol aj megalomansky IPTL projekt a minulosťou je aj koncoročný challengerový masters. No a takýchto pokusov bolo a bude mnoho, no aj tie posúvajú súčasný tenis k stále viac atraktívnejšiemu športu. No a na čo by sme sa teoreticky mohli tešiť v budúcnosti ?

Piaty grandslam:

Toto nie je žiadna novinka a nad touto myšlienkou sa pozastavil zrejem nejeden manažér v ATP či WTA asociácii. Rozhodne to možné je. Narušilo by to síce desiatky rokov dlhú históriu so štvoricou turnajov, ale rozhodne by sa mohlo jednať o veľmi zaujímavý počin. Lenže vybudovať grandslam to nie je len otázka peňazí. K tomu treba dlhodobý spôsob organizácie turnaja, vhodné podmienky, zázemie, šikovných ľudí atď. Jediným vhodným kandidátom je tak Indian Wells. IW pod patronátom Larryho Allisona (majiteľa) prežíva obrovský boom. Turnaj sa neskutočné zmodernizoval. Hrá sa v krásnom prostredí, je tu každoročne obrovský záujem fanúšikov a už teraz ma nálepku piateho grandslamu, ktorý sa dlhé roky bil s inou tisíckou v Miami. Lenže turnaj v Miami po odchode z Key Biscaine podľa nás jednoznačne utrpel a úrovňou a zázemím sa už vôbec nemôže porovnávať s Indian Wells. Je teda možné že nás bude čakať koniec marcového Sunshine Double a namiesto toho nám vznikne piaty grandslam ? Pripomíname že aj organizátori v Paríži sa musia otáčať. Priestory turnaja Roland Garros začínajú byt krajne nevyhovujúce a po zamietnutí návrhu na presťahovanie sa do nového prostredia budú musieť prísť organizátori s iným nápadom. Wimbledon a US Open majú svoje miesto isté. AO dlhé roky čelilo masívnej finančnej podpore pre čínsky tenis a záluskom Shanghaiu vystriedať Melbourne ako januárový grandslam. Lenže tomuto dávame v súčasnej dobe len mizivé šance na úspech.

Rozšírenie trávnatej sezóny:

Na pohľad asi najreálnejšia úvaha. Nie jeden fanúšik by uvítal predĺženie súčasnej trávnatej sezóny o dva, tri týždne. Pripadne usporiadanie prvej tisícky na tráve. Vyzerá to ako reálny plán. Nahráva tomu aj fakt, že momentálne v kalendári po Wimbledone sú povedzme to na rovinu dosť nezaujímavé turnaje. Letné európske turnaje až tak veľmi pozornosť nepútajú a ak by sa US Open posunul o týždeň, alebo dva neskôr a zrušili by sa práve turnaje ako sú Gstaad, Bastaad, Umag atď, tak by vznikol priestor pre rozšírenie trávnatej sezóny. Ale. Usporiadanie trávnatého turnaja, to nie je úplne lacná záležitosť. Prerábka ATP turnaja v Stuttgarte z antuky na trávu stála značné finančné prostriedky. Usporiadať trávnatý turnaj tiež nie je len otázka financií, ale tak trošku aj lokácie. Napr. taká Antalya je všetko možné, len nie dobrý nápad pre ATP na tráve. Ak si tento turnaj v júni pozriete tak asi aj sami zistite, že kvalita trávy na juhu Turecka počas letnej sezóny za veľa nestojí. Nech máte akúkoľvek starostlivosť, tak nikdy nedosiahnete úroveň kvality trávnika ako je tomu v Anglicku. Asi aj to bude dôvodom, prečo sa o pozícii Antalyi v rámci ATP okruhu bude tento rok ešte diskutovať a s najväčšou pravdepodobnosťou sa turnaj zruší. Takže ak rozšírenie trávnatej sezóny, tak kde ? Budú mat pripadne zrušené turnaje ako Hamburg, Gstaad, Umag ale najmä Bastaad dostatok financií na prestavbu svojich kurtov ? Je možné vytvoriť ATP1000 na tráve ? Ak áno, tak jedine rozšírením jedného z dvoch trávnatých ATP500. Halle je veľmi maličký turnaj čo sa rozlohy týka, a ak sa nebude uvažovať s rozšírením antukových dvorcov bundesligoveho klubu, tak to neprichádza do úvahy. Queens je však jasným kandidátom, kde by nová trávnatá tisícka mohla vzniknúť. Bola by tak deviatou, keďže z Masters v Indian Wells sme pred chvíľou vytvorili grandslam.

Mix kurtov:

Na Mallorce sa pred rokmi odohrala senzačná exhibícia, keď v čase totálnej slávy Rafu a Rogera sa rozhodli organizátori vybudovať špeciálny kurt, kde polovica bola antuková a polovica trávnatá. Hráči si menili strany ako je v tenise zvykom, akurát že teraz sa museli pri každej zmene prezúvať, keďže na trávu a na antuku používate obuv s odlišnou podrážkou. Nuž, čo ak by sa niekto tejto myšlienky chopil a vybudoval takto rovno cely turnaj. V rámci šetrenia nákladov, to kľudne môže byť mix antuky s hardom. Istotne by takýto turnaj vzbudzoval obrovsky záujem a s dobrým marketingom a lokáciou by sa jednalo o zaujímavý ťah.

Národné ligy vpred:

IPTL bol krátky pokus i keď sme tomu osobne dávali veľké šance na úspech. Zrejme nevôľa ATP dať projektu lepšie miesto v kalendári položila aj dobré finančné zázemie tohto projektu. Ak si na to nespomínate, tak sa jednalo o súboje viacerých ázijských miest, ktoré mali vo svojom tíme hviezdy top 100. Hralo sa to v zrýchlenom formáte v novembri. Keďže to malo exhibičný charakter, dá sa povedať že tento časovo dlhší projekt v súčasnosti vystriedal zaujímavý LaverCup. Je možné že v budúcnosti sa dostane viac do popredia letná nemecká Bundesliga, či iné národné ligy. Toto je však momentálne pri súčasnom nastavení turnajov a prize money takmer nereálne. Avšak, prípadný iný exhibičný formát ako ponuka LaverCup sa uchytiť rozhodne môže. Veď v konečnom dôsledku, stále je to len šport a zábava.

ATP Cup, Davis Cup, Fed Cup:

Tak a toto už nie je úvaha, ale holý fakt. DC aj FC strácajú na záujme každoročne viac a viac. Väčšina hviezd svoju účasť dlho zvažuje, alebo ju rovno zamietne. Posledné zmeny DC rozhodne nepomohli a urobiť finále tak ako to tento rok ATP navrhla nepovažujeme za dlhodobé riešenie. Tu je miesto, kde WTA aj ATP chýba myšlienka a lepšie zrealizovanie ponúkaných možnosti. Tých je viacero, ale ovplyvňujú sa s ďalšími úvahami. Pri prípadnej zmene kalendára, či rozširovaní trávnatej sezóny by logicky trpeli práve národné súťaže. Ani pridávanie exhibícii záujmu o DC veľmi nepomáha. ATP Cup je novinkou a bude sa hrať budúci rok v Austrálii. Podľa nás sa jedna o myšlienku na úrovni základných skupín na ATP turnajoch a dávame projektu maximálne dva roky. ATP Cup navyše vytlačil z programu obľúbený Hopman Cup, čo je o dôvod navyše považovať to za krok späť. Takže Quo Vadis Davis Cup ? Toto je achillova päta tenisovej organizácie. Snáď sa im podarí vymyslieť pútavý formát, ktorý si Davis Cup aj Fed Cup rozhodne zaslúžia.

Final Masters:

Na finálový turnaj Masters by sa mohlo postupovať úplne inak. Taktiež častejšia zmena prostredia by rovnako neuškodila. Istotne, že Londýn si toto nechce pustiť, lenže záujem je na celom svete a držať jednu lokáciu nie je správne i keď nám úplne jasné, že tu rozhodujú najmä financie. Čo by sa ale mohlo zmeniť je spôsob nominovania záverečnej osmičky. Okrem top 7 hráčov, by sme ôsme miesto dali víťazovi kvalifikácie. Do kvalifikácie by postúpili dvaja hráči. Jeden s najväčším ziskom bodov z ATP500 a druhý s najlepším ziskom bodov z ATP250. Pre hráčov nižšieho ranku by tak prišla zaslúžená odmena za dobru sezónu a nemyslíme si, že by víťaz takejto kvalifikácie by bol len do počtu. Výborným nápadom je NextGen turnaj, ktorý bude mat tento rok tretí ročník. Čaka nás podobná obdoba aj na WTA okruhu ? Prečo nie.

Juniorsky tenis:

Podpora mladých hviezd by mala byt prvoradá. A tak povinné wild card do hlavnej časti grandslamových turnajov pre víťaza juniorky z predchádzajúcej sezóny by už snáď mohla byť aj povinnosť. Je to niečo, čo si mladé hviezdy zaslúžia a čo by im rozhodne pomohlo skôr sa etablovať v seniorskom tenise.

Bizarnosti:

Na tieto výmysly sa nikdy ATP neodhodlá. Ale kľudne môžu skúsiť hrať zápasy s jedným servisom, s platným škrtom o sieť aj pri servise (prasiatko). Zápasy sa nemusia hrať na dva sety, ale napr. do 50 fiftinov. Súťažiť môžu dvojice vo formáte dve dvojhry + štvorhra  a postupovať tak klasickým turnajovým pavúkom.  Je dosť možné, že v budúcnosti už viac neuvidíme rozhodcov na čiare a jastrabie oko bude automatickou súčasťou, ktorá bude okamžite hlásiť každý jeden out. V úvahu prichádza dovolený koučing počas celého zápasu ako je to napr. v Davis Cupe či Fed Cupe atd. Možnosti na zmenu ma súčasný tenis stále veľmi veľa.

Aký ja váš názor ? Čo z týchto úvah sa môže a čo nemôže zrealizovať ? Máte vlastné myšlienky, ktoré by podľa vás tenis ešte viac zatraktívnili ? Tešíme sa na ne v komentároch.

 

 

 

Komentáre