Preview >> Australian Open

Preview >> Australian Open

13. Jan 0  

WTA AUSTRALIAN OPEN

Last 5 finals:

2014:                     Na LI [4] bt Dominika CIBULKOVA [20] 7/6 6/0

2015:                     Serena WILLIAMS [1] bt Maria SHARAPOVA [2] 6/3 7/6

2016:                     Angelique KERBER [7] bt Serena WILLIAMS [1] 6/4 3/6 6/4

2017:                     Serena WILLIAMS [2] bt Venus WILLIAMS [13] 6/4 6/4

2018:                     Caroline WOZNIACKI [2] bt Simona HALEP [1] 7/6 3/6 6/4

Top 3 biggest odds last 5 years:

3. 2016                 1st round            Shuai ZHANG [Q] bt Simona HALEP [2] 6/4 6/3

2. 2014                 4th round           Ana IVANOVIC [14] bt Serena WILLIAMS [1] 4/6 6/3 6/3

1. 2014                 1st round            Luksika KUMKHUM bt Petra KVITOVA [6] 6/2 1/6 6/4

Top player from qualification last 5 years:

2016         1/4 final                             Shuai ZHANG

Index high odds last 5 years:

2017: [28.02]

2019: [27.55]

Tournament informations:

Official Name:   Australian Open

Surface:               Plexicushion, Outdoor hard

Top 4 2019:         Simona HALEP, Angelique KERBER, Caroline WOZNIACKI, Naomi OSAKA

Cierny kon vrchna cast pavuka:                                Elina SVITOLINA

Cierny kon spodna cast pavuka:               Donna VEKIC

Preview:            

Australian Open je vseobecne znamy turnaj a tak sa vyhneme sirsiemu opisu podmienok. V skratke aj tento rok budu platit nasledujuce fakty. Pocasie bude horuce co dava moznosti otociek v zapasoch najma z dovodu fyzickej vycerpanosti. Turnaj je rychly, ale to nie je ziadna novinka a tak sa da velmi rychly vycitat zoznam hraciek, ktorym povrch bude sediet. Najma pocas prvych styroch hracich dni bude ozaj velmi teplo. Teploty budu atakovat 35 stupnov.

Samotny turnaj ma opat sirsiu paletu favoritiek. V hornej casti su spomedzi top hracok Simona Halep a Naomi Osaka. Najma u Halep je obrovsky otaznik. Simona totiz naposledy vyhrala v Cincinnati. Odvtedy ma prve kolo na US Open, prve kolo vo Wuhane s kanarom od Cibulkovej, skrec v prvom kole v Pekingu a prve kolo Sydney. To je absolutne katastrofalna bilancia s ktorou sem svetova jednotka prisla a zisk titulu by bol asi senzaciou. Halep je podla nas z okruhu favoritiek pre tento rok jasne out. Naomi Osaka je naopak drzitelkou posledneho grandslamu a tak bude na nu vyvijany velky tlak. Myslime si, ze Naomi pojde zrejme daleko ale ani u nej to na zisk titulu stacit nebude. A tak z tejto polovice by sme dali sancu inym hrackam. Asi najvacsiu sancu na finale davame Eline Svitoline. Elina hra dlhodobo vynikajuci tenis a chyba tomu uz len posledny krocik a tym je zisk grandslamoveho titulu. Verime, ze na neho nebude musiet cakat tak dlho ako je to napr u Karoliny Pliskovej a pre nas je to mozno najvacsia tohtorocna favoritka. V neposlednom rade je to aj aktualna vitazka turnaja majsteriek. Z dalsej varky hracok vyberieme viac mien od ktorych sa ocakavaju vysledky. Prekvapit by mohla Genie Bouchard, ta sa pomaly vracia do formy a pripadne druhe kolo so Serenou Williams by mohlo priniest velmi zaujimavy match. Uz tradicne sa na tomto grandslame dari azijskym hrackam. Je to stabilne rok co rok. Minuly rok tu vystrajala Su Wei Hsieh, ktora velmi prekvapujuco dokazala porazit Muguruzu ci Radwansku a tento rok by sme opat hladali mozne prekvapenie na azijskom kontinetne. Co tak Qiang Wang ? Ta je nasadena 23 a po prvom kole uvidime ako je na tom. Momentalne to s nou vyzera biedne, ale to neznamena ze prave tu sa nepreberie a neukaze vyborne vysledky. Vo svojej casti ma Sevastovu, Hsieh ci Osaku a tak to bude mimoriadne narocna cast pavuka.

V dolnej casti pavuka kraluje Kerber a Wozniacka. Angelique ma skvelu formu a Caroline obhajuje titul. S oboma tak treba ratat pre pripadne finale z tejto casti. A co dalsie top hracky ? Petra Kvitova je pre nas automaticky von z boja o titul a to hned z dvoch dovodov. Turnaj v Sydney jej podla nas vzal podstatnu cast sil pre dlhy grandlamovy turnaj a navyse Petra a AO to neslo nikdy dokopy. Ma tu biednu bilanciu 14-10 co je na hracku jej kvalit katastrofa. Pre porovnanie Wozniacka to ma 32-10, Serena 81-10 J. Velky tlak a ocakavanie bude na pleciach Aryny Sabalenky. Ta sa zlepsila az prekvapujuco rychlo a rychle kurty v Melbourne jej sediet rozhodne budu. Do bojov o popredne miesta sa hlasi aj Ash Barty ci Julia Goerges. Ale za nasho cierneho kona sme oznacili Donnu Vekic. Tento rok sa vo vseobecnosti ocakava vynimocny vysledok od chorvatskej dvojice Coric – Vekic a tak uvidime komu sa to podari skor. Donna formu ma ale u nej je problem, ze hned v tretom kole narazi na Kerber a to by mohol byt jeden z top zapasov turnaja.

Ked sa pozrieme na sance slovenskych tenistiek, tak to vidime tak 50:50. Kaja Schmiedlova ukazala v Hobarte vybornu formu, ale Mertens v prvom kole je strasidelny zreb. Najma ked vezmeme v uvahu ze Mertens tu minuly rok porazila Svitolinu a uhrala senzacne semifinale. Kaja to bude mat viac ako tazke. Vika Kuzmova taktiez hra vyborne. Semi v Aucklande je toho jasnym dokazom. Jej prial los len na prve kolo, v druhom by sa mala pripadne stretnut s Eli Svitolinou a to je opat viac nez zly zreb. Magda Rybarikova dostala rovno do prveho kola drzitelku titulu zo Sydney Petru Kvitovu a tak sancu na lepsi vysledok by mohla mat len Domca Cibulkova. Ale ak pojde vsetko podla planu, tak v tretom kole aj ona narazi na Eli Svitolinu. Nuz tento rok to bez vyrazneho prekvapenia jednej z nasich tenistiek na dobry vysledok nevyzera.

ATP AUSTRALIAN OPEN

Last 5 finals:

2014:                     Stan WAWRINKA [8] bt Rafael NADAL [1] 6/3 6/2 3/6 6/3

2015:                     Novak DJOKOVIC [1] bt Andy MURRAY [6] 7/6 6/7 6/3 6/0

2016:                     Novak DJOKOVIC [1] bt Andy MURRAY [2] 6/1 7/5 7/6

2017:                     Roger FEDERER [17] bt Rafael NADAL [9] 6/4 3/6 6/1 3/6 6/3

2018:                     Roger FEDERER [2] bt Marin CILIC [6] 6/2 6/7 6/3 3/6 6/1

Top 3 biggest odds last 5 years:

3. 2015                 3rd round           Andreas SEPPI bt Roger FEDERER [2] 6/4 7/6 4/6 7/6

2. 2017                 4th round           Misha ZVEREV bt Andy MURRAY [1] 7/5 5/7 6/2 6/4

1. 2017                 2nd round          Denis ISTOMIN bt Novak DJOKOVIC [2] 7/6 5/7 2/6 7/6 6/4

Top player from qualification last 5 years:

2014/2016/2017   3rd round         Damir DZUMHUR / Stephane ROBERT & Pierre Hugues HERBERT / Lukas LACKO

Index high odds last 5 years:

2017: [23.15]

2019: [26.45]

Tournament informations:

Official Name:   Australian Open

Surface:               Plexicushion, Outdoor hard

Top 4 2019:         Novak DJOKOVIC, Rafael NADAL, Roger FEDERER, Alexander ZVEREV

Cierny kon horna cast: Borna CORIC

Cierny kon dolna cast:   Grigor DIMITROV

Preview:

Vrchna cast pavuka patri dvojici Djokovic – Alex Zverev. Alex nie je zdravotne uplne fit a tak by sme v jeho casti hned hladali nahradu. Thiem ? To asi tazko, Dominic tieto hardy proste nevie hrat a kym bude mat tak neskutocne preliftovany uder tak sa na tomto konstatovani nic nezmeni. Raonic ? No ten musi najprv prezit tazke prve kolo s Kyrgiosom. A tak je jasne, ze v tejto casti by sme favorizovali Corica. Podobne ako sme o tom pisali u Vekic, tak Borna je casovana bomba ale skor ci neskor moze urobit vyrazny vysledok na grandslame. Tak preco nie teraz ? Noleho cast je omnoho viac narocnejsia. Noleho mozu potrapit Shapovalov, Medvedev ci Nishikori. A vobec nevylucujeme moznost ze finalistom tak bude niekto, kto na grandslame finale este nikdy nehral. Sanca tam je pomerne vyrazna. Co je zaujimave na tejto polovici je osmicka hracov z ktorej vzide jeden hrac do STVRTEHO kola ! Bude je to jeden zo skupiny: Chung, Klahn, Querrey, Herbert, Wawrinka, Gulbis, Kyrgios ci Raonic. Toto je podla nas najtazsia osmicka na grandslame vobec. Nepamatame si aby bol zreb tak neskutocne prisny.

Dolna cast je v znameni dvojice Rafa – Roger. Ale realne patri len Rogerovi. Rafa je na tom podobne ako Simona Halep vo WTA casti. Rafa ma tolko zdravotnych komplikacii a neodohratych zapasov, ze u neho by sme sa neodvazili tipovat ani len postup do druheho tyzdna. Pripadne tretie kolo s DeMinaurom by bolo viac ako zaujimave. Rafa svoj posledny zapas odohral na US Open, ktory ukoncil skrecom. Odvtedy je to len jedno odhlasenie za druhym. Okrem nich su tu este obhajca finale Cilic, Anderson, Tsitsipas, Khachanov ale najma Dimitrov. Ten hral v Brisbane dobre a pod vedenim Agassiho by to mohlo byt z jeho strany vyborne. Ale ani tu to nevidime ruzove pre favoritov a tak si myslime ze nastal grandslam, ked ho nevyhra ani jeden uz len z trojice top hracov. Nole, Rafa ci Roger.         

 

 

 

                              

 

Komentáre