ATP CUP

ATP CUP

07. Jan 0  

ATP v poslednom case chrli jednu novinku za druhou a uz ani nestihame sledovat co vsetko dokazu vymysliet.
Popri zmenach v pravidlach na grandslamoch, zmenach ako vyzera ITF okruh a challengerovy okruh prichadzaju nove ATP turnaje.

Tou poslednou zmenou je spolupraca ATP a Australskej tenisovej organizacie vysledkom ktorej je vznik ATP Cupu. Tento turnaj zacina uz v sezone 2020.
O co teda pojde ?

ATP Cup sa bude hrat raz rocne. Bude mat dotaciu gigantickych 15milion USD a maximalne sa bude dat ziskat 750bodov za singlovu cast a 250 bodov za deblovu cast.
Turnaj sa bude zacinat vzdy v piatok pred prvym tyzdnom sezony a koncit bude v nedelu pocas prveho tyzdna. Trvat tak bude 10dni. Prvy turnaj ma tak termin 3.1.2020 - 12.1.2020
Odohra sa vzdy v troch australskych mestach. Zatial su potvrdene Brisbane a Sydney (tu sa odohra aj finale), tretie miesto bude ohlasene. Nahlas sa hovori najma o Adelaide, kde sa kedysi hraval pravidelny ATP turnaj.

Format sutaze:
24 timov bude rozdelenych do 6tich zakladnych skupin po 4 timy. Vitazi kazdej skupiny + 2 najlepsie timy na druhom mieste postupuju do stvrtfinale. Dokopy teda 8 timov.
Kazde stretnutie bude pozostavat z dvoch singlovych zapasov a jedneho debloveho. Vitaz ziska dva body do tabulky. Kazdy tim tak odohra minimalne tri stretnutia.
Po dvoch singlovych zapasoch bude nasledovat deblovy. Ten sa odohra aj v pripade ze bude stav 2:0 a o vitazovi bude rozhodnute.
Kazdy tim moze nominovat od troch do piatich hracov. KAzdy tim bude mat svojho kapitana, ktoreho bude nominovat singlova jednotka timu :). Kapitanom moze byt aj samotny hrac.
Povoleny bude koucing pocas zapasu ako to pozname napr. z Fed Cupu. 
18 timov bude ohlasenych 9.9.2019. Tie zvysne 18.11.2019. Jeden z timov bude postaveny na zaklade wild card. Ake budu kriteria to este nevieme. 

To je format. Je na kazdom z vas co si o tomto myslite. Nam to pripada ako mix vsetkeho co sme tu uz mali. Turnaj ma jasny format Davis Cupu s nadychom exhibicie ako LaverCup.
Kazdopadne body a prizemoney su solidne a uvidime ci to podla ocakavania pritiahne top hracov. Co bude velmi zaujimave odsledovat bude pozicia Hopman Cupu v tenisovom kalendari.
Hopman Cup je velmi jedinecny a oblubeny turnaj. Avsak ak nenastane ziadna zmena, tak sa bude v kalendari prekryvat s ATP cupom. Ak by ho vsak chceli posunut o tyzden neskor, tak 
nastane problem, ze tyzden pred grandslamom uz top mena na turnaj nedotiahnu. 

Nevieme si uplne predstavit ako to nakoniec bude cele vyzerat. Pravdepodobne sa obycajne ATP turnaje pocas prveho tyzdna hrat nebudu. Z nasho pohladu je to trosku krok vedla.
Osvedcil by sa skor projekt ako bola posezonna liga. Kde sutazili medzi sebou mesta, ktore mali vytvorene supisky hracov. Tento projekt pocas hlavnej sezony by bol asi prijatelnejsi.

Avsak sancu si zasluzi kazda myslienka. Mozno ten obnos dotacie bude postacovat na to, aby si turnaj nasiel svoje stale miesto na tenisovej scene.


 

Komentáre