NEXT GEN ATP FINALS

NEXT GEN ATP FINALS

01. Jun 0  

ATP rovnako ako WTA sa snažia osviežiť herný koncept. Bojujú s názormi hráčov o neúmerne dlho trvajúcej sezóne s minimálnym časom pre odpočinok a kvalitný tréning v tzv. off season. 
Na druhej strane tenisové asociácie potrebujú aby sa vo svete tenisu neustále niečo dialo a príliš dlhé ne-tenisové mesiace by im určite nepomohli. Preto bola vždy jedna z najdôležitejších otázok ako vyriešiť mesiace november a december, ktoré sú považované za mesiace bez tenisu. V novembri sa na WTA okruhu nehrá už nič podstatné a ATP vďaka dlhšej sezóne zažíva ešte svoj vrchol. Pomocnú ruku podali bohatý ázijský investori, ktorí v spolupráci s bývalými hráčmi na čele s Maheshom Bhupatim vymysleli zaujímavý formát IPTL ligy. WTA časť sa rozhodla pred pár rokmi pridať do svojho kalendára ešte malé Majstrovstvá ktoré sa momentálne konajú v Zhuhaii a minulú sezónu sa z výhry tešila Petra Kvitova.

ATP sa pár rokov pokúšala udržať aj ATP Challenger final, ktoré sa rovnako ako ATP Masters konali na konci sezóny. Ale najmä vďaka nešťastnému konceptu a nerotovaniu destinácií bol o tento formát len minimálny záujem či už medzi fanúšikmi, tak aj medzi sponzormi. ATP sa po pár sezónach rozhodla od tohto projektu upustiť a hľadať iné riešenie.

Zdroj: https://www.ustaflorida.com

Nápad prišiel už po jednej sezóne a musíme uznať že tento koncept môže byť veľmi zaujímavý. Jedna sa o tzv. Next Gen ATP Finals. Tento turnaj sa bude hrať klasický na konci sezóny. Tento rok to bude v období od 7 do 11-tého Novembra a dejiskom tohto turnaja bude najbližších 5 rokov Talianske Miláno.
O čo na turnaji pôjde ?

Zúčastnia sa ho hráči do 21 rokov. Turnaj nebude síce bodovaný do ATP rebríčka, ale bude dotovaný sumou 1.250.000 USD. Kľúč k tomu kto môže na turnaji štartovať je úplne jednoduchý. Bude to top 7 hráčov z ATP rebríčka a jeden hráč, ktorý obdrží wild card /divokú kartu/. Samozrejme celá osmička musí splniť podmienku a nesmie mať viac ako 21 rokov. Turnaj bude mať rovnaký formát ako ATP Masters a teda hráči budú rozdelení do dvoch štvorčlenných skupín. Turnaja by sa tak mohli zúčastniť mladé hviezdy ako Khachanov, Čorič, Alex Zverev, Medvedev, Fritz, Donaldson, Tiafoe alebo Chung. Rozhodne sa jedná o veľmi zaujímavý koncept. Otázkou znie koľko hráčov sa ho nakoniec na konci sezóny zúčastni a akú prestíž tento turnaj po čase získa.
Ako uvítate takúto myšlienku Vy ? Alebo si myslíte, že by sa na konci sezóny mohol konať turnaj v nejakom inom formáte či ste fanúšikmi názoru, že na konci sezóny by mali mať hráči v prvom rade čas na regeneráciu.

Zdroj titulná fotka: www.resumensports.com

Komentáre