Rozbor turnaja v NOTTINGHAME

Rozbor turnaja v NOTTINGHAME

13. Jun 0  

Tento rok sme sa s preview na turnaje trosku odmlcali. Navstivili sme ich len par, uz aj vzhladom na fakt ze vacsinu europskych turnajov mame zmapovanych a podmienky velmi dobre pozname. Ostal nam vsak z pohladu fanusika jeden velmi strategicky turnaj a to Nottingham. Tento turnaj je vhodny z niekolkych dovodov. Za prve hraju tu ako muzi tak aj zeny a za druhe travnata sezona tu prave zacina a je idealne si jednotlivych hracov ci hracky dokladne napozerat.

V UK sme za tie roky obisli vsetky turnaje a Nottingham je jednoznacne najmensi a najutulnejsi. Nie je to tradicny Queens, ani prekrasny Eastbourne a ani neustale sa zlepsujuci Birmingham, ale rozhodne ma svoje caro. Na kurtoch sa netlacite, nie je tu az tolko ludi a mate moznost zhliadnut 4 kurty takmer naraz bez akehokolvek problemu.

Co sme boli velmi milo prekvapeni, tak kvalita kurtov bola na mimoriadne vysokej urovni. Nie je to Queens, ktory ma jednoznacne najkvalitnejsie kurty, ale isto je to lepsie ako Eastbourne ci Birmingham. S inymi turnajmi to porovnavat nemozete, pretoze Hertogenbosch pouziva uplne inu odrodu travy a podmienky su tam dost odlisne. Halle ma zatahovaciu strechu a celkovo sa hra v inych podmienkach. Jediny turnaj, ktoreho podmienky su podobne ako v UK je Stuttgart a to z dovodu, ze Stuttgart bol pretvoreny z originalne antukoveho turnaja na travnaty a celu prerabku robili ludia priamo z Wimbledonu a aj trava bola odtial dovezene. Takze Nottingham s kvalitou je pre nas jednoznacne top. Pochvalovali si to aj samotni hraci ak sme sa ich na to opytali. 

Okrem nespornej vyhody, ze prakticky 4 bocne kurty mate ako na dlani je velkou vyhodou dostupnost 4 practice kurtov aj pre divakov. Je vzdy velmi zaujimave vidiet treningove jednotky jednotlivych hracov. A poslednou vyhodou je cena listkov. Tie su ozaj symbolicke v porovnani s inymi turnajmi. 

Ale podme uz k celkovemu turnaju.

WTA turnaj ponuka mimoriadne kvalitne zastupenia hracok, ktore hraju travu velmi dobre. Je tu Barty,Konta, Vekic ci Rybarikova. Medzi favoritky isto patrila aj Giorgi, ale ta prekvapujuco vypadla hned v prvom kole s Dalilou Jakupovic. 

Minuly rok tu ziskala titul Donna Vekic, ked vo finale sokovala domace publikum a velmi necakane porazila Johannu Kontu. Tento rok to s obhajobou titulu u nej nevidime ruzovo. Uz v treningu Donna mala zdravotne problemy a tie sa ukazali aj v zapase prveho kola. Donna navyse odohrala mimoriadne narocny zapas s Taylor a neprekvapilo by nas, ak by hned dalsie kolo s Lapko nezvladla. Rozhodne k obhajobe bodov jej tento vykon stacit nebude. Lapko hrala velmi dobry zapas s Janou Fett, ked obe hracky hrali pomerne agresivny tenis. Lapko pri svojej vyske a hernej preddispozicii ani iny tenis hrat nemoze. Lenze prave to by mohlo na trave fungovat. V spodnej casti by sme vsak finalistku hladali medzi top favoritkami a to nasou Magdou Rybarikovou a domacou Kontou. Obe hrali prve kolo pomerne spolahlivo a pre obe je travnaty dvorec velmi oblubeny. Lapko ma sice zbrane tieto hracky potrapit, ale ona dost casto zvykne pripominat Giorgi a jej hit or miss tenis tak moze narazit na zly den a bude po sanciach.

Ak sme pri zapase Giorgi, tak musime priznat ze sme od Jakupovic neocakavali vobec nic, kedze ona na trave by nemala mat extra vysledky, ale to akym sposobom si poradila s Giorgi nas velmi prekvapil. Dalila hrala mimoriadne nadpriemerny tenis, kde palila jeden winner za druhym. Ostava otazkou, ci toto je u nej standard, alebo mala len dobry den. Kazdopadne po jednom top vykone ju este nebudeme precenovat. Ak by sme hladali cierneho kona spodnej casti, tak by to nebola ani Watson, ani Lapko ale najskor Magdalena Frech. Magda ma velmi komplexnu hru bez vacsej slabiny a mozme povedat ze i ked zatial nema nijak zvlast dobre vysledky, tak je asi len otazkou casu, kedy zacne splhat po rebricku. Uz druhe kolo na RG ukazalo ze Magda je momentalne v dobrom psychickom a hernom rozpolozeni. Napriek tomu ze Jakupovic odohrala lepsie prve kolo ako Frech, predsa len sa nam mlada Polka javi ako viac komplexnejsia a jej vykony nebudu mat az take vykyvy.

V spodnej casti ocakavame stvrtfinale Konta vs Frech a Magda vs Lapko, kde zrejme postupia nasadene hracky. Ako finalistku a zrejme aj najvacsiu favoritku na titul by sme hladali pri mene Johanna Konta. 

V hornej casti je to tazsie predvidatelne. V podstate tu jedina hracka u ktorej vieme co cakat je Asleigh Barty. Ta je travarka  na pohladanie, nezvykne mavat vacsie herne vypadky a ak nahodou nejaka superka nepredvedie super tenis, mala by sa dostat v pohode do finale. Ale co jej superky ? Y.Y.Duan sice hrala solidne prve kolo, ale ona sa na trave nehybe az tak dobre a proti Barty by musela hrat excelentne. Stosur na trave nie je vobec nebezpecna ale tazko povedat co dokaze vyprodukovat. Katie Boulter okrem toho ze vyborne na kurte vyzera a pri treningu so Swan a Vekic to bola jedna pastva pre oci pre muzske zastupenie, zacala hrat vyborny tenis. Ak sa Katie nezlakne sance tak proti Stosur rozhodne nie je bez sance a budeme verit na prekvapko. Osaka vs Allertova je zapas, kde absolutne vsetko zalezi od Naomi. Osaka sa vie vystrielat z kurtu za par minut ako prvy set proti Vickery, ale na druhej strane ona je tak neskutocne powerfull hracka ze ak jej to pojde, tak vlastne ani nezalezi co superka chce hrat, pretoze sa k svojej hre nedostane. Osaku skor porazia crafty hracky typu Niculescu, Strycova atd. Denisa hrala sice vyborne prve kolo, ale ak Osaka zapne svoje turbo, tak nebude mat velku sancu. Ako sme napisali, tu je to vsetko len a len na rakete Naomi Osaky. Falconi vs. Buzarnescu sa neodvazime tipovat. Tam sme totiz absolutne bez nazoru. Finalistka hornej casti ? s Osakou sice treba ratat, ale bude to Barty.

No a co muzsky challenger ? Ten je velmi otvoreny, tam moze vyhrat hned niekolko hracov. V hornej polovici uplne pohodlne vsetci 8 a v tej dolnej snad s vynimkou Eubanksa tiez. Nas zaujal v prvom kole Marc Polmans a dobre uz aj v kvalifikacii hral Tobias Kamke. Ale ta vyrovnanost vykonov bola prilis velka aby sme si dokazal vytvorit ucelenu predikciu.

Kazdopadne caka nas pekny zvysok Nottinghamskeho tyzdna.

Komentáre