Škola Bettingu 15.diel - Bethereum resp. Social Betting

Škola Bettingu 15.diel - Bethereum resp. Social Betting

29. Mar 0  

BETHEREUM - revolucia v stavkovani ?

Pamatate si nas posledny clanok v skole bettingu ? Škola bettingu 14.diel Budúcnosť stávkovania

Alternativou voci klasickym stavkovym kancelariam so svojimi chybami by mohli byt nove projekte vznikajuce na blockchaine. A i ked projektov, ktore su na tomto zalozene je uz pomerne dost, tak konecne vznikol aj prvy slovensky projekt - BETHEREUM, ktory ma tie najvyssie ambicie. Ma teda sancu prerazit ?

Nasa odpoved na uvod je ANO aj NIE. 

Bethereum aplikaciu si uz teraz viete stiahnut napr cez Apple Store a sami si otestovat, ci sa Vam tento sposob bettingu bude pacit.
Hned v uvode je vsak potrebne si ujasnit, ze Bethereum je platforma predurcena na SOCIAL BETTING.

Ze ste este nepoculi co je social betting ? Rozhodne budete. Je to prevratna novinka ? Nie tak uplne.
Social betting je typ stavkovania kedy vasim superom nie je stavkovka ale iny clovek, napr kamarat, kolega alebo uplne cudzi clovek. 
Ak vam hned napadla myslienka, ze to je predsa princip stavkovych burz kde sa tocia ohromne peniaze, tak mate samozrejme pravdu. Su tu vsak zasadne rozdiely.
V com je to teda ine (minimalne v podani Betherea) ? 

Podla vyjadreni ludi z Betherea medzi jednu z najvacsich vyhod patri transparentost a bezpecnost, ktoru Vam ponuka projekt zalozeny na blockchaine.Tym padom uz nehrozi moznost, ze nejaka stavkova kancelaria Vam zadrzi ci nevyplati peniaze a pod. Podla ich slov sa im takmer na kazdej konferencii podarilo najst aspon troch ludi, ktori tento problem mali. Nuz znie to ako nezmysel, alebo teda musi padnut zasadna otazka: z akeho dovodu boli peniaze nevyplatene a co ti hraci vobec vsadzali ? Za dlhe roky co sa na trhu pohybujeme sa nam stalo len jeden jediny krat kedy nas stavkova kancelaria podviedla tym, ze pravidla vyplatenia pozmenila ocividne neferovym sposobom. Bolo to jednak davno a konkretna stavkovka uz davno nepatri medzi top. Ludia zo stavkoviek si neupravuju pravidla podla vlastnej lubovole ak na to nemaju jasny dovod. Trh je neuprosny a taketo spravenie vedie k okamzitemu uvaleniu stavkovky na black list, alebo znizeniu ratingu. Zakladanie si uctov mimo overenych bookmakerov, resp snaha o vyuzivanie softwarovych chyb bookmakerov bude vacsinou viest k nevyplateniu penazi hraca a takyto hrac by si mal byt vopred vedomy svojho konanania. 

Dalsou vyhodou, ktoru by Bethereum malo priniest je odstranenie limitovania profitabilnych hracov. Toto aj my osobne povazujeme vo svete bettingu za jeden z najvacsich, ak nie vobec najvacsi problem. Lenze Bethereum tento problem rozhodne nevyriesi. Tak za prve, uz teraz existuje hned niekolko bookmakerov, kde su limity na stavku vysoke a limit na ucet Vam rozhodne nehrozi. A za druhe i ked Bethereum ma system nastaveny na neobmedzene moznosti vyhry, tak realne to nikdy ziaden profitabilny hrac nevyuzije. Social betting postaveny na neskorsie popisanych pravidlach, totiz popiera zakladne pravidla profitabilneho hraca a dovody preco by tam big stake hraci, resp profitabilni hraci mali vsadzat su obmedzene. Preco je tomu tak popiseme neskor.

Dalsou moznou vyhodou ma byt absolutna jednoduchost appky Bethereum. To je podla nas polovicna pravda. Ano, appka je mimoriadne intuitivna a jednoducha, ale je to na ukor extremne obmedzenej ponuky. Navyse jednoduchost appky sa nevyrovna sucasnemu negativu, ktorym  je potreba vsadzania v Bether tokenoch. A teda aky clovek, ktory je technicky zbehly na to, aby bezne pouzival krypto a vedel si zabezpecit/kupit Bether Token ma problem s o nieco zlozitejsou aplikaciou ? Tento bod bude mozno nerelevantny o par rokov, ale v sucasnosti jednoduchost appky ako plusovy bod nehra ziadnu rolu.

A teraz ten najdolezitejsi bod. Podla ludi z Betherea je to dovod v com sa odlisuju a preco na trhu prerazia. Podla nas je to vsak absolutne nepochopenie podstaty betting marketu.
Bethereum nepouziva kurz, ale rozdeluje body podla dosiahnuteho vysledku a vopred stanovenych pravidiel. Uff, ak toto niekto povazuje za vyhodu v betting markete, tak je jasne ze bud nerozumie o com predikcny market a betting market vobec je, alebo netvori v ziadnom pripade konkurenciu pre stavkovky. Podla nas ide o druhu moznost. Bethereum ma skvely potencial, ale v ziadnom pripade neohrozi klasicke stavkovky a svojich zakaznikov nebude ziskavat z tohto trhu.
Škola Bettingu 5.diel - Ako funguju stavkove kancelarie a preco je kurz najdolezitejsi pojem. Tento clanok dava v podstate zakladnu odpoved, preco je tomu tak.

Pokusime sa vysvetlit detailnejsie preco toto nie je konkurenciou pre klasicky betting market.

Ak ja ako hrac si chcem vsadit na nejaky zapas, tak potom to robim v zasade z dvoch dovodov.
Prvym je fakt, ze mam potrebu gamblovat alebo sutazit s priatelmi kde mi absolutne nezalezi na vyhre. V tom pripade je na to Social Betting a tym padom mozno aj Bethereum ako stvorene. Ide o formu zabavy a nie snahy dlhodobejsie zarobku. Vyhra je len benefitom, ale nie motivom pouzivania takejto appky. Vytvorim si vlastnu skupinu, pozvem par priatelov. Nasledne urcim pravidla hry tym ze vytvorim vysku buy in(u) a rozdelim vyhry podla vopred nastavenych pravidiel. Napr ze vitaz berie vsetko, alebo percentualne rozdelenie pre prvych troch sutaziacich. A teda vyzera to ako klasicky pokrovy turnajovy system, kde su jasne dane pravidla. 

Ak vsak vsadzam za ucelom ze chcem dosiahnut financny zisk, potom je social betting rozhodne nespravnou platformou. Kazdy kto sa bettingom zivil, resp. tomuto trhu rozumie tak kurz povazuje za najdolezitejsi faktor od ktoreho sa cely zmysluplny betting odvija. Profitabilny hrac bude odmietat vsadzat na trhu s takymito podmienkami ako ma Bethereum nastavene. Za prve u klasickej stavkovky vzdy vsadzam taky kurz, ktory povazujem za vyhodny pre mna. To znamena, ze je vyhodny uz aj po zapocitani obchodnej marze, ktoru stavkovky na svoje kurzy uvaluju. Viem si zratat predikciu toho co mi ponuka bookmaker a porovnat ju so svojou predikciou. Ak je kurz nevhodny, tak ho proste nekupim (neuzavriem vedome dlhodobo nevyhodny obchod). Toto je sposob ako dokazem ohodnotit riziko vstupu na trh a mam moznost dlhodobo urcovat svoju strategiu.
Ak Bethereum tvrdi ze kurzy nepouziva, tak dokonca ani nehovori uplnu pravdu. Vezmime si v uvahu jednoduchy model. Vytvori sa skupina, kde bude len jeden zapas napr Juventus vs Neapol. V skupine bude 5 hracov, ktori sa zlozia po 10 tokenov a vitaz berie vsetko. Je tym padom jasne, ze v podstate kazdy vsadza kurz 5. Kto tomu nechape preco je to tak, tak nech si precita postupne nasu skolu bettingu. Tento fakt plati vzdy ked mate konecny pocet hracov, vysku banku a percentualne rozdelenie vyhier. Vysku (ne)kurzu akurat neviete do chvile kym sa market neuzatvori, teda do zaciatku prveho zapasu. Problem je ze do tej chviel v podstate neviete na co to vsadzate. Vy totiz nevsadzate konkretne moznosti, ale viete si tipnut len na presny vysledok za ktory podla urcitych kriterii dostanete prisudene body. Problem teda nastava, ze tu i ked sa priebeh zapasu vyplni podla mojich predstav (a teda presne urcim percentualnu sancu javu ktory moze nastat, tak mi to na pripadny profit nemusi stacit. Musite sa spoliehat ze niekto proste nebude stastnejsi a netrafi presny vysledok lepsie. Rozhodne toto nie su pravidla hry, kde by mohol profitabilny hrac uplatnovat klasicky pristup. Cele toto prostredie pripomina viac pokrove komunity ako komunity z bettingu. Problemom bude zrejme  aj samotne bodove ohodnotenie a jeho nasledne matematicke ohodnotenie z pohladu predikcie. Tento social betting v pripade otvorenych skupin sa moze rychlo zvrhnut na pokrovy boj tzv. fishiek proti zralokom. V pripade uzavretych skupin by tak appka pre hracov ktori by mohli na trh priniest peniaze a vysoku likviditu nema zmysel. Ako mozu takito hraci nicit priatelske prostredie, friendly mode ktory sa appka snazi propagovat ? Jednoducho. Ako priklad si mozete vziat akukolvek skupinu, kde je vytvoreny "tiket". Pockam si do poslednej moznej chvile pred uzavretim na to aky pomer tipov je vsadeny. Ake skutocne realne matematicke predpoklady su na predpokladany vyvoj. Ci dane ohodnotenie koreluje s kurzami (ktore mi nevedomky hraci na Bethereu) ponukaju a vznika mi tak prostredie, kde sa viem dlhodobo profitabilne rozhodovat. Nie je to jednoduche, ale ukazte tento model skusenejsiemu matematikovi a uvidite co dokaze. A tak mozu nastat nasledovne situacie. Budu vznikat sukromne skupiny kde big playerov nebudu vpustat (limitovanie hracov ?) a v zasade to budu skupiny o zabave a bez likvidity. Alebo vzniknu skupiny s nerovnym bojom, kde matematicke systemy to zvalcuju (nehovoria o moznostiach surebettingu s klasickou stavkovkou). Dalsie scenare su uz asi jasne :). Osobne si ale nemyslime ze likvidita bude pre profi hracov lakava. Realnejsia varianta sa nam zda byt skor uzavrate male nelikvidne skupiny, kde nepojde ani tak o peniaze ako skor o zabavu. 

Ma teda Bethereum potencial ?


Rozhodne ma a to dost znacny ! Bethereum rozhodne vie byt silnym hracom v uplne novom segmente. Ak budu tvrdohlavo stat za svojim ze su konkurenciou pre klasicke stavkovky, tak s najvacsou pravdepodobnostou pohoria a kludne si na to vsadime :).
Ak vsak zacnu chapat ze social betting a klasicky betting su rozdielne platformy pre rozdielnych ludi, tak potom maju velku sancu. Tym ze sa snazia vytvarat kompletny ekosystem v social bettingu pouzivanim vlastnych tokenov pre multiplatformy vedia vytvorit ozaj velky projekt. Moznosti uplatnanie je velmi vela. Vytvarat pripadnych komplexnych rieseni na baze online casin, pokrovych turnajov ci ekonomickych marketov ktore su uz teraz beznou podstrankou klasickej stavkovky, ci herne platformy pre ine weby moze byt extremne profitabilne a vie vytvorit ozaj fungujuci Bethereum projekt. Tym ze projekt vznika na blockchaine, ktoru povazujeme za platformu buducnosti tak Bethereu davame velku sancu byt v buducnosti skvelym slovenskym projektom. Okolo tohto projektu je momentalne obrovsky hype a projekt ma uz v uvode velku skupinu followerov. Lenze follower nerovna sa zakaznik a na to by nemali zabudat.

Aky je nas rezultat ?

Bethereu drzime palce, aby nase Slovensko opat niekde zviditelnili. Maju na to rozhodne vhodny a kvalitny tim ludi. Su zacialeni na trh s obrovskym  potencialom a ak sa zamyslia nad skutocnymi nedostatkami trhu a nad moznostami ktore rozhodne social betting moze ponukat, tak je tu velka sanca na uspech. Po pravde vsak s takto navrhnutym projektom ako momentalne maju im velku sancu na globalny uspech nedavame. 

Komentáre