Zo západu na východ

Zo západu na východ

19. Mar 0  

Indian Wells nám priniesol ďalší nezabudnuteľný turnaj a v oboch turnajoch sme mohli vidieť skvelé momenty.

WTA Turnaj:

Finále Osaka vs Kasatkina by si pred turnajom zrejme nevsadil nikto. Najmä v prípade tej rebríčkovo vyššie postavenej hráčky, čo bola Kasatkina sa dá hovoriť o solídnom prekvapení.

Dasha nemala vstup do sezóny vôbec ideálny a aj keď v Dubaji sa dokázala dostať až do finále, tak nič nenasvedčovalo tomu, že v IW by z toho mohol byť životný turnaj. Lenže najmä totálnou demoláciou Angelique Kerber Dasha ukázala, že jej podmienky v IW sadli. Hra postavená na skvelej kondícii, dobrom pohybe a úderoch využívajúcich vysoký spin v púštnych podmienkach IW platila.

To čo však predviedla Naomi Osaka sa v žiadnom prípade nedá označiť za náhodu. Už po prvom kole keď porazila Sharapovu sme písali, že ak Naomi bude pokračovať vo výkonoch, tak je jasným čiernym koňom turnaja. Ona ten výkon z prvého kola nielen že opakovala, ale kolo za kolom sa dokonca dokázala zlepšovať až z toho bola nakoniec nakladačka pre každú súperku. Sharapovu zdolala o 4 gemy, Radwansku o 7, Vickery – 6, Sakkari -8, Plíškovú – 7, Halep -9, Kasatkina -7.

Tento run nemá ani na WTA turnajoch obdobu a istota ako ničila súperky vyvoláva otázku, čo môžeme od Naomi v tejto sezóne očakávať.

Po tomto turnaji sa hneď niekoľko tenistiek výrazne posunulo. Kasatkina je 12-tá, Naomi Osaka už 21 a mladučká Anisimova poskočila na 130-té miesto.

Indian Wells bolo rozhodne úspešné pre domáce tenistky a tie tak po US Open keď boli v semifinále všetky štyri hráčky z domáceho tábora opäť ukázali, že v USA proste s nimi treba rátať. Venus so Serenou opäť ukázali, že sú to absolútne legendy tenisu. Ani jedna nehrala dobre, ale napriek tomu to Venus stačilo na semifinále a Serena sa pri skorom návrate po tehotenstve dostala do tretieho kola J. Organizátorov však dokonalé potešila mladá krv, hráčky hrajúce na wild card prekvapili. Caroline Dolehide uhrala tretie kolo, keď porazila Cibulkovú a na lopate mala aj Simonu Halep. No a dvojica Collins, Anisimová dokonca uhrala štvrté kolo.

Na čo sa tešiť v Miami ? Tak v prvom rade je tu prvé kolo, ktoré prinesie nesmierne očakávaný zápas medzi Serenou Williams a Naomi Osakou J Toto vyzerá skôr ako zápas pre štvrťfinále dvoch vysoko nasadených tenistiek ako prvé kolo nenasadených hráčok, ale aspoň organizátorom ušetrili dilemu koho nasadiť do night session J . Tešiť sa môže rozhodne aj Elina Svitolina pre ktorú z tejto dvojice vzíde súperka do druhého kola a tak je jasné, že jedna z top hračiek vypadne predčasne. Titul tu bude obhajovať Johanna Konta a veru tá teda bude mať čo robiť aby nestratila solídnu porciu bodov. JoKonta je herne dosť mimo a pri prípadnej prehre v druhom kole, by sa prepadla mimo elitnú 20-tku.  Miami sedí skôr hrácom/hráčkam s dobrou hrou od základnej čiary. Povrch nie je veľmi rýchly a tak sa nejedná o typický hardcourt. Minulú sezónu tu zažiarila aj naša Janka Čepeľová, ktorá vyradila Petkovič či Vandeweghe.  O najväčšie prekvapenie turnaja sa postarala Lara Arruabarena, ktorá dokázala v dvoch setoch poraziť Madison Keys a len tak potvrdila, že v Miami majú aj antukári šancu na úspech. Vsádzať na výhru nejakej tenistky pri súčasnej vyrovnanosti je absolútne nemožné. Šancu ma takmer celá elitná 20-tka a rozhodne je potrebné očakávať aj veľké prekvapenia. Miami sa pýši faktom, že tu začalo kariéru veľa budúcich hviezd. Organizátori sa v spolupráci s Nickom Bolletierim neboja udeľovať wild card mladým a neopozeraným tenistom s veľkým talentom. Wild card by sme rozhodne nepodceňovali. Indian Wells ukázalo prečo.

ATP turnaj priniesol očakávané finále v neočakávanom turnaji.  Del Potro vs Federer bolo finále snov. Diváci si vzhľadom na opätovnú neúčasť väčšiny hviezd nemohli želať lepšiu dvojicu. No a priebeh a výsledok bol už ako z najlepšieho amerického scenára. Del Potro po odvrátení troch matchpointov ukázal, že momentálne asi ako jediný hráč na okruhu dokáže hrať s Rogerom vyrovnanú partiu nie jeden zápas, ale opakovane v každom jednom ak je aktuálne fit.

Lenže toto IW sa zapíše do histórie aj z úplne iných dôvodov. Za posledných 6 sezón si vedieme vlastný (pomerne veľmi spoľahlivý) index vysokých kurzov, ktorý nám ukazuje ktorý turnaj prináša viac a ktorý menej prekvapení. Tých logických dôvodov prečo sa tak deje je hneď viacero. Môže to byť umiestnením v kalendári a následnou (de)motiváciou hráčov, alebo samotným podmienkami na kurte. IW už minulý rok dosiahlo v rámci sezóny na turnaj s top počtom prekvapení. Lenže tohtoročný turnaj prekonal absolútne všetko. To bola doslova kanonáda väčších či menších prekvapení a kurzový favoriti vylietavali jeden za druhým. Bude Miami rovnaké, alebo aspoň podobné ? Každopádne sa mužský tenisový svet nachádza v prechodnom období. Zo staršej generácie hráčov v podstate už ostal len legendárny Roger, väčšina minuloročných stálic buď nehráva kvôli zraneniam, alebo ich prehry už ani nie sú prekvapením. Mladá generácia sa tak výraznejšie dostáva k slovu a turnaje sa začínajú vyrovnávať.

V Miami bude obhajovať titul ako inak Roger Federer. Ak si odmyslíme faktor veľkého prekvapenia, tak reálne súpera nemá. Del Potrovi neveríme z jednoduchého dôvodu. DelPo je proste hráč jedného turnaja a nie dlhšieho obdobia. On je notorický známy svojou slabou kondičkou spôsobenou nespočetným množstvom menších či väčších zranení a odohrať dva náročné turnaje v rade nie je jeho silná stránka. Minulý rok sa tu o najväčšie prekvapenie turnaja postaral Guido Pella, keď v dvoch setoch vyradil Dimitrova. A ako sme písali už skôr, len to potvrdzuje fakt, že v Miami prajú podmienky antukovým hráčom. Kde inde by ste si vedeli predstaviť Fabio Fogniniho v semifinále Masters okrem antuky ak nie tu v Miami tak ako to dosiahol minulý rok J. Komu podmienky sedia vieme, kto nás prekvapí to sa veľmi rýchlo dozvieme. Každopádne všetko podstatné nájdete na našej FB stránke počas celého turnaja J

Komentáre