Rekapitulácia sezóny 2017

Rekapitulácia sezóny 2017

27. Nov 0  

Sezóna 2017 bola mimoriadne zaujímava a priniesla niekoľko nezabudnuteľných momentov a prekvapujúcich víťazov. Poďme si ju teda celú skompletizovať.

JANUÁR – AO v podaní legendárnych finále

Úvod sezóny sa vždy nesie v duchu prípravy na Australian Open. Vítazmi prípravných turnajov boli:

Dimitrov (Brisbane), Djokovič (Doha), Bautista Agut (Chennai), Siniaková (Shenzhen), Ka.Plíšková (Brisbane), Davis (Auckland), Muller (Sydney), Sock (Auckland), Konta (Sydney), Mertens (Hobart).

Za zmienku rozhodne stojí turnaj v Hobarte, ktorý priniesol nevídany fakt. V hlavnej súťaži hralo až 7 lucky looseriek, čo je pravdepodobne na dlhé roky neprekonateľný rekord.

turnajovy pavuk

Australian Open nám hneď na úvod ukázalo ako bude táto sezóna vyzerať. Len v tom momente si to ešte málokto uvedomil. WTA časť priniesla krásny príbeh nestarnúcej Mirjany Lučič Baroni, ale najmä finále dominantnej sesterskej dvojice Venus a Serena. ATP okruh bol rozhodne zaujímavejší. Vypadnutie Novaka Djokoviča v druhom kole s Denisom Istominom je podľa mňa najväčším prekvapením sezóny. No a keď sa k nemu vo štvrtom kole pridal rovnako šokujúco aj Andy Murray po prehre s Mishom Zverevom tak v turnaji ostali už len dve veľké mená. Očakávané finále dvoch tenisových gladiátorov si navždy zapamätám kvôli pozápasovym príhovorom, keď obe legendy voči sebe prejavili obrovskú úctu a rešpekt a len tak poukázali na rozsah svojich charakterov aj mimo kurtov. Ich sezóna začala.

Rafa Nadal Roger Federer. Ako som spomínal. AO nám presne ukázalo ako bude sezóna vyzerať. Nadal a Federer neporaziteľný a veľké mená Murray a Djokovič so sezónou plnou zdravotných problémov  a herných výpadkov.

FEBRUÁR – Dimitrov, Sock a Estrella

Tento mesiac sa v tenisovom svete považuje za najnudnejší. Je to turnaj plným menšich turnajov, ale vzhľadom na to že je to stále začiatok sezóny, tak nepútaju toľko pozornosti ako jesenné turnaje.

Ich víťazmi boli: Mladenovič (Petrohrad), Svitolina (Taipei), A.Zverev (Montpelier), Estrella (Quito), Dimitrov (Sofia), Tsonga (Rotterdam), Harrison (Memphis), Dolgopolov (Buenos Aires), Ka.Plíšková (Doha), Thiem (Rio), Tsonga (Marseille), Sock (Delray Beach), Svitolina (Dubai), Babos (Budapešť), Querrey (Acapulco), Murray (Dubai), Cuevas (Sao Paulo), Barty (Kuala Lumpur), Tsurenko (Acapulco).

Za zmienku stojí druhý titul Dimitrova a Socka, pre ktorých to mala byť životná sezóna. Ale spomenúť treba aj matadora Victora Estrellu Burgosa. Ten v roku 2015 vyhral Quito ako najstarší hráč v histórií ATP s prvým titulom na okruhu. Titul obhajil v sezóne 2016 aj 2017 a v Quite tak za tri roky čo sa tam turnaj hrá iného víťaza ešte nemali.

MAREC – Fedex Month

Mesiac dvoch silných amerických 1000-iek IW a Miami. Na WTA okruhu dominovala senzačne Elena Vesnina, ktorá vo finále IW porazila ďalšiu rusku hráčku Kuznetsovu a ukázala tak, že na WTA okruhu môže každý väčší turnaj vyhrať iná hráčka. To sa potvrdilo hneď v Miami, keď titul získala Konta po výhre nad Wozniackou. To na ATP okruhu – tam to bola úplne iná káva. Švajčiarska. V Indian Wells to bolo rýdzo švajčiarske finále kde legenda nedala šancu Stano Wawrinkovi. Prekvapujúcimi boli dvaja semifinalisti Carreňo Busta a opäť Jack Sock. V Miami nič nové – titul opäť pre Rogera vo finále s Rafom Nadalom a prekvapujúci semifinalista Fognini. Kríza hviezd pokračovala a keď AO bolo náhodné zlyhanie, tak pred antukovou sezónou sa v médiach už začali objavovať články čo sa to deje s Novakom a Andym. Murray prehral na IW hneď v prvom zápase proti Pospíšilovi 0/2, Novak o dve kola ďalej s Kyrgiosom rovnako 0/2. Do Miami už ani jeden necestoval a nasadenou jednotkou sa stal Stan Wawrinka.

APRÍL – prvé dve desiatky

Ďalší skôr prípravný turnaj, ktorý ale jednoznačne patril Rafovi a jeho desiatkám. Turnaje postupne vyhrali: Pavlyuchenkova (Monterrey), Kasatkina (Charlestone), Johnson (Houston), Čorič (Casablanca), Vondroušová (Biel), Schiavone (Bogotá), Nadal (MonteCarlo), Q.Wang (Zhengzhou), Pouille (Budapešť), Nadal (Barcelona), Svitolina (Istanbul), Siegemund (Stuttgart).

Rafa to dokázal. Vyhral po desiaty krát Monte Carlo aj Barcelonu a tak pre zvyšok antukovej sezóny tu bola už len jedna jediná otázka. Dokáže to aj v Paríži a stane sa tak neprekonateľnou antukovou legendou ? Andy a Novak si naďalej išli to svoje a ani v MC sme ich nevideli ani v semifinále. Pre zvyšok antukovej sezóny, tak reálne vypadli z okruhu favoritov na potrápenie Rafu Nadala. Roger si dal v MC pauzu a čakalo sa na jeho návrat.

MÁJ – mesiac červenej legendy

Pri všetkej úcte a rešpektu k Rogerovi, ale toto bol mesiac ktorý priniesol ten najväčší zápis do tenisovej histórie. Poďme postupne po poradí s víťazmi. Carreňo Busta (Estoril), Čilič (Istanbul), A.Zverev (Mníchov), Barthel (Praha), Pavlyuchenkova (Marrakech), Halep (Madrid), Nadal (Madrid).

Ani tentokrát WTA okruh nesklamal. Ďalši veľký turnaj priniesol zbrusa novú finálovú dvojicu Halep a Mladenovič a veľmi prekvapujúcu semifinalistku Anastasiju Sevastovu. Na ATP okruhu tiež nič nového. V top forme hrajúceho Nadala nemohol na domacej pôde poraziť nikto. Federer si dal opäť pauzu, Murray ďalší šok s Čoričom a Novak i keď uhral semi, tak herne absolutne na Rafu nemal. Finále však prinieslo skvelý zápas, kde Dominic Thiem ukázal že na antuke sa nebojí a môźe byť tak v budúcnosti po Musterovi ďalšim rakúskym hrdinom na Roland Garros. V Ríme Halepová potvrdila svoju stúpajúcu formu a dosiahla finále. Víťazkou sa stala Elina Svitolina a zaradila sa na list nových veľkých mien. Roger definitívne zrušil zvyšok antukovej sezóny. Andy Murray prvý zápas a domov – tentokrát s Fogninim. U neho to už ani nebola obyčajná kríza ale kríza ohromných rozmerov. Novak sa nenápadne zlepšil a uhral finále. Epic match však predviedol skvelý Dominic Thiem, ktorý dokázal poraziť neporaziteľného Rafu Nadala hladko 6/4 6/3. V semi s Djokovičom však uhral len jeden game. Tam kde sa všetci bijú, niekto iný vyhráva. Titul z Ríma si po nenápadných výkonoch nakoniec odnáša Alexander Zverev a urobil tak veľký skok na rebríčku. Pre RG ešte uspeli Wawrinka (Geneva), Tsonga (Lyon), Bertens (Nurnberg), Stosur (Strasbourgh). RG bolo famózne. Rozhodne sa kvalitou vyrovnalo tomu čo sme videli v Austrálií. Ženský turnaj napísal jeden krásny neopakovateľný príbeh mladučkej Jeleny Ostapenko. Asi najprekvapujúcejšia víťazka RG od čias Francesci Schiavone uhrala posledné štyri zápasy vždy v trojseťaku a tri krát po otočke. Zaujímavosťou bolo, že v semifinále sa stretla Ostapenková s Bacsinszkou a obe v ten deň oslavovali narodeniny. Ešte väčšou pikoškou je fakt, že posledným nenasadeným víťazom Roland Garros pred Ostapenkou bol Gustavo Kuerten. Ten získal svoj titul 8.6.1997 v deň kedy sa narodila Jelena Ostapenko J a kruh sa nám tak pekne uzavrel. Čo však už nie je pikoškou ale jasným faktom je, že Rafa je nezmataľná tenisová legenda. Vyhrať 10krát nejaký grandslam bolo nemysliteľné, nemožné, nedosiahnuteľné. La Décima je ale skutočná a Rafa ju dosiahol neuveriteľnou jazdou, bez straty setu a dokonca s najnižším počtom prehratých gemov spomedzi všetkých titulov. Absolutne spanilá jazda, kde od začiatku nebolo pochýb o jej konci. Na Nadala nemal nikto, Basilashvili si s ním uhral game, Bautista 5, Paire a Wawrinka po 6 a ani vo forme hrajúci Thiem sa nevyhol potupnému kanáru. Antukový príbeh ukončený.

JÚN – nástup zelenej legendy

Oddychnutý Roger bol pri pohľade na Rafovu formu zrejme veľmi rád, že vynechal antukovú sezónu a pripravil sa na svoju časť. Cesta za historickým 19-tým grandslamovým titulom mohla začať..Lenže keď v úvodom zápase Roger šokoval prehrou s veteránom Tommym Haasom, zrazu bolo viacero odborníkov na pochybách. Poďme postupne: Muller (Hertogenbosch), Pouille (Stuttgart), Vekič (Nottingham), Kontaveit (Hertogenbosch), Federer (Halle), Lopez (Queens), Sevastova (Mallorca), Kvitová (Birmingham), Djokovič (Nottingham), Sugita (Antalya), Ka.Plíšková (Eastbourne). Wimbledon priniesol novú víťazku. Garbine Muguruza počas sezóny titul nezískala a počkala si až na ten najlepší možný moment. Vo Wimbledone premožiteľku nenašla. Príbeh Wimbledonu ? Jednoznačne naša Magda. Hráčka, ktorá v marci musela po zranení hrať 25k ITF v Ázií o pár mesiacov uhrala semifinále grandslamu. Neskutočný comeback. Roger po neúspechu v Stuttgarte už v Halle hral v optimálnej forme a pred Wimbledonom tak bol jasný favorit. Úlohu splnil a zaslužené získal historický 19-tý grandslamový titul. Rafu zničil veterán Muller. Andyho a Novaka definitívne zničili zranenia a už v tomto období sme začali výrazne upozorňovať na to, že druhá časť sezóny pravdepodobne prinesie obrovské prekvapenia a veľké rošády na okruhu.

JÚL – mesiac lucky looserov

Kľudný júl priniesol veľkú porciu menších turnajov. Tu sú víťazi: Rublev (Umag), Ferrer (Bastad), Isner (Newport), Bertens (Gstaad), Begu (Bukurešť), L.Mayer (Hamburg), Isner (Atlanta), Fognini (Gstaad), Peng (Nanchang), Siniaková (Bastad), Querrey (Los Cabos), A.Zverev (Washington), Kohlschreiber (Kitzbuhel), Makarova (Washington), Keys (Stanford). Rublev a Leo Mayer vyhrali svoje pozicie ako lucky looseri. Nie je zvykom aby sa to podarilo hneď dvom naraz počas jedného mesiaca. Skvelý bol aj John Isner, ktorý opäť potvrdil že combo Newport-Atlanta zvláda skvele. Washington započala svoju druhú časť sezóny aj Kika Mladenovič, ktorá odvtedy neuhrala už ani set a postarala sa po zvyšok sezóny a mimoriadne nepríjemné prekvapenie.

AUGUST – Mesiac využitých šancí

Kanadský Masters na WTA okruhu vyhrala Elina Svitolina po finále s Caro Wozniackou. Vo skvelej forme sa nám predviedla aj Sloane Stephens, ktorá sa vracala na okruh po dlhšom zranení. ATP časť poznačili ďaľšie postupné straty kvôli zraneniam. Out už boli Wawrinka aj Čilič a svoje trápenie ukončovali zranený Nishikori a Raonič. Šancu tak využili mladé pušky. Denis Shapovalov sa svojou výhrou nad Nadalom a semifinálovou účasťou postaral o možno najpríjemnejšie prekvapenia roka. Šancu podobne ako v Ríme využil Alex Zverev, keď vo finále porazila Rogera. V Cincy prišlo prvé očakávané finále na WTA okruhu bez väčšieho prekvapenia. Muguruza porazila Halep, ale druhým semfinále na seba opäť upozornila Sloane Stephens.  To na čo sme upozorňovali od Wimbledonu, že druhá časť sezóny bude o veľkých prekvapeniach sa začalo do písmena potvrdzovať v Cincy. Tú okrem stabilne zranených hráčov chýbal aj Roger a tak sa šanca otvorila všetkým. Svoj životný úspech nakoniec získal Grigor Dimitrov, keď vo finále porazil Nicka Kyrgiosa. Druhá vlna hráčov sa začala chytať. Pred US ešte uspeli: Bautista Agut (Winston Salem) a Gavrilova (New Haven). Keď Sloane na seba súperky dva krát upozornila a nestačilo to, tak prišlo tretie varovanie a poriadne. Šokujúci zisk titulu v New Yorku. Nie že by Sloane nemala formu, ale rozhodne nepatrila k favoritkám na zisk titulu. Lenže po Ostapenkovej, nás už toto predsa prekvapiť nemohlo. Mal to byť prvý grandslam v New Yorku bez Sereny, ktorá sa bola tehotná a tak domáci tenisový odborníci dvíhali varovný prst ako to bude s domácimi šancami bez Sereny. Nuž semifinálové dvojice Keys vs Vandeweghe a Stephens vs Venus boli jasnou odpoveďou. Aby bola sezóna spravodlivá spanilú jazdu v New Yorku nám predviedol Rafa Nadal a tak si s Rogerom podelili každý po dva grandslamové tituly. Pri neučastí superhviezd sa čakalo, kto ďalší prekvapí. Tentokrát si životný úspech finalovou účasťou pripísal Kevin Anderson. Epic match predviedol Juan Martin Del Potro pri otočke s Thiemom v neskutočne búrlivej atmosfére a rozhodne nezabudnuteľným bude aj jeho výhra nad Rogerom. Proti Nadalovi však už odišiel s kanárom. Výrazný úspech dostali aj predturnajový outsideri Carreńo Busta, Schwartzman a Rublev.

SEPTEMBER – Čierny mesiac Laver Cupu

Nech by sa v tomto mesiaci hralo čokoľvek, tak jasný prím bude držať tenisová akcia roka Laver Cup. Vidieť hrať spolu Rogera a Rafu v ich geniálnej sezóne bolo na nezaplatenie. Výborná atmosféra, zápasy a hráči, ktorí si evidentne celý turnaj užívali. Výborná myšlienka, ešte lepšia organizácia. Klasické turnaje vyhrali: Diyas (Tokyo), Van Uytvanck (Quebec), Dzumhur (Petrohrad), Gojowczyk (Metz), Wozniacki (Tokyo). Zhang (Guangzhou), Ostapenko (Soul), Goffin (Shenzhen), Istomin (Chengdu), Garcia (Wuhan), Bondarenko (Tashkent)

OKTÓBER – WTA bez svetovej jednotky ?

Blížil sa koniec sezóny a hralo sa posledné veľké tituly a najmä postupy na záverečné turnaje majstrov a majsteriek. Tituly postupne získali: Nadal (Peking), Goffin (Tokyo), Garcia (Peking). Caroline Garcii sa podaril veľký úspech, keď vyhrala oba veľké čínske turnaje, čo na konci sezóny pri únave hráčiek je veľké prekvapenie. Len tak ukázala ako náhodná bola celá sezóna na WTA okruhu. Veľký úspech zažilo bez mála 20 hráčiek a ten posledný mala získať opäť iná hráčka. Po mesiacoch návratu z nepríjemného zranenia členku sa začal do formy dostávať oddýchnutý David Goffin. Sharapova ďalej vyhrala Tianjin, Pavlyuchenkova HongKong a Strýcová Linz. Masters v Shanghaii priniesol ďaľšie vysnívané finále medzi Federerom a Nadalom. Posledné tituly ziskali: Goerges (Moskva), Witthoeft (Luxembourg), Tsonga (Antwerpy), Del Potro (Stokholm), Dzumhur (Moskva), Federer (Basel), Pouille (Viedeň). Turnaj majsteriek vyhrala Caroline Wozniacka a ako som písal uz skôr len tak podškrtla sezónu mnohých hráčok a striedajúcich sa úspechov. Každopádne Caro si titul zaslúžila. Na turnaji v piatich zápasoch nasekala hneď 3x kanár a to Halepovej, Garcii a Svitoline. A tak svetovou jednotkou na WTA okruhu by mohlo byť 10hráčok naraz, alebo žiadna. Takto vyrovnané herné pole sme v tenise snáď nikdy nemali.

NOVEMBER – Veľké prekvapenia na záver

Pred Parížom som opäť písal, že aj toto je šanca pre outsiderov. Veľa hráčov ešte hralo o Londýn a turnaj tak sľuboval zaujímavé zápasy. Lenže asi ani najväčší optimista by nepredpokladal finále Sock vs Krajinovič. Absolútna bomba v podaní Filipa Krajinoviča, ktorá sa vyrovnala tej Shapovalovej z Kanady a prekvapujúci postup Jacka Socka do Londýna. Tak ako celá sezóna prinášala veľké príbehy a prekvapenia, tak Londýn nemohol byť iný. Najprv zranenie Nadala a potom prekvapujúce vypadnutie Federera nám priniesli finále Dimitrov vs Goffin, kde si titul zaslúžili obaja, ale po životnej sezóne s titulom z Cincinnati ho získal Grigor Dimitrov.

Máme za sebou skvelú sezónu. Z pohľadu nezaujatého diváka musela byť plná napätia veľkých športových príbehov. Rafa a Roger dokázali, že sú legendy. Novak a Andy že ani životné sezóny nebudú každý rok. Magda Rybariková, že drieť na sebe a snívať sa vyplatí. Filip Krajinovič, Sloane Stepgens, Jelena Ostapenko a Denis Shapovalov ostanú asi rozprávkovými príbehmi pre túto sezónu.

No a ako to bude vyzerať budúci rok ? To Vám načrtneme v našom preview na sezónu 2018, ktoré vydáme okolo Vianoc.

Komentáre