Nová slovenská jednotka a iné rošády na rebríčku

Nová slovenská jednotka a iné rošády na rebríčku

20. Oct 0  

Novou slovenskou tenisovou jednotkou sa po tomto týždni oficiálne stane Magdaléna Rybárikova.

Ruku na srdce, kto z nás by na to čo i len pomyslel vo chvíli, keď Dominika premieňala svoj matchpoint v životnom finále WTA Finals v Singapure proti Angelique Kerber ? Magda bola v tom čase už skoro 5 mesiacov bez tenisu a plánovala svoj navrát niekde na 25k či 60k turnaje a dúfala že sa možno v priebehu sezóny objaví aj na WTA okruhu. Prešlo 12 mesiacov a kým Dominika sa prepadla na rebríčku mimo elitnú top 20 na súčasné 25-te miesto (ktoré do konca sezóny pôjde istotne ešte nižšie), tak Magda je po senzačných turnajoch v Nottinghame, Linzi ale najmä Wimbledone na svojom životnom 23-tom mieste a na poste novej slovenskej tenisovej jednotky. Nuž tenis dokáže prinášať neskutočné prekvapenia.

A teraz rovnaká otázka. Kto z vás si mysli že bude Magda slovenskou tenisovou jednotkou na konci sezóny 2018 ? I keď to vyzerá tak, že sa to stane, my tomu neveríme. Nie že by sme Magde nefandili, práve naopak – Magda má náš absolútny športový rešpekt a úctu za jej neuveriteľný comeback. Ale spomeňte si akou cestou sa dostala na svoje druhé výslnie práve Dominika. Tá si tiež prešla výpadkom v sezóne 2015, keď kvôli zraneniu nehrala 18 týždňov, aby v nasledujúcej sezóne zažila vrchol kariéry a následný pomaly posun dole. V prípade Magdy to môže byt rovnaké, keď sa zverenkyňa Petra Hubera vyhupla veľmi rýchlo hore, ale obhajoba bodov už nebude vôbec tak jednoduchá. A potom sú tu naše mladé hráčky o ktorých sa dlhšie hovorí, ale výsledky chýbajú. Ak by sa Magde čí Dominike nepodarila sezóna podľa očakávania, tak je tu možnosť pre Viku Kužmovú či Rebeccu Šrámkovu u ktorích sme presvedčení že ich v blízkej budúcnosti čaká skvela kariéra. Samozrejme momentalné rebríčkove rozstupy sú obrovské a šanca že jedna z nich vystrieda na konci sezóny Magdu či Dominiku je malá, ale my tomu utopisticky veríme.

Angelique Kerber – z postu svetovej jednotky mimo top 20

Úprimné, toto je asi najočakávanejší posun na rebríčku v tejto sezóne. Ten tlak, pod ktorým Angelique dlhodobo hrala bol neúnosný. Každý jeden grandslam, či veľký turnaj to bola poľovačka na podľa médií a širokej verejnosti nezaslúženú jednotku Angelique Kerber. Ta to postupne nezvládala a to sa začalo podpisovať pod jej výkony až nakoniec skončila na 20-tom mieste, ktoré do konca sezóny neudrží a vypadne tak mimo elitnú top 20. Potvrdil sa tak známy fakt že tenis je najmä o psychike. To nie je kolektívny šport, kde si navzájom pomôžete, potiahnete sa. Na kurte ste vždy len vy a vaša hlava. Prípad Angelique Kerber tak nebude posledný. Na obhajobu Kerber musíme dodať, že ona svetovou jednotkou bola zaslúžené. Ak hráčka vyhrá dva grandslamy v jednej sezóne a pridá k tomu wimbledonské finále, tak rozhodne niečo dokáže a byť top 1 je niečo čo si plne zaslúži. Osobne sme stále zástancami zmeny v rebríčku. Z nášho pohľadu je hlúposť, ak sa na miesto číslo jeden dostane hráčka, alebo hráč ktorý nikdy nezískal žiaden grandslamovy titul. Preto i keď po hernej stránke sú to jednoznačne kvalitné hračky ale titul nezaslúženej svetovej jednotky mala Karolína Pliskova či momentálna top1 Simona Halep a nie Kerber. Ak by z nášho pohľadu mal niekto vyhrať Singapur a urobiť tak poriadok na rebríčku, tak potom spomedzi súčasnej elity by to bola absolútne jednoznačne Garbine Muguruza.

Agnieszka Radwanska a strata bradatého rekordu

Aga Radwanska bola členkou elitnej top 20 nepretržite 505 týždňov. To je extrémne unikátna bilancia, ktorá na WTA okruhu nemala obdobu. Ďalšou hračkou v poradí je Petra Kvitova ktorá je v top 20 momentálne viac ako 350 týždňov a tak zaostáva za Agou o takmer 3 roky čo je veľmi veľa. Radwanska však tento rekord stratila a momentálne je na mieste číslo 29.

Jednotky elitných top krajín

Novou francúzskou jednotkou sa stala Caroline Garcia. Či je to zaslúžené o tom asi debatovať netreba. Avšak pohľad na tohto týždňový rebríček je úsmevný. Kika Mladenovič napriek tomu že opäť vypadla hneď vo svojom úvodnom zápase v Moskve a je na šnúre 0-10 v rebríčku dokonca postúpila na svoje kariérne maximum a to 11-te miesto. Je to zaslúžené ? No o tom už debatovať môžeme a ak sa Kika urgentne nespamätá tak ju čaká super rýchly a hlboký prepad rebríčkom. Tak ako sa jej nespravodlivo darí držať elitné postavenie, tak možno v prvom kvartáli budúcej sezóny až príliš kruto zletí dole.

Novú národnú jednotku majú aj v Austrálii. Keď Gavrilova počas sezóny na tomto poste vystriedala Stosur asi dúfala že jej to výdrži aspoň do konca sezóny. Nevydržalo. Nahradila ju totiž Ashleigh Barty.

Ine hračky

Serena Williams si svoje materstvo môže naplno užívať. Na rebríčku spadla len na smiešne 22-hé miesto a pri jej plánovanom návrate na kurty na Australian Open nemusí ani náhodou premýšľať o protected ranking, alebo divokej karte. Dokonca ešte bude patriť medzi nasadené hráčky. To je tiež niečo, s čím asi nerátal nikto.

U koho predpokladám vstup do elitnej top 20, či top 50 v budúcej sezóne ? Takmer istotne sa zamerajte na mená ako Elitse Mertens, Beatriz Haddad Maia ci Markéta Vondroušová. To by mali byť katapulty budúcej sezóny.

ATP okruh

ATP okruh je asi prvý krát riadne premiešaný. Ale všetko je to vinou veľkého počtu dlhodobých zranení. Lenže ak niekto čaká, že hráči ako Murray, Djokovič, Wawrinka či Nishikori sú na odpis a v budúcej sezóne ich čaká ďalší prepad, tak to bude asi na veľkom omyle. Budúca sezóna môže byt paradoxne zaujímavejšia na ATP okruhu ako na WTA, pretože posun v rebríčku nám môže priniesť zaujímavé štvrťfinálové zápasy na veľkých turnajoch či grandslamoch. Už nie finále, ale rovno štvrťfinále bude v obsadení typu Federer vs Djokovic a tak na návrat hladných vlkov po zranení podľa nás v budúcej sezóne doplatia najmä súčasné top hviezdy Rafa Nadal a Roger Federer. I keď toto famózne duo vidíme na kurtoch najradšej, podľa nás ich v budúcej sezóne čaká ústup z prvých dvoch pozícii. Tá obhajoba bodov bude veľmi náročná.

 

Komentáre