Škola bettingu 13.diel - Psychológia v stávkovaní

Škola bettingu 13.diel - Psychológia v stávkovaní

05. Sep 0  

PSYCHOLÓGIA V STÁVKOVANÍ

Odpovedzte si v úvode na jednoduchú otázku ? Vsadili by ste rovnaký zápas s rovnakým kurzom vždy rovnako ? Myslime že nie. Raz by ste použili 1jednotku, niekedy viac. Občas to skombinujete do akovky a niekedy to nevsadíte vôbec. Ale čim to je a je to vôbec správne ?

Prvých desať dielov našej školy Bettingu sme venovali základom, ktoré by mal ovládať každý tipér, ale každý jeden diel má jednu premennú ktorá oddeľuje looserov od priemerných až po stroje na peniaze. A tou premennou je naša vlastná hlava a spôsob akým premýšľame. Odpoveď na otázku vyššie je jednoduchá. Samozrejme nie je to správne. Ak máte rovnaký zápas s rovnakým kurzom a čo sme naschvál hneď nedopísali – aj rovnakou hodnotou v kurze, tak je predsa absolútne nelogické a z matematického hľadiska neprofitabilné upravovať výšku vkladov.

Čo teda s tým ?

Poznáte ten pocit, keď máte deň že Vám všetko sype ako po masle. Triafate jeden tip za druhým, niečo jasne, niečo zase so šťastím ale dopadne tam všetko. Vaša sebadôvera je extrémna a vy máte pocit, že ste na vrchole slávy. Ale spomeňte si aj na tie iné dni. 90min gól proti Vám. Tenisová otočka z matchpointov. Skvelé rozbehnuté priebehy ale vy pripisujete jednu prehru za druhou. Ste nervózny, preberáte jeden tip za druhým, ste nedôverčivý voči vlastným myšlienkam a jedine čo Vás poháňa je nutnosť rýchlo získať všetko späť. Spotili sa Vám až dlane pri tejto predstave ? Poznáte to však. Pretože to poznajú všetci. Aj profi pro tipstery, aj matematici čo používajú na vsádzanie softwarové boty aj úplny looseri.

Lenže kým looser toto obdobie skončí katastrofálne a v obrovskej strate, tak profi tipster to berie ako nutnú časť svojej práce a už vopred vie ako bude v danej situácii konať. A toto je asi najväčší rozdiel medzi jednotlivými tipérmi. Spôsob akým dokážu zvládnuť negatívnu sériu.

Prejdeme si teda spolu body v čom konkrétne sa líši správanie ziskových tipérov a looserov.

Práca profi tipstera

V prvom rade sú to jasne definované pravidlá. I keď sa Vám to môže stať nemožné ale profíci po emočnej stránke svoje tipy vôbec neprežívajú. Ak to nie sú livebetteri, alebo nepotrebujú vidieť zápas pre ďalšiu analýzu tak tieto zápasy ani nepozerajú. Nemajú dôvod. Všetky výhry a prehry sú len čisla na papieri, alebo v systéme ktorý používajú. Jedná negatívna séria ich absolútne nerozhádže pretože vedia že používajú systém ktorý majú otestovaný na 1000+ tipoch a vedia ROI ktorý im to má približne vyrobiť. Negatívna séria je štatistický jav ktorý sa udeje aj pri tom najlepšie nastavenom systéme. Ak negatívna séria vykazuje vyššie parametre ako je bežné, príde na rad spätná kontrola tipov pomocou softwaru. Ako je napr.  ten ktorý Vám ponúkame na našom webe. Na základe neho si rýchlo prefiltrujú negatívne obdobie a pri nájdení chyby ju odstránia.

Vrátime sa ale k úvodnej vete tohto odstavcu – pravidlá. Profi tipér má proste napísanú tabuľku, papier, alebo myšlienku v hlave kde má jasné dané pri akej hodnote kurzu akú výšku vkladu použije. Tam sa ide strojovo. Žiadne emócie, žiadne fanušikovské tlaky, alebo toto by sa mi páčilo ako tip, toto je moja pocitovka. Nič také. Čistá matematika. Analýza zápasu à Vypísanie Fair kurzu àAnalýza trhu a nájdenie toho najvyššie vsaditeľného kurzu v rámci vlastného portfólia stávkových účtov àVyrátanie hodnoty na základy týchto dvoch hodnôtà Porovnanie hodnoty s tabuľkou vkladov àVsadenie. KONIEC. Aké jednoduché. Tu nepremýšľate o tom, či máte práve 10 prehier v rade, alebo 10 výhier. Toto je strojová matematická práca, kde veríte dlhodobo nastavovanému systému. Lenže toto bežný príležitostný tipér nedokáže. Nemá to v sebe, nechápe kurzom, nepozná matematické základy a neprečítal si prvých 10 lekcii našej školy Bettingu J. Ale aj pre neho je tu cesta, ako aspoň neprepadávať do extremného mínusu počas negatívnej série.

Výkonnostné krivky:

Načrtli sme to už v úvode článku – poznáte to sami. Raz ste hore a raz dole. My to nazývame výkonnostné krivky.

Skúsime Vám to vysvetliť na príklade práce v našom tíme. My máme naše pracovné portfólio rozdelené do dvoch jednotiek. Prvá je neverejná a druhú sme začali od júna zverejňovať v rámci našej PREMIUM skupiny. V rámci prvého portfólia sa venujeme dvom veciam. Vsádzame extrémne množstvo tenisu aj pri nižších hodnotách aké by sme boli ochotní poslať našej PREMIUM skupine a okrem toho spolupracujeme s externým kolegom s ktorým livebetujeme futbal na základe matematických vzorcov a predpokladov, ktoré aplikuje na vývoj jednotlivých zápasov. V konečnom dôsledku tento typ vsádzania nám generuje extrémne množstvo tipov - mesačne presahujúce počet viac ako 500, čoho dôsledkom je samozrejme síce nižší yield (tam nie je možné držať 20percent pri takýchto množstvách), ale čo je výhodou generuje to logický vyšší príjem, keďže nižší yield je vynahradený tým obrovským množstvom tipov a čo je najdôležitejšie táto skupina vykazuje ďaleko menšie swingy. Výsledky sú takmer za každý mesiac rovnaké a yield kolíše z mesiaca na mesiac len minimálne. Dôvod je jednoduchý. Pri takomto množstve tipov sa začína strácať štatistická odchýlka a vám sa tak presne ukazujú čísla čo systém pri ideálnych (psychologických) podmienkach vygeneruje. A keďže ako sme písali je tých tipov extrémne množstvo tak tam ani nie je možnosť každý jeden nejako prežívať a negatívna séria na nás v tejto skupina nijak zvlášť nevplýva. Samozrejme, toto nie je možné ponúkať naším zákazníkom, ale časť tejto skupiny bude zverejňovaná v aktuálnom priebehu v našej novej pod sekcii na stránke. Tak sledujte nás aj naďalej. Tento štýl je ale možný len pri veľmi veľkom počiatočnom kapitále, práce s bankrollom a najmä dobre nastavenom a niekoľko krát otestovanom systéme.

Lenže potom je tu druhá skupina tipov. Tie posúvame aj naším zákazníkom v rámci PREMIUM skupiny a tento typ vsádzanie sa omnoho viac podobá na tipovanie bežného tipéra.

V rámci PREMIUM skupiny musíme rešpektovať najmä potreby našich klientov. To znamená že nemôžeme ich denne zahltiť extrémnym množstvom valuebetov, ale musíme hľadať iba tie najvyššie hodnoty aby sme udržali počet jednotiek v rámci ich možnosti si všetko vsadiť. To ma potom za následok, že s týmito ozaj dôkladne vyberanými tipmi budeme dosahovať oveľa vyšší dlhodobý YIELD (momentálne po 135 tipoch je takmer 19percent), ale tým že počet tipov nie je vysoký tak budú jednotlivé negatívne série výraznejšie a tu už psychológia a emócie začnú zohrávať výrazne svoju úlohu.

Rada pre menej skúsených. Začnite si viac všímať svoje vlny. Pozrite si ako sa Vám plusové a mínusové obdobia striedajú ako keby v sínusoidách. A popremýšľajte ako to využiť vo vlastný prospech.  Pracujte s týmito výkonnostnými krivkami.

Práca s výkonnostnou krivkou

Ak pracujete s menším počtom tipov a cítite že vaša profitabilné obdobie je  dlhšie ako to mínusové, tak je potom všetko OK. Pravdepodobne zvládate prácu s valuebettingom a menší výpadok je úplne normálny, pretože dlhodobo je vaša krivka na grafe rastúca. Lenže keď striedanie zlých a dobrých období vám robí nulu alebo nedajbože mínus tak potom sú tu dve možnosti. Prvá a bohužiaľ najpravdepodobnejšia je, že proste tipovaniu nerozumiete a nepomôže vám len tak ľahko nejaká rada a mali by ste zvážiť koľko ste ochotný do toho ďalej investovať času a peňazí. Druhá rada je sledujte a pracujte s obdobiami. Ak sa vám darí, veríte si, robíte dobré rozhodnutia a sadáte si k tipovaniu zásadne s čistou hlavou, nebojte sa jemne zvýšiť vklady. Pri tejto vete tri výkričníky !!! Naučte sa zvyšovanie vkladov postupne a nie strmhlav a vždy to robte až potom ako dokážete identifikovať svoje výkonnostné krivky.

Ak naopak sa vám nedarí. Máte zlý deň, týždeň ale kľudne to môže byť aj mesiac tak jednoducho ruky preč od všetkého. Nevymýšľajte žiadne nezmyselné dobiehačky prehratých peňazí – prehráte ešte viac. Nehľadajte na silu niečo čo vsadiť, len preto lebo máte pocit že musíte získať stratu naspäť. Obmedzte počet tipov, ktoré bežne vsádzate a stiahnite rovnako aj vaše vklady. Jednoducho eliminujte stratu horšieho obdobia na minimum !

Uvedomte si, že stávkovanie alebo rizikové investovanie v akejkoľvek forme nie je jednodňový beh na 100m, ale môže to byť maratón na roky a vy svoj boj prehráte v úvode závodu, lebo nezvládnete pravidlá a vlastnú hlavu.

Nikdy nesadajte k tipovaniu, ak ste nervózny, máte osobné problémy, potrebujete dohnať nejakú finančnú stratu alebo proste ste uverili sľubom podvodníkom a skôr ako sa zamyslíte či je to reálne už sa vám kotúľajú doláre pred očami. Vždy v týchto prípadoch prídete o peniaze !

Pamätajte na najväčšiu nástrahu tipovania. Stúpanie hore je väčšinou ako výstup na nejakú horu. Chce to veľa odhodlania, postupnej prípravy na rovinkách, vzdelávania sa a výdrže. Na tu horu vedie dlhá cesta. Pár šťastlivcov sa na tu horu dostane lanovkou J prostredníctvom náhodnej výhry, ale to je totálna náhoda a ak je toto vaša predstava dlhodobého investovania, tak ďalej ani čítať nemusíte.

Lenže ak píšeme že cesta hore je dlhá a náročná, tak pád nadol býva väčšinou rýchly a katastrofálny.

Videli sme veľa smutných príbehov ľudí čo zveľaďovali svoje finančne portfólio bettingom dlhodobo ale potom neustali jeden deň, týždeň či mesiac. Toto majte na pamäti !

Záver:

Ak nie ste tipér využívajúci matematické riešenie a nie ste strojovo nastavený a naučený ako vsádzať, tak sa väčším či menším odchýlkam vo svojej výkonnostnej krivke nevyhnete.

  • Naučte sa sledovať obdobia profitu a straty
  • Dokáže z profitabilného obdobia vyťažiť viac ako doteraz
  • Naopak, naučte sa v prípade zlej vlny od toho odísť, zavrieť to celé, skúsiť si tipy namiesto ostrej investície napísať na papier či do softwaru a stiahnite vklady po dobu neúspešnej série
  • Používajte software na zapisovanie vlastných tipov ako máte k dispozícií u nás na stránke, alebo nejaké vlastné excelovské riešenie kde budete vedieť svoje krivky sledovať a najmä odhaľovať prípadne chyby
  • Nikdy nepodliehajte panike zo zlého obdobia. Ak je krátke, použite vyššie spomenuté rady. Ak to pretrváva dlho a vy neviete nájsť chybu tak s tým skončíte, alebo z toho spravte hobby, kde investujete pár eur ale vždy len sumu, ktorú vám nebude vadiť prehrať.

Otázka na záver ? Všimli ste si v našej PREMIUM skupine, prečo je niekedy za týždeň celkovo 7j na vkladoch a inokedy 70j. Áno, je to jednak spôsobené ponukou, ale často krát za tým hľadajte aj našu prácu s krivkou. Aj na nás občas príde horší týždeň, nedajbože mesiac kedy ani tie najlepšie valuebety nám nespadnú do wonu. Ale to nespôsobí to, že na konci dlhodobejšieho obdobia nebudeme generovať zisky aké si všetci predstavujeme.

 

 

Komentáre