Kanadské Next Gen Superstar

Kanadské Next Gen Superstar

12. Aug 0  

Niekoľko krát sme už pred tohtoročnou letnou US Series sme spomínali, že Kanade rastie slušná generácia tenistov a tenistiek. Krajina, ktorá nikdy neponúkla tu najväčšiu plejádu hviezd sa konečne prihlásila o slovo.

Prvými hviezdami, ktoré kanadský tenis ponúkol boli samozrejme Eugenie Bouchard a Miloš Raonič. Napriek ich nesporným úspechom, keď Miloš je stabilným členom top 10 a Genie bola minimálne v semifinále troch rôznych grandslamov si dovolíme tvrdiť, že očakávania boli predsa len o niečo väčšie. Miloš vždy uhral to čo sa od neho tak povediac čakalo, ale nikdy neprišiel veľký turnaj, grandslamové finále. Jasné, Miloš mal aj smolu keďže hrával v dobe neuveriteľnej sily top 4 hráčov, ktorým sekundovali Wawrinka, Čilič, Berdych či Nishikori. Lenže len Miloš sa spomedzi nich veľkého úspechu nedočkal a potenciál na to rozhodne mal. Nebudeme si nič nahovárať, ale keď sa Genie dostala na 5-te miesto svetového rebríčka, tak väčšina odborníkov očakávala budúci boj o post svetovej jednotky medzi štvoricou Plíšková, Muguruza, Bouchard a Benčič. Presadili sa nakoniec len prvé dve. Avšak to všetko zdá sa malo pre Kanadu veľký prínos vo zvýšení popularity o tento šport. Mladé talenty, ktoré už aj tak mali dobré tenisové zázemie zrazu dostali ešte lepšie finančné či športové podmienky a tak prichádza druhá várka kanadskej tenisovej generácia. Ale teraz to už môže byť skutočne veľké.

Bianca ANDREESCU + ďaľšie.

Ani Sebov, ani Abanda nie sú zatiaľ takým tenisovým zjavom ako sa možno očakávalo, ale Bianca Andreescu vo veku 17 rokov už istotne áno. Keď si pozriete svetový rebríček a budete tam hľadať tenistky do 18 rokov, tak v prvej 150tke okrem Andreescu je už len Kayla Day.

Andreescu má za sebou silný tím na čele s bývalou svetovou trojkou Nathalie Tauziat, ktorá prišla do jej tímu práve od Genie Bouchard. Bianca sa začína na WTA okruhu pomaličky ukazovať. Prvý úspech prišiel tento rok keď sa dokázala kvalifikovať do hlavnej súťaže na Wimbledone. Stopku jej tam v prvom kole vystavila naša Kika Kučová. Po Wimbledone pridala štvrťfinále Washingtonu keď porazila Giorgi a Mladenovič a zrazu je v top150. Keď sme spomínali, že v nej je spolu s iným supertalentom Kaylou Day, tak nutno dodať že na seniorskom okruhu má s ňou pozitívnu bilanciu 2:0 po dvoch jasných víťazstvách. Bianca ma pôvod v Rumunsku čo pri pohľade na jej meno nie je prekvapujúce a rovnako tak jej obľúbenou hráčkou je Simona Halep. Nuž uvidíme či sa dostane na podobné méty. Ak sme v úvode spomínali Abandu a Sebov, tak na záver sme si nechali ešte iné dve mena. Charlotte Robillard-Millette bola do veku 15 rokov jasná future star, lenže nezvláda prechod na seniorský tenis. Momentálne sa o nej už veľa nepíše a nehovorí. Dravý prienik do svetového tenisu už nespôsobí, ale ak sa dá hlavne po psychickej stránke dokopy a pretaví svoj talent na výsledky, tak by mala byť do pár rokov hráčkou top 100. Ďalším menom o ktorom asi väčšina z Vás ešte nepočula je Carsone Branstine. Má 16 rokov a spolu s Andreescu vyhrali juniorské debly na Australian Open aj Roland Garros. Tento rok vyhrala pre-kvalifikačný turnaj do Toronta a dostala tak wild card do kvalifikácie. Tam vyhrala prvý set proti Vekič, ale na viac nemala. Každopádne toto je možno ďalšia kanadská superstar.

zdroj: www.thestar.com

Denis SHAPOVALOV + Felix AUGER ALIASSIME

To čo predvádza Shapovalov je unikátne. V tejto chvíli je najmladším semifinalistom na turnajoch Masters v histórií. Denis je mladučký 18 ročný potom ruských rodičov narodený v Izraeli. Vo veku jedného roku sa jeho rodičia presťahovali do Kanady a dali tak svojmu synovi excelentné tenisové základy. No a teraz úspechy ? Kde začať J. Klasický aj Denis má za sebou úspešnú juniorskú kariéru ovenčenú titulom z Wimbledonu. Vo veku 18 rokov je momentálne na 67mieste svetového rebríčka čo je ozaj obdivuhodné. Zažiaril minuloročnou výhrou nad Nickom Kyrgiosom v Toronte. K tomu pridal skalp Kyle Edmunda v Queense. Napriek rôznym úspechom a titulom z challengerového okruhu bol stále považovaný za jedného z viacerých mladých Next Gen hráčov, ale čo je dôležité stále za hráča ktorý patrí na challenger. Už sme si zvykli, že veľké hviezdy dokážu robiť supervýsledky v mladom veku a tak ako zažiaril Alex Zverev z ničoho nič v Hamburgu tak šokujúco vtrhol Denis na ATP okruh tento týždeň v Montreale. To že je najmladším semifinalstom na turnajoch Masters je obdivuhodné, ale fakt že po ceste turnajom porazil dvoch grandslamových víťazov Del Potra a Nadala je v jeho veku dych berúce. Uvidíme čo bude nasledovať ďalej. Či Denis nadviaže na tieto výkony, alebo príde vytriezvenie a prechod dočasne naspäť na challengre. Prikláňame sa k prvej možnosti. Istotne netreba od Denisa očakávať že takýto tenis bude predvádzať každý týždeň, ale istotne sa pevne usadil v top 100. Denis sa po tohtoročnom Montreale stane silným marketingovým lákadlom a tak si určite v predstihu zabezpečil wild card na nejaké zaujímavé veľké turnaje. Denis sa potrebuje v prvom rade vyhrať, potrebuje veľa zápasov na ATP okruhu. Istotne nebude otáčať zápasy ako s Dutrom Silvom, Nadalom či Mannarinom ako na bežiacom páse. Prídu horšie chvíle a možno aj tlak, keď sa začnú obhajovať body z úspechov. No ak Denis a jeho tím budú stavať na tom čo majú, je možné že do 2-3 rokov Denis vhupne do svetovej top20. Jeho progress by sme si dovolili najbližšie mesiace sledovať a porovnávať s tým ako stúpali Thiem a Zverev. Tam sa ukáže či na to Denis má.

zdroj: www.batennisworld.com

Mimochodom Denis sa zviditeľnil aj iným spôsobom a to keď ho diskvalifikovali počas Davis Cupu za napálenie loptičky do Umpirového rozhodcu. Nuž s Denisom je to jedná veľká jazda. https://www.youtube.com/watch?v=uL_oCfuQFBQ

 

Lenže Kanada okrem neho skrýva ešte jeden supertalent. Vo veku do 18 rokov je najvyššie postaveným hráčom na okruhu. Je na 222-druhom mieste a volá sa Felix Auger Aliassime. Prečo si ho okrem tohto faktu treba všímať ? Lebo aj on je držiteľom unikátneho rekordu. Vo veku 14 rokov bol totiž najmladším hráčom v histórií tenisu, ktorý vyhral zápas na challengerovom okruhu. A po tohtoročnom víťazstve na challengeri v Lyone sa stal siedmym najmladším hráčom, ktorý vyhral challengerový turnaj. Dostal sa tak do spoločnosti hráčov ako Djokovič, Nadal, Gasquet, Tomič či Michale Chang. A rovnako ako u dievčat aj on má deblový titul z grandslamu. Ako inak so Shapovalovom.

zdroj: http://www.opensoprasteriadelyon.com

Preto veľký pozor na to aké úspechy čakajú Kanadský Fed Cupový a Davis Cupový tím.

Komentáre