Škola bettingu 1.diel - Úvod

Škola bettingu 1.diel - Úvod

01. Jun 0  

Kurzové stávkovanie - Tipovanie - Betting. Pod týmito všetkými názvami sa skrýva spoločenský fenomén, ktorý sa u nás teší obrovskej popularite.

Pre niekoho je to len nevinná pár eurova akovka v sobotu doobedu v nákupnom centre popri tom ako manželka nakupuje. Pre iného súťaživosť s priateľmi a okrem pocitu vyhratých peňazí aj potreba pochváliť sa svojim priateľom s ktorými zdieľate rovnakú zábavu a častokrát aj vášeň.

Avšak su tu aj vyššie levely tohto fenoménu. A to ľudia ktorí pochopili systém a s pevnou vôľou, drinou a neustálym sa zlepšovaním si z tohto fenoménu spravili svoje vlastne zamestnanie. Na rovinu povedané nie je ich veľa. Odhadom sú to 2 až 4 percentá z celkového počtu tipujúcich u ktorých konštantnosť zárobkov a spôsob práce je taký že sa dá nazvať zamestnaním.

Čo je však horšie a nepíše sa o tom tak často ako by malo, tak je tu aj odvratená stránka tohto fenoménu a tým je závislosť na gamblingu, zruinované rodiny a prehraté obrovské množstva peňazí. Bohužial je potrebné povedať, že týchto prípadov je rozhodne ďaleko viac ako tých pozitívnych.

Stojí nám to teda za to ? Má zmysel pokúšať štastie ?

Veľmi dôležitým bodom je pochopiť čo v skutočnosti betting predstavuje, čo na neho vplýva, aké sú nástrahy a ako im čeliť. Avšak úplne najzákladnejším bodom je stanoviť si pevný cieľ a očakávanie. To je prvý a úplne najzákladnejší bod ako predísť problémom, či už finančným alebo psychickým.

Pokiaľ je pre nás betting víkendovou zábavkou, máme kontrolu a prehľad jednotlivých pohybov peňazí + jasne stanovené pravidla tak je možné to chápať ako spôsob zábavy. Kontrola a pravidlá sú však základom. Aké pravidlá a kontrolu je potrebné zvoliť si rozpíšeme v nasledujúcich článkoch.

Ďalšou skupinou sú ľudia, ktorí to berú ako investíciu. Nájdu si zdroj informácií. Na základe dôveryhodnosti, odbornosti a výsledkov si zrátajú či im to vie priniesť očakávaný príjem a investujú. Je to cesta ale keďže s ľútosťou musíme dodať že najmä náš Slovenský trh je absolutne prešpikovaný webmi/ FB stránkami ktorú su v lepšom prípade vrcholne neodborné, ale poväčšinou sa jedná o ľahko dokázateľné podvody, ktorým žial ľudia vo veľkej miere stále znova a znova naletia. Veríme, že minimálne nášmu tímu TenisOnline sa podarí ukázať Vám ako by mal vyzeráť férový a odborný prístup. Veríme, že Vás naučime všetko čo je potrebné vedieť zo sveta bettingu. Tak poďme spolu na to. Tu je začiatok.

ČASŤ 1. Základy bettingu

To čo sa dočítate v nasledujúcich riadkoch bolo už dobré napísané na niekoľkých férových portáloch, ktoré sa bettingom (kurzovým stávkovaním) zaoberajú. Ale rozhodne má zmysel to opakovať znova a znova.

Absolútným základom je KURZ. To si žiaľ väčšina tipujúcich vôbec neuvedomuje. Pokiaľ by ste sa bežného tipujúceho opýtali čo je základom k úspechu, tak zrejme bez mihnutia oka povie že dobré a pravdivé informácie. Avšak to je zásadný omyl. Informácia ako taká len vplýva na to najdôležitejšie a tým je práve kurz.

Kurz môžete v jednoduchosti chápať ako číselné zapísanie pravdepodobnosti toho čo by sa malo udiať. Ak máte pri nejakej udalosti napr na výhru Novaka Djokoviča na turnaji na Australian Open kurz 2.0 tak to neznamená nič iné, len že bookmaker očakáva že šanca že nastane táto možnosť je presne 50%. No teda, presne ako presne - ten kurz je samozrejme ešte upravený o obchodnú maržu ale o tom neskôr.

Vysvetlenie prečo len dobrá a pravdivá informácia k úspechu nestačí použijeme na modelovom príklade zápasu Andy Murray vs Novak Djokovič. Predpokladajme čisto teoretický že šance medzi oboma hráčmi sú presne 50:50. V kurzovom prevedení by tieto šance mali byť zapísane v kurzovej hladine 2,0 - 2,0. To že to tak nie je, ale že takýto vyrovnaný zápas je zapísaný hladinou napr 1,95 -1,95, alebo 1,9 - 1,9, no častokrát aj 1,85 - 1,85 je z dôvodu uplatnenia si obchodnej marže stávkovou kanceláriou. Toto je fakt a základ ako na Vás zarábajú.

Aby ste si to vedeli predstaviť ešte zrozumiteľnejšie predstavme si modelovú situáciu, kde ideme tipovať či padne červená alebo čierna. Existuju len tieto dve možnosti a tak logicky šanca že padne jedna alebo druhá varianta je 50:50. V kurzom prevedení teda 2,0 - 2,0. Ak by ste vsadili 100e na akúkoľvek variantu tK vám protistrana pri uhádnuti musí vyplatiť dvojnásobok. To by boli férové podmienky v ideálnom svete. A teraz si vezmite situáciu z reálneho sveta kde na vyrovnanom zápase dostanete kurzovú hladinu 1,85 - 1,85. V praxi to znamená presne to že tipujete či padne červená alebo čierna, ale za každý neuhadnutý tip stratíte napr 100e, ale pri uhádnutí tipu len 85e. Zdá sa Vám to správne, alebo logické ? Je jasné, že na to aby ste sa dostali do plusu by ste potrebovali ohromnú dávku štastia, keďže na každom jednom tipe dlhodobo na základe štatistiky prehraváte 7,50e. Pri pár náhodných tipoch sa štastie môže prikloniť na Vašu stranu a vy môžete vyhrať. Ale čím viac krát sa vystavite tipovaniu za týchto podmienok, tým je nad slnko jasnejšie že štatistika sa postará o výsledok a vy budete v mínuse.

Aby sme si to vysvetlili do tretice a teraz vo veľkom, poďme si to ukázať znovu na modelovej situácii zápasu Djokovič vs Murray, kde je kurzová hladina 1,85 - 1,85. Predpokladajme že keďže je to vyrovnaný zápas budú ľudia vsádzať rovnomerne na obe strany (tak to funguje pri akomkoľvek kurze, že ľudia síce s istou odchýlkou ale viac menej tipujú v percentuálnom zastúpení tak ako majú bookmakeri vypísané svoje pravdepodobnosti - kurzy - to je absolútne ideálna situácia pre stávkovú kanceláriu).

Ak by teda 10 ľudí vsadilo po 100e na Djokoviča a 10 ľudí po 100e na Murraya. Stávkova kancelária príjme 1000e vkladov na Djokoviča a 1000e vkladov na Murraya. Dokopy prijali 2000e. Novak Djokovič zvíťazí. Stávkovka má teda povinnosť 10 ľudom vyplatiť ich vklad + výhru. Teda 100 x 1,85 = 185e. To isté by bolo keby vyhral Andy Murray. Stávkovka prijala dokopy 2000e, ale naspäť na výhrach vyplatila len 1850e. 150e je jej zisk. Takto to funguje vo väčšej či menšej miere pri každom zápase. A je nepodstatné či su tam kurzy 1,1 1,5 alebo takto ako sme si ukazali my. Na našom príklade sa to najľahšie vysvetľuje.

Už chápete akym dôležitým nástrojom je kurz a ako na vás zarábajú stávkove kancelárie ?

Väčšinu hneď napadne myšlienka, že vy ale máte skvelé informácie a viete si pravdepodobnosť nakloniť na svoju stranu.
Berme v úvahu náš zápas Djokovič vs Murray. Šance sú 50-50. Vy sa však z novín dočitate, že Andy Murray na rannom tréningu nedohral, pretože mu nebolo dobré a cítil sa chorý s teplotou. Predpokladajme že ráno boli vypísané idealné kurzy 50-50, ktoré zodpovedali realnému očakávaniu čo nastane. Vy dočitate informáciu a čo bude vaším prvým krokom ? Pravdepodobne vbehnete do stávkovky pozriete na zápas, uvidíte že na Djokoviča je kurz už len 1,7. Pravdepodobne si poviete, nevadí veď ja mám silnú informáciu.

Čo sa však stalo v skutočnosti ?

Pri veľkom počte zápasov sa ešte pred začiatkom objavia zásadné informácie typu. Murray je zranený, Barcelona nastúpi bez Neymara a Messiho a podobne. Lenže v absolútne drtivej väčšine majú túto informáciu bookmakeri medzi prvými. Posúdia v akej miere daná informácia môže vplývať na konečný výsledok a upravia zmenenú pravdepodobnosť v danom kurze. To znamená, že vy ked ste si rano pri raňajkách prečítali informáciu že Andy Murray nedotrénoval na tréningu mali ste si sám určiť ako veľmi to môže ovplyvniť zápas. V čase ked to už vsádzate v kurze 1,7 je Vám Vaša informácia absolútne k ničomu, pretože ju máte dávno po tom ako mala hodnotu a opäť vsádzate na nevýhodný kurz.

Už viete prečo informácia sama o sebe žiaden zisk nezaručuje ?

Aký je rozdiel medzi bežným tipujúcim, ktorý má svoj jeden obľúbený učet vo vybranej stávkovej kancelárií a nestará sa čo mu vypisujú a profesionálom ktorý vlastní XY účtov je jasný. Premýšlajme o našej modelovej situácií. Bežný tipujúci príde do svojej obľúbenej stávkovej kancelárie kde vie že si chce vsadiť Djokoviča. No nezamýšľa sa ani najmenej pri akom kurze by to malo byť a tak keď tam je 1,85 tak mu to stačí. Profesionál vie, že keďže je tam šanca 50-50 tak vsadzať kurz pod 2,0 je nevýhodné. Popozerá všetky svoje stávkové účty (napr za pomoci vyhľadávača kurzov) a zistí že stávkovky mu ponúkajú tieto možnosti. 1,85 (ako to dostal jeho priateľ - bežný tipujúci) 1,9, 1,91, 2,0. Ale potom vidí že jedna stávkovka drži kurz 2.1. Neváha a vsadí to. Vie, že jednak vsadil hodnotný kurz, keďže 2.0 bol fair kurz, všetko pod 2.0 nevýhodný. Zápas Djokovič prehráva. Obaja prehrávajú rovnako svoj vklad 100e. Ale čo sa stane ak vyhrá Djokovic ? Obaja mali v rovnakom vklade, rovnaký zápas ale kým bežný tipujúci zarobí len 85e, profesionál 110e. Toto bola modelová situácia, kde sme kurzy upravili až tak ako bežne nebývajú, ale veľmi ľahko sa tak dá poukázať na dôležitosť kurzu. Kým bežny tipér aj profesionál sú pri prehrách na tom rovnako, tak pri výhrach je takmer vždy veľký rozdiel a pri vzorke povedzme 100 tiketov sa jedna o rozdiel tak markantný, že napríklad i keby vsadzali obaja vždy rovnaký zápas a s rovnakým vkladom, tak bežný tipujúci bude kvôli nevýhodnosti kurzov v mínuse, kým profesionál zarobí.

Ja stále s obľubou vravím, že ľudia sú ochotní cestovať z obchodu do obchodu a nakupovať len tam kde dostanú zľavu, alebo prehľadavať jednotlivé zľavové portali či porovnávače cien aby ušetrili. Ale keď sa jedná o kurzové stávkovanie tak je to všetkým jedno a berú čo im pride pod ruku. Základná chyba.

Časť 2 - VALUEBETTING

Túto kapitolu nemôžme uzavrieť kým nevysvetlíme tento pojem. Určite tí z Vás, ktorí to s investíciou do bettingu myslia vážne už tento pojem bud počuli, ale čítali odborný článok popisujúci ako to funguje. Valuebetting ako už názov hovorí je základom v bettingu. Je to vsádzanie na hodnotné kurzy.

Berme modelovú situáciu DJokovič vs Murray, kde ako sme spomínali je šanca na úspech pre oboch 50:50. Kurzová hladina tak teda musí byť 2,0 - 2,0. Ak budete dlhodobo vsádzať na takýto zápas kurz 2,0 mali by ste byť so ziskovosťou na nule. Ak budete vsádzať kurzy nižšie, tak pôjdete logicky do mínusu.

Základom je teda najsť podobnú situáciu a k nej hodnotný kurz. Samozrejme je veľký rozdiel či nájdete v tejto modelovej situácii kurz 2,1 2,2 alebo dokonca napr 2,5. V zásade čím vyššia hodnota v kurze tým by mal byť aj náš vklad vyšší. Je potrebné riadiť vklady úmerne výške hodnoty, ktorú v kurze máme. Je logické že ked vás vyzvem aby ste si tipli červenú alebo čiernu a pri vklade 100e Vám ako protihodnotu ponúknem 85e, tak Vás to nikdy lákať nebude. Ak bude, tak vedome alebo nevedome gamblite a vystavujete sa riziku. Ak Vám ako protihodnotu ponúknem pri vklade 110e tak zbystríte pozornosť a chápete že pravdepodobnosť je na Vašej strane a jedná sa tak o zmysluplnú investíciu. Ak Vám ale ako protihodnotu ponuknem 150e (teda kurz 2,5 pri vyrovnanom stretnutí kde hodnota mala byť 2,0), tak zrejme len málokto odolá. Jedná sa o vysokohodnotnú investíciu.

Samozrejme z krátkodobého hľadiska Vám môže investícia zlyhať a vy prídete o svoj vklad. Každopádne z dlhodobého hľadiska na tom budete zarábať.

Je to teda tak jednoduché ? V žiadnom prípade nie je !

Problémov je viac ako dosť. Za prvé stávkové kancelárie vypisujú tieto pravdepodobnosti (kurzy) veľmi dôkladne na základe niekoľkých premenných a súčasťou výpočtu sú často zložitejšie a presnejšie algoritmy. Majú nad vami nespornú prevahu. Navyše prípadné chyby dokážu vykompenzovať výškou obchodnej marži.

Ďalším problémom, je že fair kurz od ktorého odvíjate prípadný valuebet (tip s hodnotou) je imaginárny. Je to váš súboj s bookmakerom, kto sa k nemu lepšie vo svojom výpočte priblíži. A kto tak bude lepšie predvídať pravdepodobnosť. To možné je, ale dokážu to len tí najlepší. Profesionáli ktorí vedia aka je sila informácií, ktorí chápu ako funguje valuebetting, ktorí sú vo svojom obore minimálne tak dobrí ako bookmakeri samotní. Profesionáli, ktorí obchodnú maržu stavkovej kancelarie vykrývajú tak, že sa neuspokojujú s tým čo im ponúka len jedna jediná, ale tú svoju hodnotu si dokážu pracne nájsť. Je to súboj pevnej vôle, striktných pravidiel, obrovkskej trpezlivosť, presedených hodín pri vzdelávaní sa z oboru matematiky, štatistiky. Plnému pochopenie dôležitosti moneymanagementu a práce s bankrollom.

Ale dá sa to a my sa pokúsi Vás týmto bojom previesť. V ďalšich kapitolách nášho vzdelavácieho blogu sa pozrieme práve na hlbšiu problematiku valuebettingu, rozoberieme niektoré ďalšie technológie bettingu. Vysvetlíme bližšie ako pracovať s bankrollom a vysvetlíme ako sa vyhýbať podvodníkom ak ste sa už rozhodli investovať do poradenského servisu.

Máte sa na čo tešiť, tak nás sledujte a povedzte o nás aj svojím známym

Komentáre