Škola bettingu 8.diel - Hodnota v extrémnych kurzoch

Škola bettingu 8.diel - Hodnota v extrémnych kurzoch

01. Jun 0  

Nad touto problematikou sa zamýšľa len málokto a napriek tomu ju považujeme za veľmi dôležitú. V predchádzajúcich dieloch našej školy Bettingu sme si vysvetlili čo je valuekurz a veríme, že v princípe je to každému jasné.

Lenže nie je hodnota ako hodnota a sami dobre vieme, že k rovnakej výške hodnoty v kurze pristupujú aj profíci často odlišne. Dôvodom je psychologický efekt. Pôvodne sme premýšľali urobiť tento článok čisto po matematickej stránke, ale nemuselo by to mať ten efekt ako by sme si predstavovali a tak skôr načrtneme problematiku a veríme, že sa v diskusii k nej vyjadrí viacero z vás.

Pravdepodobne veľmi veľa pokročilejších tipujúcich už vsádza podľa zaužívaných vzorcov a napr. pri fair kurzoch 2.0-2.0 ak nájdu hodnotný kurz 2.2 tak ho vsadia takmer vždy rovnako s rovnakým vkladom bez ohľadu na to kto hrá. Podobne sa zrejme budú správať aj pri nižších kurzoch povedzme napr. 1.6, či vyššom kurze okolo 3. Lenže, čo ak nájdete hodnotný kurz v totálnom extréme ? Ako s tým naložíte ?

Uvažujme o dvoch príkladoch. Napr. máme fair kurz na absolútneho top favorita, kde sme si uviedli fair kurz 1.01. Napr. Federer doma v Davis Cupe s hráčom mimo top 500 (vylúčili sme možnosť skreču), Americký basketbalový tím proti amatérom, Barcelona v pohárovom stretnutí v plnej sile proti piatoligovému klubu atď. Proste absolútne jasná zápasy (jasné, ale nie stopercentné) a nájdete kurz napr. 1.05. Viete že tých 1.05 je proste extrémna hodnota pri fair kurze 1.01. Lenže čo teraz s tým? Vsadíte rovnaký vklad ako keby sme sa bavili o rozpätí kurzov 2.0 fair a 3.0 reálny kurz, alebo keďže sa jedná o psychologicky fakt že vsádzame takmer istotný výsledok a najmä pri nizučkom kurze budete mať nutkanie vsadiť extrémnu čiastku ? Povedzme že pracujete s bankrollom 1000e. A svoj najvyšší možný vklad pri najvyššej možnej miere hodnoty v kurze si nastavíte na 10% (čo už je extrémne veľa, ale uvažujme o najvyššej možnej miere hodnoty v kurze). A teda maximálny vklad by mal byť 100e pri akomkoľvek kurze. Zachováte sa rovnako a pri maximálnej hodnote v kurze 2 a aj 1.05 vsadíte vždy to maximum ? Tu bude veľmi pracovať psychika hráča, ktorá mu bude hovoriť že 100e x kurz 1.05 je čistá výhra 5e. Lenže čo teraz s tým ? Nevsadiť absolútnu hodnotu, alebo porušiť všetky pravidlá a naopak vsádzať neúmerne vysokú čiastku ? Presne matematické príklady sme neuvádzali, ide o princíp ako sa zachovať v takomto prípade. Z našich skúsenosti a rozhovorov s inými tipérmi nastanú presne tieto dva príklady. Buď si hráč povie, že tento nizučký kurz mu nestojí za vklad, alebo zase naopak si povedal že aby sa mu to oplatilo vsadiť tak použije extrémny vklad. Rozhodne nevsádzať to je veľká chyba, pretože tých 5% zisku pri reálnej takmer 100% istote je proste chyba nevyužiť. Ísť zase do totálneho extrému si vyžaduje veľmi, ale veľmi dôkladne matematické rozpracovanie fair kurzu a value kurzu a i tak by sa mal vklad pohybovať v rámci bankrollu. Problém je že takmer nikto nevsadí rovnaký vklad ako by to použil pri rovnakej výške hodnoty s kurzom 2. Nuž matematika v tomto prípade zrejme dostane vždy na frak.

A čo opačný príklad ? Uvažujme že máte reálny fair kurz niekde na úrovni 5. Vezmime si ako príklad tenisový zápas, kde možnosť skreču je zároveň won. Viete že nastupuje hráč top 10 po miernom zranení a jeho súperom bude hráč mimo top 200, ale veľmi nádejný mladý hráč s perfektnou formou a výbornou šnúrou výsledkov. Berme v úvahu že zranenie favorita je pomerne dôležitý faktor a jedna sa o priemerný turnaj, nič významné. Reálne dávate mladému tenistovi šance s fair kurzom 5.0. Je jasným outsiderom zápasu, ale zase ma pomerne solídne šance na to, aby súpera zaskočil, alebo aby sa prejavilo zranenie, alebo celková nechuť predviesť top tenis od favorita na nevýznamnom turnaji. A tak mame fair kurz 5.0 na outsidera. Lenže bookies sa rozhodnú niektoré fakty ignorovať a keďže sa jedná o hráča top 10 proti hráčovi povedzme z miesta okolo 200 tak na neho vypíšu kurz napr. 30 ako na obrovského outsidera. Vy viete, že hodnota v kurze je extrémna ale čo s tým teraz ? Budete ignorovať fakt že sa stále jedna o výsledok, ktorý pravdepodobne nenastane, alebo sa budete chovať ako správny investor a váš vklad prispôsobíte výške hodnoty v danom kurze a teda aj váš vklad bude extrémny rovnako ako hodnota ? Bez ohľadu na to, že stále sa jedna o kurz 5.

Použité kurzy, príklady a hodnoty sú orientačné a nie sú vzájomne korelované. Jedná sa o modelové štúdie s úmyslom poukázať na tieto dva extrémy. Budeme vďačný za každý Váš názor v diskusii.

 

Komentáre