Škola bettingu 6.diel - Moneymanagement, práca s bankrollom a druhy stakingu

Škola bettingu 6.diel - Moneymanagement, práca s bankrollom a druhy stakingu

01. Jun 0  

Chytit, vsadit polovicu polovicu svojej vyplaty na Barcelonu – lebo ved to je urcite ‘’tutovka’’ je najhrubsia forma GAMBLINGU. Vsadzat neumerne vysoke sumy voci svojim financnym moznostiam je taktiez nebezpecna forma GAMBLINGU. Drzat sa nejakych pravidiel cely tyzden a potom pocas jedneho livebetu prevsadzat cely svoj bankroll je dalsia obdoba patologickeho GAMBLINGU. Aby sa financne investovanie do kurzoveho stavkovania nestalo nebezpecnym GAMBLINGOM je nutne si uvedomit ze tu musi platit tvrda sebadisciplina a jasne stanovene pravidla, ktore sa nesmu za ziadnych okolnosti porusovat.

Toto je uz piata cast nasej skoly bettingu, ale mozno najdolezitejsia. Tak podme na to.

V prvom rade je dolezite pripomenut (kedze by to malo byt jasne snad kazdemu), ze vsadzat by sa malo vzdy len s peniazmi, ktore su na to vopred urcene. Tym myslime, ze ak chcete zacat vsadzat, musite si svoj bank bud vyclenit alebo sa k nemu postupne dopracovat. Ak si ho vyclenujete zo svojho vlastneho financneho rozpoctu rozhodne dokladne zvazte svoje financne moznosti a nezasuhujte v ziadnom pripade do rodinneho rozpoctu a ani za ziadnych okolnosti si nevyclenujte vacsi financny obnos o aky si mozete dovolit prist. Vzdy uvazujte o tomto investovani ako o rizikovom, kde to nemusi slapat podla vasich predstav. Ak tieto uplne najzakladnejsie pravidla porusite ste oboma nohami vo velkom probleme. Skor ci neskor sa ignorovanie zlateho financeho pravidla proti vam obrati. Zial stava sa to stale pomerne casto.

Fajn, mame vyclenenny svoj bankroll urceny na kurzove vsadzanie. Resp dopracovali sme sa k nemu prave vdaka vyhram. Co teda s tym? Ako sa k nemu spravat, aby sme ho nemuseli kazdy mesiac obnovovat, ale aby tento bank zacal postupne na seba zarabat ? V prvom rade si uvedomte, ze ziadna tutovka neexistuje. To je dalsie zo zlatych pravidiel, ktore ludia s velkou oblubou ingnoruju. Tym mame na mysli, ze vela krat sa stane ze tipujuci, ktory dodrziava striktne svoj moneymanagement, proste uveri bud uz nejakej informacii, alebo svojmu nutkaniu vsadit na zapas neumerny obnos penazi (I ked v ramci svojho bankrollu) a potom ked to nevyjde (co sa bude stavat castokrat) pod chcenim dobehnutia straty prehra v rychlom slede aj ten zvysok. Majte na pamati, ze za ziadnych okolnosti by ste nemali vsadzat na zapas viac ako urcite percento z bankrollu. My osobne nedoporucame presiahnut na vklad sumu viac ako 5% z celkoveho banku. A aj to percento je uz velmi vysoke. Tuto sumu doporucejeme skor pri nizsich bankoch. Ak mate dlhodobo vybudovany solidny bank, nie je problem tuto ciastku este znizit a mat tak svoj bankroll viac pod kontrolou. Uvedomte si, ze toto pravidlo chrani Vas bankroll pred horsou seriou tipov. A ta pride vzdy. Stopercentne.

Ako sa spravat dalej k svojmu bankrollu ? Uvedomte si, ze pravidla by ste si mali nastavovat vzdy vopred. Nikdy nie ked dojdete k nejakemu klucovemu momentu, pretoze vtedy sa castokrat rozhodnete impulzivne a nie na zaklade racionality. A teda zvazte si vopred ako sa zachovate ak sa Vas bank zvysi, alebo znizi o nejaku hodnotu. Co urobite ked prehrate 50% banku ? Znizite vklady, alebo pojdete stale v rovnakom obnose s vedomim, ze ste vsetky dalsie pravidla dodrzali a dostali ste len na zlu sinusoidu ? Co urobite, ak sa Vas bankroll zvysi o 50% ? Budete peniaze vyberat, alebo pojdete dalej rovnaky system, ci sa rozhodnete zvysit dlhodobo svoje vklady ? Na kazdu moznost by sme mohli napisat niekolko stran kedy je to vyhodne a kedy nevyhodne. Kazdopadne urobte tieto rozhodnutia skor, nez dany moment nastane. Pretoze ked sa k danemu momentu prepracujete vzdy budete vediet konat a nenechat situaciu na nahodu, alebo impulzivne rozhodnutie.

Nesporne dolezitym faktom je aj sposob vsadzania. Pozname niekolko zakladnych sposobov. Uplne najzakladnejsim je tzv. FLAT STAKING. To znamena, ze absolutne kazdy jeden svoj zapas vsadzate konstantne v rovnakom vklade. Osobne tento system s mensimi obmenami doporucujeme vacsine stavkujucich. Je to z dovodu, ze vacsina ludi nedokaze presne odhadnut hodnotu kurzu a tento system ich zbavi nutkania gamblit vyssie vklady. Naopak je najrychlejsie vidiet ake percento zapas su schopni uhadnut, pri akych kurzoch a profite. Na uvod niet lepsej varianty. Potom su tu rozne obmeny s vyskou vkladu. Tzv. Jednotkovy system, ked sa pouzivaju rozne hranice. Napr 1-3j stupnica. 1-5j ale aj 1-10j. Za prve 1-10 je stary prezitok a je vhodny snad len pre maximalnych matematikov, ktory dokazu ratat value velmi velmi presne a casto idu podla velmi detailneho systemu. Pre beznych tipujucich doporucujeme 1-3 maximalne 1-5 stupnicu. V tejto stupnici je vsadene jednotka vzdy iste percento z bankrollu. Napriklad ak Vas celkovy bankroll je 100e a vy sa rohodnete pouzivat stupnicu 1-3j, tak si presne urcte co bude vasou jednou jednotkou. Ci to bude 1percento a teda 1e, alebo sa rozhodne ist vyssie, co samozrejme nedoporucujeme. Hornu hranicu sa snazte totiz drzat na uz spomenutych maximalnych 5 percentach. Jednotkovy system je zauzivany najma v poradenskych servisoch. Avsak castokrat najdete servis, ktory netusi co v podstate jednotkovy system predstavuje a nemaju problem poslat tip s doverou 5/3j  . Nuz neostava nam dodat, len ze su to ludia, co vam predavaju poradenstvo o ktorom netusia ani zdaleka ako funguje. Pozor na to !

Toto je uplny zaklad ktory by si mal uvedomit kazdy tipujuci. Su to ozaj nutne vedomosti, pretoze uvedomenim si tychto zakladov by sa mali odstranit gamblerske chutky a vase tipovanie by tak mohlo byt profitabilne.

V nasej skole bettingu sa snazime vysvetlit, ze tipovanie zdaleke nazavisi na jednom ci dvoch faktoroch. Ale tvori ho zmes stastia, nahody, dobrych informacii ale najma vedomostiach co je valuebetting, ako funguju stavkove kancelarie, co sa skryva za slovickom kurz. Ale aj preco je dolezity bankroll a ako spravne narabat s moneymanagementom. Toto je zakladna skola bettingu, ktoru sme dnesnou castou uzavreli. Dalsie clanky budu urcene skusenejsim tipujucim, alebo tym ktory plne pochopili predchadzajuce clanky.

Prajeme vela uspechov a tesime sa na Vase reakcie ci postrehy.

Komentáre