Rozbor turnaja Indian Wells priamo z dejiska

Rozbor turnaja Indian Wells priamo z dejiska

01. Jun 0  

INDIAN WELLS s TenisOnline.sk - FOTO je v albume Indián Wells 2017 https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png

Otvárací turnaj série MASTERS čí Premier Mandatory na WTA okruhu ? Najlepší zo série Masters ? Najobľúbenejší ? Najväčší ? Najkontroverznejší ?

Asi všetky vyššie spomenuté otázky budú správne. Indian Wells je tradičné marcové podujatie, ktoré sa uskutočňuje v Kalifornskej púšti na úpätí hôr. Ako môžete vidieť na priloženom linku: https://www.aerialsphere.com/…/…/indian-wells/tennis-garden/ jedna sa o jedno z najkrajších tenisových prostredí. Každoročne sem zavíta obrovská masa tenisových fanúšikov a treba spomenúť že centrálny kurt v Indian Wells je so svojou kapacitou 17.500 ľudí druhým najväčším tenisovým kurtom na svete. Tým najväčším je samozrejme štadión Arthura Asha v New Yorku.

Mnoho tenistov považuje práve Indian Wells za jeden z najlepšie organizovaných turnajov v sérii 1000.
Dôvodom, prečo je IW tak povediac stále o krok vpred voči iným turnajom je dôvod, že turnaj vlastní americky biznismen Larry Ellison, CEO a spoluzakladateľ superfirmy Oracle Enterprise. Pre Larryho je Indian Wells srdcovou záležitosťou a niekoľko krát sa vyjadril, že by chcel z tohto turnaja urobiť to najlepšie čo tenis dokáže ponúknuť. Každoročne ho môžete vidieť na veľkom počte zápasov, ktoré sleduje hneď z prvej rady a je na ňom vidieť, že to s posunom Indian Wells na vrchol mysli vážne.

 

 

 

 

Zdroj: http://www.bnpparibasopen.com

Indian Wells sa okrem gigantického center courtu pýši aj inými vychytávkami. Ako prvý turnaj na svete predstavil technológiu jastrabieho oka na úplné všetkých kurtoch, kde sa konajú zápasy. A to nie len pre hlavnú súťaž, ale taktiež aj pre kvalifikáciu.

Keď Larry angažoval za turnajového riaditeľa bývalú tenisovú superstar Tommyho Haasa, cieľ mal len jediný. Byť najlepší. To sa mu už čiastočne podarilo, keď v roku 2016 získal Indian Wells ocenenie najlepšieho turnaja zo série ATP1000 a rovnako aj na úrovni WTA Premier Mandatory podľa hlasovania samotných tenistov a tenistiek.

Čo nás môže tešiť je fakt, že na tomto turnaji je nezmazateľná slovenská stopa v podobe dvoch výnimočných víťazstiev Daniely Hantuchovej. V roku 2002 tu vo štvrtom kole šokovala Justine Henin a potom vo finále porazila prekvapujúco aj Martinu Hingis hladko 6/3 6/4. Výsledok zopakovala v sezóne 2007, keď postupne porazila Kanepi, Schiavone, opäť Martinu Hingis, Shahar Peer v nervy drásajucom tiebreaku rozhodujúceho tretieho setu, Na Li a vo finále aj Svetlanu Kuznetsovu po výsledku 6/3 6/4. Daniela je tak spolu s Navrátilovou, MJ Fernandez, Graf, Daventport, Serenou Williams, Clijsters, Sharapovou a Azarenkou tenistkou ktorá dokázala vyhrať turnaj 2x. Ocitla sa tak medzi svetovou tenisovou elitou a aj to jej pomohlo k jej historickému kariérnemu maximu.

Tento turnaj nie je len najlepší, najväčší či najobľúbenejší. Ale rozhodne sa k nemu viaže aj pomenovanie najkontroverznejší.
 

V roku 2001 už medzi svetovú elitu jednoznačne patrili obe sestry Williamsove. Aj tento turnaj prebiehal podľa ich predstav, keď dokonca vo štvrťfinále svoje súperky rozdrvili. Venus si poradila s Dementievou 6/0 6/3 a Serena s obhajkyňou titulu Daventport 6/1 6/2. Na rade malo byt vysoko sledované sesterské semifinále. Diváci v hľadisku netrpezlivo čakali na tento zápas, ale Venus sa kvôli zdravotným problémom rozhodla tesne pred štartom zápasu z turnaja odhlásiť. To čo nasledovalo ďalší deň nepredpokladal zrejme nikto a veľmi presne to opisuje otec tenistiek Richard Williams vo svojom životopisnom diele. Finále Indian Wells 2001 bolo pre Serenu tým najťažším s čím na kurte vo svojej kariére musela bojovať. Tenistka, ktorá väčšinu tenisového života prežila v Los Angeles a pre ktorú bol IW domácim turnajom, musela vo finále proti Clijsters znášať urážlivé pokriky, neustály piskot a bučanie. Zápas nevyhrala hrou, ale skôr ubojovala silou vôle a rozhodla sa spolu so sestrou na tento turnaj nikdy viac nevrátiť. Vrátila sa, ale trvalo to 14 rokov keď sa o ich návrat postaralo nové vedenie a nová filozofia majiteľa turnaja. https://www.youtube.com/watch?v=r0aWWlVEmzM v čase od 6:55 si viete pozrieť matchpoint a reakciu publika, ktorá nasledovala.

Každopádne Indian Wells si zasluhuje pozornosť tenisových fanúšikov každým rokom viac a viac a tento rok tomu nebude inak. My sme sa rozhodli tento turnaj pre vás navštíviť a počas celého turnaja vám budeme prinášať denne reporty z kurtov a celkového tenisového diania z tohto nádherného turnaja.

Sledujte nás !

Zdroj titulná fotka: www.bnpparibasopen.com

Komentáre