ŠKOLA BETTINGU - 17.DIEL - VŠETKO JE TO HAZARD

ŠKOLA BETTINGU - 17.DIEL - VŠETKO JE TO HAZARD

09. Jul 0  

AUTOMATY:

Automaty sú v spoločnosti zrejme považovane za najhorší druh hazardu a zároveň aj najnebezpečnejší. Nie to však úplná pravda. Záleží z akého uhla pohľadu sa na tento problém budeme pozerať.

Ak sa na to pozrieme očami matematiky, tak automaty rozhodne nemajú najhoršie nastavenú vyhernost. Ta sa štandartne pohybuje medzi 85%-90%. V online kasínach je to o niečo vyššie číslo. Čo to znamená ?

Nuž, ak si do herne vezmete so sebou 100e bankovku a budete hrať "nekonečne" dlho, alebo teda aspoň tak dlho aby sme mohli hovoriť o zanedbateľnej štatistickej odchýlke, tak z herne vyjdete s 85e. Matematicky.

Ak si vezmete v úvahu jeden jediný hraci prístroj, tak jednotlivec na ňom jednorazovo čosi vyhrať môže. Skupina ľudí dlhodobo nie. Každý prístroj je proste nastavený tak, aby z toho čo sa do neho hodí si ponechal 10-15% a zvyšok vyplatil. Vyplatiť to môže v malých sumách, alebo občasne vo veľkej sume. Všetko je už v rukách náhody.

Hracie prístroje totiž používajú ako srdce stroja generátor náhodných čísel, ktorý na základe pravdepodobnosti jednotlivých kombinácii určuje čo sa na valcoch pred hráčom zobrazí. Všetko je to presne dane a matematika v tomto prípade absolútne nepustí. Čiže, čím dlhšie hráte tým je jasnejšie že budete v mínuse.

Pre majiteľov hracích prístrojov teda existuje už len jedna otázka. Keďže na žiadnom stroji na svete nedokážu byť v mínuse, a čím viac hier sa na ňom odohrá - tým väčší zisk pre nich plynie, ako teda udržať alebo prilákať hráčov hrať čo najviac. A tam sa už využíva psychológia. Farby, zvuky, neónky atď. Najhorším lákadlom je však samotná mentalita ľudí. Bez urážky, ale automaty sú väčšinou vyhľadávané najmenej vzdelanou časťou spoločnosti. Je to až primitívne jednoduché, stačí hodiť a dívať sa ako sa vas osud/šťastie točí pred očami. To že každým zatocenim strácajú títo ľudia cca 10% z vloženej sumy ich netrápi.

Prečo sa teda automaty považujú za najhorší gambling ? Nie je to tým, že sa tam peniaze prehrajú najrýchlejšie. Ale je to najmä skupinou ľudí, ktorá automaty vyhľadáva. Keďže sa jedna vo väčšine prípadov o príslušníkov sociálne slabšej časti spoločnosti, tak títo jedinci majú len obmedzenú snahu ukončiť hranie, resp uvedomovanie si dôsledkov svojej činnosti. A teda práve tu nájdete najviac skrachovaných jedincov.

 

ŽREBY:

 

Nuž a prvý etický problém je na svete. Automaty sú peklo, ale žreby sú okej a sú dostupné takmer kdekoľvek, kde ich vidia aj malé deti ? Veľmi zaujímavá myšlienka a každý kto ju podporuje by sa mal zrejme na chvíľočku zastaviť a zamyslieť sa nad týmto výrokom.

Žreby sú populárne len preto, lebo toto je biznis štátneho podniku. Žiaden iný rozdiel medzi žrebom a automatom neexistuje. Síce počkať existuje, žreby sú omnoho horšie v pravdepodobnosti výhry. Skúsili ste si niekedy otočiť akýkoľvek žreb na opačnú stranu a prečítať si všetko čo tam nájdete ? Ak áno, tak ste si museli pripadať ako skutočný somár, že ste sa nechali dobehnúť a nejaký ten žreb si kúpili. Výplatná štruktúra žrebov je absolútne najhoršia spomedzi všetkých známych druhov gamblingu, kde je možné určiť pravdepodobnosť výhry. Každá séria žrebov sa vo svojej výplatnej štruktúre líši.

Uvedieme jeden náhodný príklad. Žreby s názvom "ŠŤASTIE" ako inak od národnej loterijnej spoločnosti. Ta na svojom webe uvádza že výhry sú vo výške od 1e až po 10.000e.

Ďalej uvádza, že pravdepodobnosť výhry je citujeme: AŽ 1:4.28. A tu je problém. Veľa ľudí si pomysli, že majú šancu 1:4 na vysokú výhru. Žiaľ nebude to tak úplne presne. 1:4.28 uvádza že každý štvrtý žreb je výherný. Žreby boli vytlačené v objeme 3,5 milióna kusov a z toho 817000 je výherných, lenže až 560.000 z nich sú s výhrou 1e a ta maximálna vyhrá 10.000 je len na troch žreboch. Čiže šanca že si kúpite žreb ŠŤASTIE a vyhraté Jackpot 10.000e je presne 1:1,6 milióna. No a to už asi nie je také lákavé. TIPOS na zadnej strane žrebu ale uvádza aj ďalší zaujímavý údaj. Žreby sú vytlačené v celkovej hodnote 3,5 milióna eur, keďže cena jedného žrebu je 1e. Ak sa im podarí vypredať všetky žreby a vyplatia všetky výhry čo je presne 2.100.500e ostane im čistý zisk takmer 1.4milióna eur. No a vyhernost ? Ta je tým pádom 60.01%. Ozaj je toto v poriadku ? Toto sa považuje za ŠŤASTIE ?

 

STÁVKOVANIE:

 

Tému stávkovanie by sme po vyčerpávajúcich dieloch školy bettingu už asi ani nemuseli spomínať. Ale predsa len. Aj tu platí, že sa jedna o hazard, ale má viacero špecifík (podobne ako napr. Poker), ktoré túto oblasť oddeľujú od iných kategórii. Na rozdiel od iných typov hazardu tu nie sme odkázaný len a len na náhodu. Čiastočne, ale predsa len si vieme svoju vyhernost upraviť svojou šikovnosťou ale najmä matematickým vzdelaním. Jedna vec je margin, ktorý používajú stávkové kancelárie ale ďalšia vec je, že ten margin sa dá zmazať kombináciou tipov v rôznych stávkových kanceláriách (surebetting). Ak rozumiete matematike a prečítali ste všetky časti našej školy bettingu, tak istotne už presne chápete ako presne zapadá stávkovanie do hazardu a ako sa dá ovyplyvnit. Je to hazard, ale rozhodne by sme to nemali porovnávať so žrebmi, lotom či automatmi. 

 

ONLINE KASÍNO, RULETA, LOTTO:

 

Tu si to zhrnieme v jednej časti. Ruleta je čo sa týka matematiky najmenším zlom. Vyhernost je tu pomerne vysoká, ale stále tu platí a Kasíno nech už je online, alebo kamenné neprehráva. Nikdy. Nech si už vezmete akúkoľvek hru, ktorú v kasíne viete hrať, vždy je to rovnaké a o tom istom. Krátkodobo, na pár zatoceniach či hrách sa vyhrať dá, ale dlhodobo sa víťaziť nedá. Tu sa prejaví matematika naplno. V online kasínach je to obzvlášť nemožné, keďže tam náhoda je ovlyvnená možnosťou ovplyvnenia výsledkov.

Lotto je ďalší špecifický typ hazardu. Mnoho ľudí to za hazard nepovažuje. Je to rovnaké ako pri žreboch, ale rozhodne akákoľvek hrá, kde musíte vložiť vlastne prostriedky aby ste mohli niečo vyhrať je doslovnou náplňou čo hazard je. V lotte sa točia ohromné peniaze, čo spôsobuje fakt že sa tam objavujú obrovské výhry. Lenže zamýšľali ste sa nad tým akú máte šancu že lotto vyhraté ? Jedna zo zaujímavých štatistík tvrdí, že ak ste priemerný american vo veku okolo 35 rokov a vsadíte si lotto v stredu s tým že žrebovanie je v nedeľu, tak je väčšia pravdepodobnosť že sa žrebovania nedožijete ako šanca že vyhraté prvú výhru. A ta pravdepodobnosť nedožitia sa zvyšuje priamo s tým ako stúpa hlavná cena. Pre spoločnosti (väčšinou štátne) predstavuje tento biznis absolútne lukratívne pôsobenie, kde takmer nezáleží na manažmente firmy a vždy sa bude jednať o vysokozarobkovu činnosť. Zamýšľali ste sa niekedy či a ako môžu byť výsledky lotta ovplyvňované ? Samozrejme dôkazy neexistujú a toto je úplná konšpirácia, ale … Neexistuje lepší marketing pre spoločnosti ako keď Lotto dlho nepadá a Jackpot sa zvyšuje. Veríme, že exponenciálne k tomu rastu aj vklady. A odmeny pre vrcholovy manazment.

 

SMS SÚŤAŽE:

 

No a to najlepšie na záver. Lepšie by bolo ale napísať najhoršie. Rôzne SMS súťaže ktoré sa objavujú najmä v najsledovanejších televíziách a najpočúvanejších rádiách s kľudným svedomím označíme za zrejme najhoršiu verziu hazardu. Čo je horšie takmer nikto to za hazard nepovažuje, ale veselo to označuje ako SÚŤAŽ !!! Opäť je to o tom ako je nastavana mentalita spoločnosti a ako kriticky sa dokáže spolocnost na jednotlivé detaily pozerať. Takže si to zopakujme: ruleta, automaty, poker a stávkovanie sú hazard, ale žreby už nie a SMSky sú dokonca súťažou ? Veľmi smutná kategorizácia. Ešte raz by sme chceli zopakovať čo my osobne považujeme za hazard. Vždy ak musíte riskovať finačné prostriedky v hre, sutazi, alebo comkolvek inom kde svojim priamym posobenim nemate vplyv na vysledok na to aby ste finančné prostriedky získali tak sa z nášho pohľadu jedna o hazard. A teda nie je žiaden rozdiel medzi automatom či SMS “súťažou”. Vlastne jeden podstatný rozdiel tu je. Zatiaľ u všetkých vyššie spomenutých kategóriách sme si dokázali matematický spočítať vyhernost. Tu to bohužiaľ neplatí. A teda kľudne sa môže stat, že ta šanca na výhru je absolútne najmenšia spomedzi všetkých kategórii. Snažili sme sa nájsť nejaké relevantné čísla koľko ľudí denne pošle SMSku do rádia o tretej poobede či obľúbenej televízie popri raňajkách, ale nič sa nám nájsť nepodarilo. A keďže tieto “súťaže” fungujú dlhodobo a výhry sa navyšujú tak môžeme len tipovať o ako veľmi výnosný biznis ide. Zamyslite sa nad tým celým keď nabudúce budete chcieť poslať SMSku. Zrátajte si aká je tam aktuálna vyhrá, koľko stojí vaša sms-ka a koľko ľudí ju asi tak pošle. Oplatí sa vám to ?

 

ZÁVER:

 

Nežijeme na inej planéte, ale v reálnom svete a je nám úplne jasné že hazard tu bol odjakživa a aj bude. Čo nám nie je jasné je prečo sa v mysliach ľudí robia také rozdiely medzi jednotlivými typmi. Opäť raz sa len potvrdzuje, že drtivej väčšine ľudí chyba kritické myslenie. A platí to pre akúkoľvek oblasť nášho života. Prečo robíme taký rozdiel medzi tým čo je v krčme tak je zlé, ale ak je to v luxusnom kasíne tak je to okej ? Prečo ak z toho štát nemá priamy zisk, tak je to potrebné totálne zregulovať, nedať priestor na na výber ci obchodnu sutaz a urobiť si z toho monopol, ale ak je to pod kontrolou štátu tak je to úplne super a na priamy dosah aj tých najmladších ? A prečo sme všetci tak zaslepení možnou výhrou a uniká nám to podstatne, že celé je to vždy len o matematike a všetko je to hazard ? Zo všetkého plynie jedna rada a odporúčanie na záver. To s najväčším leskom a pozlátkom čo vidíme v TV, rádiu alebo je na dosah ruky kľudne môže byť ta najhoršia varianta.

Rozumieme, že hazard nezmizne. Niekoho premohli psychologické ťahy, ktoré sú početné zastúpené pri automatoch (lebo tu sa takmer nikdy nejedná o extrémne vysoké výhry). Niekto si kupuje žreby, lebo ich má po ruke v každom obchode či na poste a nikdy nikto mu nepovedal o ako nevýhodný hazard ide. Niekto podľahol stávkovaniu, lebo uveril že jeho schopnosti sú silnejšie ako schopnosti bookmakrov s umelou inteligenciou a obchodnou maržou k tomu. Niekto hrá ruletu v kasína, lebo je to IN a myslí si že je James Bond. Veľa ľudí sníva o Jackpote v Lotte a o tom, že im to navždy zmení život.

Aké percento ľudí to robí len pre zábavu a plne si uvedomuje následky svojho konania a pravdepodobnosť toho čo nastane a aké percento absolútne prepadlo emočnému konaniu nikdy nezistíme. Urobte všetko pre to, aby ste nepatrili do tej druhej skupiny ľudí.

 

Komentáre